34,2452$% 0.28
37,6376€% -0.37
2.921,73%0,22
4.978,00%0,00
9.109,34%2,37
2130937฿%1.4439
Korona Belirtisi, Covid-19 olarak bilinen günümüzde milyarlarca kişinin aktif olarak geçirdiği bulaşıcı bir hastalıktır. İlk Olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bu hastalık, sonrasında tüm dünyaya yayılmış ve birçok insanın ölümüne sebep olmuştur. 13 Ocak 2020 yılında tanımlandırılan ve Koronavirüs adını alan bu hastalık, nefes darlığı ve öksürük gibi solunum sistemi belirtileri ile kendisini göstermektedir.
Yazımıza ilk olarak Korona nedir konusuna yanıt vererek başlayalım. Covid-19 Dünya Sağlık Örgütü tarafından SARS-CoV-2 ( Şiddetli Akut Solunum Sendromu – Koronavirüs 2) şeklinde adlandırılmıştır. Aralık 2020’de ilk kez Çin’de gözlenen bu virüs, uzun araştırmalar sonucunda Ocak 2020’de resmi olarak tanımlanmıştır. Korona belirtisi, varyantlarına göre değişiklik gösterir.
Yapılan araştırmalarda bu virüsün ve salgının ilk kez Wuhan bölgesindeki deniz ürünleri ve hayvan pazarından insanlara geçtiği tespit edilmiştir. Buradan insanlara geçmesine sebep olarak ise yarasalar gösterilmektedir. Vücudunda birden fazla parazit ve virüs türü barındırabilen yarasalar, Çin’de insanlar tarafından yoğun olarak tüketilen bir hayvan türüdür.
Buda Koronavirüs’ün yarasaların tüketimi ile bulaşabileceği yönündeki iddiaların güçlenmesine neden olmuştur. Daha sonrasında insandan insana bulaşan Covid-19 öncelikle Çin’in tüm eyaletlerine, daha sonrasında ise hızlı bir şekilde tüm Dünya’ya yayılmıştır. İnsanlarda ve hayvanlarda görülebilen Yeni Koronavirüs hastalığı MERS ve SARS virüsü ile büyük benzerliklere sahiptir. Korona Belirtisi her zaman kendisini bir şekilde gösterecek olduğundan ilkin her kişi kendisinden sorumlu olmalıdır.
Covid-19 belirtileri bazı bireylerde görülmeyebileceği gibi, bazı bireylerde ağır bir tabloda ortaya çıkabilir. Hastalarda en çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük, nefes darlığı, tat ve koku kaybı, baş ve kemik ağrısı, halsizlik şeklindedir. Korona Belirtisi varsa mutlaka en yakın hastaneye giderek test aşamasına geçilmelidir.
Şiddetli olgularda ise ağır solunum yetmezliği, zatüree, böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşebilir. Koronavirüs ile ilgili yapılan araştırmalarda hastalığın belirtilerinin varyantlarına göre farklılık gösterebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Hastalığın yeni bulunan varyantları, belirtilerin çok daha ağır hissedilmesine neden olabilmektedir.
Covid-19 hasta olan bireylerin aksırması ya da öksürmesi sonucunda ortama saçılan damlacıklarla bulaşabilmektedir. Yine bu damlacıkların bulaştığı kirlenmiş yüzeylere elle temas ile de hastalığın alınabilmesi söz konusudur. Özellikle kirli temasa el ile değdikten sonra elleri gözlere, ağza ya da burna götürmek hastalığın vücuda alınmasına neden olacaktır. Korona Belirtisi gösteren kişiler genellikle ya kalabalık alanlarda özensiz bir şekilde dolaşan ya da ailesinde pozitif vaka yaşayan kişilerde baş gösteriyor.
Koronavirüs damlacık yoluyla yayılma dışında başka hiçbir yolla yayılmayacaktır. Bu noktada maskenin %99 oranında koruyucu olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Doğru bir şekilde kullanılan maskeler ağız ve burundan dışarıya sıçrayabilen tüm salgıların yayılmasını önleyebilecektir. Böylece hastalığın bir kişiden diğerine yayılma olasılığı ortadan kaldırılabilir.
