DOLAR

32,5145$% -0.08

EURO

34,9854% 0.36

GRAM ALTIN

2.434,83%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.060,00%-0,46

BİST100

9.791,23%0,71

BİTCOİN

2074347฿%-4.017

a

Kadınlarda Adet Ne Demek? Regl Nedir? Neden Olur?

Sağlıklı her kadın ve kız ayda bir defa olarak hasta (adet) olurlar. Kadınlarda Adet görme süresi 3 ya da 5 gün arası değişmektedir. Bu adet görme süresi her kadında aynı değildir bazı kadınlar 35 gün sonra adet olabilmektedirler. Adet Düzensizliği Neden Olur? 1 Ayda 2 Kez Adet Olmak Normal mi? Adet Sancısı İçin Evde Ne Yapılabilir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kadınlardaki rahim her ay hamile kalacakmış gibi hazırlık dönemine geçer. Kadınların rahim içinde bebeğin büyümesini sağlayan doku ve kanlara rastlanır belli bir süreden sonra rahim içinde oluşan bu astar yapı rahim tarafından hiç bir işe yaramayacağı için rahim bu kan ve doku astarını dışarı atma olayıdır.

adet öncesi

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu

Adet, bir kadının üreme sistemi ile ilişkili olan doğal bir biyolojik süreçtir. Adet, rahim iç yüzeyini döşeyen endometrium tabakasının dökülmesi sürecidir ve rahmin iç yüzeyinden dışarı atılması anlamına gelir. Bu süreç, kadınların doğurganlık döneminin bir parçasıdır ve genellikle ergenlikten başlayarak menopoz dönemine kadar devam eder.

Regl Nedir?

Regl, bir kadının rahim iç yüzeyinin dökülerek vajinal kanama olarak dışarı atılması sürecini ifade eder. Regl, adet kanaması veya adet dönemi olarak da bilinir. Bu süreç, kadınların doğurganlık döneminin bir parçasıdır ve genellikle ergenlikten başlayarak menopoz dönemine kadar devam eder. Regl süreci, genellikle her ay bir döngü halinde gerçekleşir. Bu döngüler yaklaşık 21 ila 35 gün arasında değişebilir ve her kadın için farklıdır.

Regl dönemi, tipik olarak 2 ila 7 gün sürer ve bu süre boyunca rahim iç yüzeyi (endometrium) dökülür ve vajinal kanama olarak dışarı atılır. Regl, hormonal değişikliklere dayalı bir süreçtir. Her bir döngü boyunca bir yumurta olgunlaşır ve rahim iç yüzeyi kalınlaşmaya başlar. Eğer bu dönemde döllenme olmazsa, hormon seviyeleri düşer, rahim iç yüzeyi dökülür ve vajinal kanama başlar.

Bu süreç, rahim iç yüzeyini yenileyerek hazır hale getirir ve bir sonraki döngü için rahim iç yüzeyi taze bir tabaka ile kaplanmış olur. Regl, bir kadının üreme sistemi sağlığı hakkında önemli bilgiler sunar.

Regl Olunca Ne Olur?

Regl düzensizlikleri veya aşırı şiddetli ağrılar gibi sorunlar, altta yatan bir sağlık problemi olabilir ve bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Regl süreci, kadınların doğal bir biyolojik işlevidir ve çoğu kadın bunu yaşar.

Regl dönemi boyunca bazı kadınlar hafif kramp, hafif rahatsızlık ve hormonal değişiklikler yaşayabilirler. Regl dönemi hakkında endişeleriniz veya sorularınız varsa, bir sağlık profesyoneli size daha fazla bilgi ve destek sağlayabilir.

Regl Nedir Ne Zaman Başlar?

Adet döngüsü, genellikle yaklaşık 21 ila 35 gün arasında değişen periyotlarda meydana gelir ve genellikle 2 ila 7 gün sürer. Adet dönemi boyunca kadınlar vajinal kanama, kramp, hafif rahatsızlık ve hormonal değişiklikler yaşayabilirler. Adet, bir kadının hamilelik olmadığı ve rahim iç yüzeyinin tazeleyerek hazır hale getirildiği bir süreçtir.

Bu süreç bir döngü boyunca tekrarlanır ve bu döngüler boyunca bir yumurta olgunlaşır, rahim iç yüzeyi kalınlaşır ve eğer döllenme olmazsa, endometrium dökülerek vajinal kanamayla dışarı atılır. Adet neden olur: Adet döngüsü hormonal değişikliklere dayanır.

Döngünün başlangıcında, beyinden gelen hormonal sinyaller yumurtalıkları uyarır ve bu da yumurtanın olgunlaşmasını tetikler. Aynı zamanda rahim iç yüzeyi (endometrium) de kalınlaşmaya başlar. Eğer bu dönemde döllenme olmazsa, hormon seviyeleri düşer, rahim iç yüzeyi dökülür ve vajinal kanama başlar. Bu kanama, adet olarak adlandırılır. Adet, bir kadının üreme sistemi sağlığı hakkında önemli bilgiler sunar.

Adet düzensizlikleri veya aşırı şiddetli ağrılar gibi sorunlar, altta yatan bir sağlık problemi olabilir ve bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Unutmayın ki her kadının adet döngüsü farklıdır ve bazı değişkenlikler normal olabilir. Ancak düzensizlikler veya aşırı şiddetli sancılar gibi belirgin sorunlar varsa, bir doktora danışmanız önemlidir.

Kadınlarda Adet Kanaması Sancılı Olur mu?

Adet görme döneminde biraz sancı ve kramp oluşması normal olarak görülebilir, ancak çok fazla uzun ve şiddetli ağrılar normal ağrı değildir. Sancılarını çok şiddetli ise derhal doktorunuza danışmalısınız. Çünkü çok sancılı ve kanamalı adet gören kadınlarının sancıları çok şiddetli oluyorsa bunun sebebi kadınlar da görülen endometriosis hastalık olabilir.

Bu hastalık kana ve rahimden parça düşmesi sırasında bazı parçaların karın boşluğuna kaçması sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu hastalık aynı zamanda kısırlığın yaygın sebeplerinden biridir.

Kadınlar Neden Adet Göremezler?

Kadınlar adet görmedikleri zaman ilk akıllarına gelen sebep hamile kaldıklarını düşünmeleridir. Ancak kadınların adet görememe sebebi sadece hamilelik değildir. Ergenlik çağına girmiş yeni kızlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Bu adet göremem sebeplerinden biride stresten dolayı meydana gelen hormonal dengesizlikler normal adet süresini değişmesinde önemli rol alabilmektedirler. Eğer kadın ya da kızlarda 3 ya da 5 ay adet görülmüyorsa bunun sebebi kısırlık olabilir bu tür durumlarda hemen bir doktora görünmeniz lazım.

Adet Esnasında Kanama neden daha fazla olur?

Adet sırasında pedinizi çok sık değiştiriyorsanız ağır kanamalı bir adet dönemi geçiriyorsunuz demektir. Bunun nedeni endometriosis, yani doğum kontrol için rahime takılan doğum kontrol araçlarından dolayı olabilir.

Normal zaman dışında ağır sancılı ve ağır kanamalı adet dönemi çocuk düşürme belirtisi de olabilir. Ayrıca bunun yanında çok fazla kan kaybının yanında kansızlıkla ortaya çıkabilmektedir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Bayanlar yılda 10-13 kez adet döneminden geçerler. Kadınlarda adet sayılarının 1-2 kez az ya da çok olması normal kabul edilir. Kadınlarda Adet düzensizliğini anlamak için herkesin normal değerlerine göre değerlendirme yapmak daha doğru olur. Adet düzensizliği neyin belirtisi?