Yapılan araştırmalar Koronavirüs’ün, aksırma ve öksürme ile sıçrayan damlacık ile 8 metre uzağa kadar ulaşabildiğini kanıtlamaktadır. Bu yüzden maske kullanımı hastalığın bulaştırıcılığının önlenebilmesi adına son derece önemlidir.
Covid-19 hastalığının ortaya çıkışı sonrasında yapılan araştırmalarda bazı kişilerin risk grubunda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Risk grupları daha kolay bir şekilde hastalanırken, hastalığın semptomları daha ağır bir şekilde ortaya çıkabilecektir.Covid-19 risk grubu şu şekilde sıralanabilecektir;
Çocuklarda Koronavirüs ağırlıklı olarak semptom olmadan ya da hafif belirtiler vererek ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra Koronavirüs görülen çocuklarda şimdiye kadar herhangi bir ölüm görülmemiştir. Yapılan araştırmalarda Covid-19 görülen annelerin bebeklerine bulaştığına dair herhangi bir veriye de ulaşılamamıştır.
Koronavirüs hastalığı tanısının konulabilmesi için, hastalığı geçirdiği düşünülen kişilere PCR testinin yapılması gerekecektir. Burun, boğaz ve nazofarengeal sürüntü şeklinde alınan PCR testi, uygun ortamda üremeye bırakılmaktadır. Virüs üremesi görülen sürüntüleri veren hastaların PCR testi pozitif çıkmaktadır.
Hastalığın yeni görülmeye başladığı dönemde ya da ilerleyen dönemlerde PCR testinin negatif çıkma olasılığı da bulunmaktadır. Böyle durumlarda hastalarda Covid-19 belirtileri de gözleniyorsa, Akciğer filmi çekilerek ve değerlendirilerek Covid-19 tanısı konulabilmesi mümkün olacaktır.
Covid-19 hastalığının seyri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalığın seyrinde özellikle kişilerde görülen semptomların şiddeti ve içeriği de oldukça önemlidir. İlk olarak halsizlik, yüksek ateş, baş ve kemik ağrısı ile başlayan Koronavirüs ilerleyen günlerde tat- koku kaybı ile belirti verebilir.
Bu belirtiler sonrasında ise öksürük, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre Koronavirüs hastalığında en kritik gün 7.gündür. Hastalığı sorunsuz olarak atlatan bireyler, genellikle ilk 7 gün içerisinde tamamen iyileşme gösterebilecektir. Korona Belirtisi görülen kişiler 7 gün içerisinde iyileşme göstermeyen ve ciddi solunum sıkıntıları gösteren bireylerde siyanoz, göğüs ağrısı, ağır nefes darlığı ve ölüm gelişebilmektedir.
Covid-19 tüm dünyaya yayılım gösterdikten sonra yapılan araştırmalarda bazı bölgelerde birbirinden farklı varyantların hakim olduğu kanısına varıldı. Her Koronavirüs’te DNA sekansı farklı olduğu için bu hastalıkta birden farklı varyant içeriklerinin bulunduğunu söyleyebilmek mümkün! Covid-19 varyantları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
Covid-19 ölüm oranı bakımından birçok insan üzerinde büyük kaygılara yol açmıştır. 2003 yılının başlarında görülen SARS virüsü, o dönemde vakaların %10’unun ölümüne neden olmuştu. SARS virüsü ile benzerlik gösteren bu virüs, SARS’a göre daha düşük ölüm oranlarına sahiptir.
Ancak yapılan araştırmalarda Covid-19’un SARS virüsüne göre 6-7 kat daha bulaşıcı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü yapmış olduğu açıklamada Covid-19 ölüm oranı bilgisinin %5-6 olduğunu ifade etmiştir. Koronavirüs’te ölüm oranı baz alındığında Kronik hastalıkları bulunan bireylerin, ölüm oranlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Korona Belirtisi yaygın bir şekilde görülse de ülkemiz ölüm oranlarında diğer ülkelere göre daha fazla tedavi olup iyileşen hasta sayısı görülüyor.