  • Yeni adet görmeye başlamış olan bayanlarda düzensizlik olması normal olarak kabul edilir. Bir iki yıl boyunca bu devam edebilir. Sonrasında normal döngüsüne kavuşacaktır.
  • Adetin normal döngüsü içine girebilmesi için hormonların dengelenmesi gerekebilir. Benzer durum menopoz dediğimiz döneme girmeye başladığımız da da adet düzensizliği yaşanır. Son adet dönemi üzerinden bir yıl geçtikten sonra menopoz dönemi başlamış demektir.
  • 15-16 yaşına gelmiş bayanlarda adet görmemek bir hastalık olarak kabul edilir. Aynı zamanda hamilelik, menopoz gibi herhangi bir durum söz konusu olmadan 3 ay adet görmemekte bir hastalık olarak kabul edilir.

Yukarıda saydığımız nedenlere ilave olarak sık sık adet düzensizliği yaşıyorsanız nedenin tespit edilip tedavi olmanız için bir doktora başvurmanız gerekir.

Adet düzensizliği Belirtileri

  •  Stres: Ani ve aşırı kilo alma ve zayıflama, beslenme alışkanlıklarında yapılan ani değişiklikler ve seyahat etmek adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Aşırı Egzersiz Yapmak: Normal sportif faaliyetlerin dışına çıkmamak gerekiyor.
  • Diyabet: Şeker Hastalığı
  • Rahim Kanseri: Adet düzensizliğine neden olur.
  • Antidepresan İlaç Kullanımı: Psikolojik tedavilerde kullanılan sakinleştirici ilaç kullanımı adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Kan Sulandırıcı İlaç Kullanımı: Aspirin ve Coraspirin tarzı kan inceltici ve sulandırıcı ilaç kullanımı adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Doğum Kontrolü için rahim içine araçlarının kullanımı adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Rahim Astarlarının kalınlaşması adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Gebelik Komplikasyonları adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Hormonların dengesizliği adet düzensizliğine neden olabilir.

Adet Düzensizliğini Nasıl Anlarsınız?

  • Adet döngünün ne zaman başladığını ve bittiğini takvim ya da cep telefonunuzun hatırlatma kısmına not edin.
  • Her adet döneminde kullandığınız ped sayısını not edin. Bir öncekine göre kanamanın az ya da çok olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz.
  • Cinsel ilişki sonrası kanama olup olmadığını not edin.
  • Adetle ilgili olarak olağan dışı durumları not edin.
  • Kullanmış olduğunuz ped ya da tamponu günde 2-3 kez değiştirin. Aksi halde enfeksiyon oluşma riski ile karşı karşıya kalırsınız.
  • Adet ağrılarınız çok ağrılı geçiyorsa doktorunuzdan ilaç isteyin. Bu dönemde kesiklikle aspirin tarzı kan sulandırıcı ve inceltici ilaçlar kullanmayınız.

Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Adet gecikmesinin nedenleri arasında, ilk sırada stresi sayabiliriz. Hayatınızda her şeyde etkisi olduğu gibi, aylık takviminizde de değişimlere neden olacaktır. Stres altında olduğumuzda, vücudumuz GnRH hormonun salgılamasını yavaşlatır.

Bu hormonun azalması, adet döneminde gecikme yaşatır ve yumurtalama faaliyetini azaltır. Zaman zaman geçirdiğiniz, kısa süreli hastalıklarda, adet düzeninin gecikmesinde rol oynar. Böyle durumların, kısa süreli olduğunu bilip, heyecan yapmamak gerekir. Adet düzensizliği nasıl düzene girer?

Adet nedir

Adet Dönemi Diyet Menüsü

Hastalıklar dışında, yaşam stilinizdeki belli değişikliklerde, adet döneminizi etkileyecektir. Uzun süre uykusuz kalmak, birden iş yoğunluğunun artması, adet döneminde oynamalar yaratabilir. Kadınlarda Adet gecikmesinin nedenleri arasında, kimi zaman kullanılan ilaçlarda etkili olur. İlaçlarınızın yan etkilerini iyice öğrenip, muhakkak doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Kilonuzun fazla olması da, hormonlarınızın çalışmasını etkileyeceğinden, adet döneminde gecikmeler yaşatacaktır. Kimi zaman gecikmeden de öte, uzun süre adet görmemenize dahi sebep olabilir. Çok kilonun yanı sıra, çok zayıf olmakta vücudun dengesini bozar. Çünkü vücuttaki yağ oranı dengeli değildir.