Koronavirüs’te ölüm oranı ülkelerden ülkeye göre farklılık göstermektedir. Özellikle genç ülkelerde bu hastalık sebebiyle yaşanan ölümlerin %3’lere kadar gerilediği görülürken, daha yaşlı ülkelerde bu oranın %6-7’lere ulaştığı görülmektedir.
Covid-19 ilk kez Çin’de ortaya çıkmış olup sonrasında 200’ü aşkın ülkeye yayılım göstermiştir. Hastalığın başlangıç merkezi sayılan Çin, hızlı bir çalışma göstererek bu hastalıktan tamamen kurtulan ilk ülke olmayı başarmıştır.
Koronavirüs’ün en fazla görüldüğü ülke, günlük 250 binlerde vaka sayısı açıklayan ABD olmuştur. Ancak Hindistan, Brezilya, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerde salgından ağır hasar almışlardır. Covid-19 salgının görüldüğü Türkiye, en çok vaka çıkaran ülkeler listesinde 7.sırada yer almaktadır. En çok Covid-19 vakası görülen 10 ülke ve vaka sayıları ise şu şekildedir;
Covid-19 ölüm oranları baz alındığında ağır bilançolara yol açmıştır. Koronavirüs’te ülkelere göre ölüm oranları incelendiğinde, ABD’nin birinci sırada yer aldığı görülmektedir. Ölüm oranları ve Korona Belirtisi gösteren insan sayısı bakımından ilk 10’da yer alan ülkeler ise şu şekildedir;
Covid-19 virüsünün yayılmasından kısa bir süre sonra birçok ülke kendi kısıtlama kurallarını oluşturarak, hastalığın yayılma hızını azaltmaya gitti. Birçok hükümet Koronavirüsün yayılım hızını azaltabilmek amacıyla sınırlarını kapatma, seyahat kısıtlaması ve karantinalar gibi birçok tedbir uyguladı.
Kısıtlamalarda en başarılı olan Çin Halk Cumhuriyeti, hızlı bir şekilde sınırlarını kapattı. Korona Belirtisi görülen yerlerin başında olan Wuhan kentine ulaşımı yasaklayan Çin, halka karantina yasağı uyguladı. Hastalara özel karantina merkezleri ve hastaneleri oluşturan Çin, halkı polisler ile zapt etmeyi başardı.
Çin yapmış olduğu kısıtlama yöntemleri ile kısa zamanda sonuç aldı ve bu virüsten büyük ölçüde kurtulmayı başardı. Ülkemizde de ilk olarak maske takma zorunluluğu getirildi. Gün içerisinde ve hafta sonları getirilen sokağa çıkma yasakları Covid-19 virüsün yayılımını önledi. Bunun dışında şehirler arası ve ülkeler arası kısıtlamalar getirilerek, hastalığın bir yerden diğerine götürülme olasılığı ortadan kaldırıldı.
Türkiye’de Koronavirüs ile ilgili kısıtlamalar bununla sınırlı kalmadı. Vaka sayılarının düşmesi ve aşılamanın hız kazanması ile birlikte birçok kuruluş faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. Bu kapsamda her kuruma belirli önlemler alması zorunlu kılınarak, hastalığın yayılma olasılığı düşürülmeye çalışıldı. Alınan önlemler ise şu şekilde;
Covid-19 hastalığı kapsamında okullar büyük risk oluşturmaktaydı. Bu nedenle hastalığın başladığı andan itibaren okullar online olarak eğitim vermeye başladı. Aşı süreçlerinin başlaması ile birlikte okullar yüz yüze eğitim vermeye resmen başladı. Ancak yüz yüze eğitimin verilebilmesi adına okullarda bazı önlemlerin alınması zorunlu tutuldu;
İşyerleri de Covid-19 önlemleri kapsamında birçok maddeye tabii tutuldu. Ofis ve diğer işyeri konumunda bulunan tüm kuruluşların İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen önlemleri yerine getirmemesi halinde, kapanması dahi söz konusu olabilir. Korona Belirtisi olan kişilerin ya da yayılması muhtemel iş yerlerinden uzak durulması dışında İşyerlerinde alınması gereken önlemler ise şu şekildedir;
İşyerlerinin arasında gösterilebilecek lokanta ve restoranlar ise daha sıkı denetimler ile Koronavirüs’ten korunacak. Restoran, kafe ve lokantalarda alınması gereken tedbirler ise şu şekilde;
AVM’ler Koronavirüsün yayılması bakımından elverişli ortamlar olduğu için burada denetimler ve tedbirlerin hat safhada olduğunu belirtebilmek mümkün! AVM’ler ve kapalı kalabalık ortamlarda Covid-19 kapsamında alınan önemlerse şu şekilde;
Covid-19 hastalığının hızlı bir şekilde yayılım göstermesi ile birlikte bilim adamları aşı bulma çalışmalarına başladı. Şimdilerde 5 tane Covid-19 aşısı kullanımına izin verilirken, daha çok sayıda aşının kullanım izninin alınması bekleniyor. Korona Belirtisi gören ve pandemiye yakalanma potansiyeli olan kişilerin olması gereken Corona aşısı türleri ve koruyuculuk oranları;
Covid-19 sonrasında bazı belirtilerin görülmeye devam ettiği vurgulanmaktadır. Bu hastalıkta belirtiler ağırlıklı olarak ilk 7-10 günün sonunda gerilemeye başlamaktadır. Korona Belirtisi gösteren kişilerde nefes darlığı, çabuk yorulma, tat ve koku kaybı gibi belirtiler diğer belirtilere nazaran daha geç kaybolabilir.
Yapılan araştırmalarda azımsanmayacak bir oranın tat ve koku kaybı yaşadığı ve bu kayıpların çok uzun vadede geldiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ancak bu kayıpların ne zaman ve ne şekilde getirilebileceği konusunda herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Nefes darlığı, yorulma, tat ve koku kaybının hastadan tamamen geçmesi ortalama 15 gün-2 ay aralığına dek sürebilecektir.
Covid-19 hastalığının en kalıcı belirtilerinden bir tanesi de kanda pıhtılaşmaya yol açabilmesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda birçok doktor, Koronavirüsün pıhtılaşma sorunu oluşturabileceğine vurgu yapıyor. Bu nedenle Kalp hastaları ve pıhtılaşma problemi yaşayan hastalar başta olmak üzere, Covid-19 sırası ve sonrasında belirli bir süre kan sulandırıcı kullanılması öneriliyor. Korona Belirtisi gösteren kişilerde kanın ciddi düzeyde pıhtılaşması hastalarda damar tıkanıklığı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabiliyor.
Covid-19 hastalığı tespit edilen bireyler, e-nabız üzerinde görüntülenebilmektedir. Yapılan PCR testi uygulandıktan sonra sonuçları hastaların T.C kimlik numaraları üzerinden işleniyor. Böylece kişiler e-nabız uygulaması üzerinden PCR testi sonuçlarına ulaşabiliyor.
Testi pozitif çıkan bireyler Hayat Eve Sığar uygulamasını indirerek, izolasyon süresini gün be gün görüntüleyebilme fırsatı bulabiliyor. Ayrıca bu uygulama üzerinden kişiler temaslı kişilerin kimler olduğunu belirterek, temaslılarında izole olması adına Sağlık Bakanlığı’na bilgi verebiliyor. Yine HES uygulaması ve e-nabız üzerinden aşı bilgileri ve aşı kartı PDF’sine ulaşabilmek mümkün olabiliyor. Korona Belirtisi durumunda hem kendimizi hem de yakınlarımızı korunmak için neler yapmalıyız?
Covid-19 hastalığı olarak nitelendirilen Koronavirüs’ten korunabilmek için, bu süreçte çok daha titiz ve özenli davranmak gerekiyor. Korunma söz konusu olduğunda yapılabilecekler listesinde ilk olarak elbette ki aşılama ve maske kullanımı yer alıyor. Kendiniz veya Ailenizden birisi için Korona Belirtisi görüyorsanız ilkin yapmanız gereken şey Devletimizin sunduğu https://covid19.saglik.gov.tr web sitesi üzerinden yönergeleri takip etmek olacaktır. Koronavirüs’ten korunmak için neler yapılabilir sorusunun yanıtları ise şu şekilde;
En Faydalı Bitki Çayları ile Vücut Direncinizi Güçlendirin!
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.