Adet Sancım Çok Şiddetli Ne Yapmalıyım?

Kadınlar, adet dönemleri ile ilgili en büyük şikayetleri menopoza girdikleri dönemde yaşarlar. Bu dönemde, vücutta pek çok değişiklik olmaktadır. Adet dönemlerinizde gecikme yaşayabildiğiniz gibi, adet miktarınızda değişiklik yaşayabilirsiniz.

Kimi zaman olduğundan az ya da çok gelen vakalar görülmektedir. Doğum kontrol hapları kullanarak, bu dönemi atlatabilirsiniz. Fakat herhangi bir ilaca başlamada önce, mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

  • Sıcak Uygulama: Sıcak su torbası veya sıcak bir su şişesi sancıları hafifletebilir. Karın bölgesine hafifçe uygulayarak kasları gevşetebilirsiniz.
  • Egzersiz: Hafif egzersizler, kan akışını artırarak sancıları azaltabilir. Yürüyüş yapmak veya yoga gibi düşük etkili egzersizler denemek faydalı olabilir.
  • İlaçlar: Ağrı kesici ilaçlar veya anti-enflamatuar ilaçlar (örneğin ibuprofen) doktorunuzun önerdiği şekilde kullanılabilir. Ancak bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.
  • Doğal Yöntemler: Bazı doğal tedavi yöntemleri, örneğin ısırgan otu çayı veya zencefil çayı içmek, adet sancılarını hafifletebilir.
  • Dinlenme ve Stres Yönetimi: Yeterli uyku almak ve stresten kaçınmak, adet sancılarını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Beslenme: Sağlıklı ve dengeli bir diyet, adet sancılarına yardımcı olabilir. Özellikle kalsiyum ve magnezyum açısından zengin yiyecekler tüketmek faydalı olabilir.

Eğer adet sancılarınız çok şiddetli ve yöntemler bu sancıları hafifletmiyorsa, bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Doktorunuz daha güçlü ağrı kesiciler veya başka tedavi seçenekleri önerebilir. Ayrıca, sancıların altında başka bir sağlık sorunu yatabilir, bu nedenle doktorunuz sizi muayene edebilir ve gerekli tetkikleri yapabilir.

Bir de, elbette doğa gereği, hamilelik gibi bir durum söz konusu ise adet görülmesinde gecikmeler yaşanacaktır. Kimi zaman, hamile kalmaya rağmen, bir ay adet görülebilir. Fakat bu adet görme, daha önce gördüklerinizden daha farklı olacaktır. Daha kısa sürmesi ve çok daha az kan gelmesi muhtemeldir. Eğer gebe kaldığınızdan şüpheleniyorsanız, ilk aşamada doğum kontrol testi alabilirsiniz.

Bir eczaneden alabileceğiniz test, size hamile olup olmadığınıza dair fikir verecektir. Fakat unutmamak gerekir ki, bu testlerin yanıltıcı olduğunun ortaya çıktığı vakalarda bilinir. Bu sebeple, test negatif çıkmasına rağmen, hala adet görmediyseniz, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. Doktorun vereceği testler sayesinde, hamile olup olmadığınızı, güvenli bir biçimde öğrenmiş olacaksınız.

1 Ayda 2 Kez Adet Olmak Normal mi?

Bir kadının adet döngüsü normalde ortalama 21 ila 35 gün sürer. Bu süre içinde tipik olarak her ay bir kez adet görülür. Ancak, her kadının döngüsü biraz farklı olabilir. Bazı kadınlar daha kısa veya daha uzun döngülere sahip olabilirler. Adet döngüsündeki düzensizlikler, birçok faktörden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında stres, hormonal değişiklikler, kilo değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları ve sağlık sorunları yer alabilir.

İlaçlar, doğum kontrol yöntemleri veya hormon tedavisi alımı da döngüyü etkileyebilir. Eğer adetleriniz genellikle düzenliyken birdenbire daha sık hale gelirse veya bu durum sürekli hale gelirse, bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Özellikle aşırı sık adet görmek, altta yatan bir sağlık sorunun belirtisi olabilir. Doktorunuz, döngü düzensizliklerinin nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi önermek için sizinle birlikte çalışacaktır.

Unutmayın ki her kadının döngüsü farklıdır ve bazı düzensizlikler zaman zaman normal olabilir. Ancak sürekli bir düzensizlik durumunda, mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz.

Adet Sancısı İçin Evde Ne Yapılabilir?

Adet sırasında bazı bayanlarda vücudunda şişlik, halsizlik, sıkıntı, biraz ağrı şeklinde tahammül edilebilecek şekilde kendini gösterirken, bazı bayanlarda kramplı ağrılar şeklinde dayanılması zor ağrılar çeklinde kendini gösterir. Hatta bu ağrılar adet öncesinden başlayıp, adet sonuna kadar da devam edebilir. Ağrı kesici kullanmadan ya da doktora başvurmadan ağrılarından kurtulamayanlar da vardır.

Alacağımız bazı tedbirlerle ağrılarımızı hafifletme imkanımız vardır. Bunun için adet başlamadan önceki bir haftada su tüketimimize dikkat etmeliyiz. Aldığımız su miktarının vücudumuz için yeterli olan miktarda olmasına özen göstermeliyiz. Yeterli su alımı ağrılarımızın azalmasına, şişliklerin inmesine ve adet dolayısıyla çıkan sivilcelerin yok olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca ağrılarımız şiddetliyse  kakao oranı yüksek gıdalar seçmeliyiz. Kakao oranı çikolatalar yemek hem kakao ihtiyacımızı giderecektir, hem de tatlı ihtiyacımızı. Her gün yine 500-600 mg kalsiyum almak zorundayız.

Adet Sancısını En Hızlı Ne Geçirir?

Kalsiyum kaynağı süt ürünlerini tüketmek karın bölesindeki krampları hafifletir. Bunun yanında diğer kalsiyum kaynaklarını gıdalarını da  tüketebiliriz. Örneğin; yeşil yapraklı sebzeleri, kabuklu yemişleri ve bakliyat ürünleri gibi. Ayrıca kalsiyum hapları da alabiliriz.

Adet döneminde kereviz tüketmek şişkinliğimizi alacaktır. Havuç da yine ağrılarımızın azalmasına yardımcı olacaktır. Kasık  ağrılarımızı ve kramplarımızı azaltmak için humus tüketebiliriz. Ananas kasları rahatlattığı için regl ağrılarını hafifletir.

Regl Sancısında Ne Yenir?

Ayrıca da kalorisi düşük bir meyvedir. Adet döneminde olan tatlı ihtiyacımızı da bu şekilde karşılanmış oluruz. Ananasın suyunu da içebilirsiniz. Yine kasık ağrılarına çok iyi gelecek bir meyve da muzdur. Adet sırasında ve öncesinde muz tüketmek sancımızı alacaktır.

regl sancısına iyi gelen besinler

Regl Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler

Ayrıca nane, kekik, rezene, papatya, yeşil çay içmekte  bizi rahatlatacak, ağrılarımızı hafifletecektir.

Regl dönemi öncesinde, balık tüketimimizi arttırmak, adet semptomlarının ortaya  çıkmasını engelleyecektir. Özellikle somonun anti-enflamatuar etkisi sayesinde kramplarımızın azaldığını ve şişkinliklerimizin de kaybolduğunu göreceğiz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Obezite Nedir? Obezitenin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.