DOLAR

32,4625$% -0.1

EURO

34,6995% -0.81

GRAM ALTIN

2.436,74%0,04

ÇEYREK ALTIN

4.045,00%-0,24

BİST100

9.893,00%1,81

BİTCOİN

2074600฿%0.76483

a
  • Kamu Haber
  • Mevzuat
  • Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?

Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?

Banka icra takibi, bir borçlunun bir bankaya olan borcunu ödemediği veya anlaşmazlık yaşandığı durumlarda, bankanın yasal yollara başvurarak borcun tahsil edilmesi işlemidir. Banka, borçlunun ödeme yapmaması halinde, icra takibi yoluyla borcun tahsilini sağlayabilir.

Banka icra takibi, yasal bir süreçtir ve borçlunun borcunu ödememesi durumunda başlatılır. İcra takibi süreci, bankanın icra mahkemesine başvurması ve bir icra takip dosyası açması ile başlar. İcra mahkemesi, borcun tahsil edilmesi için çeşitli yollar izleyebilir. Bu yollar arasında borçlunun maaşından kesinti yapılması, banka hesaplarının bloke edilmesi, gayrimenkullerin satışı veya temlik edilmesi gibi çeşitli yöntemler bulunabilir.

Banka icra takibi, borçlunun maddi durumunu zorlayıcı bir işlem olabilir ve borçlu için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bankalar, borçluların borçlarını ödemeleri konusunda yardımcı olmak için ödeme planları ve borçların yeniden yapılandırılması gibi çözümler sunarlar.

banka icra takibi

Banka İcra Takibi Nedir?

Banka icra takibi, bir borçlunun borcunu ödememesi durumunda bankanın yasal olarak borcunu tahsil etmesi işlemidir. Bu işlem ciddi sonuçlar doğurabileceğinden, borçluların borçlarını zamanında ödemeleri önemlidir. Bankalar ise borçlu müşterilerine ödeme planları ve yeniden yapılandırma seçenekleri sunarak, icra takibi gibi zorlayıcı işlemlere başvurmaktan kaçınmaya çalışırlar.

Pandemi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zor bir süreçti ve bu zor sürecin etkileri hukuksal olarak hala devam ediyor. Esnaf iş yapamıyor, işçi işten çıkarılıyor. Yani insanlar anlayacağınız eve götüreceği ekmeği zor buluyor. Böyle bir durumda sürekli bankalar kredi ister misiniz?

Kredi faiz oranlarımız çok düşük düşünür müsünüz? Size uygun nakit avans seçeneklerimiz var ister misiniz? diye sürekli arıyor. Peki, insanlarda para yokken bankalar neden bu kadar kredi ve nakit avans veriyor?

İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?

Bankalar altın çağını kriz olduğu zamanlarda yaşar. Genelde bu zamanlarda insanlara nakit avans kullandırır. Ekonominin iyi olduğu zamanlarda insanların cebinde para olduğu için kimse bankalardan para almak için uğraşmaz. Ama ekonominin kendini döndüremediği zamanlarda her banka müşterileri tek tek arar.

Bankalar parası olmayan insanlara para verdikleri zaman nasıl geri alabilirler? Parası olmayan birine kredi vererek olmayan parayı nasıl alabilirler? Tabi ki icra yolu ile alacaklardır. Bankalar icra yolu ile çok fazla mal varlığı edinirler. Size vereceği nakit avans ya da kredinin parasını alırlar.

Bankalar sürekli olarak müşterilerin hangi risk grubunda olduğunu anlamak için kredi notunu yeniler. Eğer riskli grupta bir müşteri iseniz zaten size kredi ya da nakit avans teklif etmezler.

Bankalar Alacağını Nasıl Takip Eder?

Bankalar aldığınız kredide bir gün bile ödemeyi geciktirseniz hemen faiz işletir. İki ya da üç kere kredinizi ya da nakit avans taksitini ödemediğiniz zaman anlaşma yaptığınız metne göre aranızdaki sözleşmeyi feshederler ve artık borcunuzun hepsi muaccel olur. Yani borcun tamamını ödemek zorunda kalırsınız. İşte buradan sonra artık ödeyeceğiniz miktar katlanarak artacaktır.

Bankalar alacağını tahsil etmek için icraya başvururlar. Bana kalırsa icralık olmadan taksitlerinize dikkat etseniz çok daha iyi olacaktır. Kredi dosyanız icraya düştükten sonra artık gün geçtikçe faizler ve dosya masrafı artacaktır.

Kredinize ek olarak faizler ve avukat masrafı ile icra masraflarını yüklenmek zorunda kalacaksınız. Eğer kredi çektiğiniz zaman ipotek olarak ev, araba, tarla ya da başka bir taşınmaz malı ipotek ettirdiyseniz o zaman bankalar o mal varlığına el koyacak ve icrada satışa çıkaracaktır.

Bankadan İcra Geldi Ne Yapmalıyım?

Öncelikle, bir bankadan icra geldiğinde yapmanız gereken ilk şey, belgede belirtilen borcun tutarını ve hangi tarihten itibaren ödemeniz gerektiğini dikkatlice okumaktır. Daha sonra, aşağıdaki adımları takip etmeniz önerilir:

  1. Borcun doğruluğunu kontrol edin: İcra takibi ile ilgili belgede belirtilen borç tutarını ve faiz oranlarını kontrol etmelisiniz. Borç tutarında bir yanlışlık veya hatalı bir işlem varsa, banka ile irtibata geçerek bunu düzelttirmeniz gerekebilir.
  2. Borcunuzu ödeyin: Borcunuzu ödemeniz, icra takibinin durdurulması için en kolay ve hızlı yol olacaktır. Borcunuzu ödeme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, banka ile iletişime geçerek ödeme planı veya indirim gibi seçenekleri görüşebilirsiniz.
  3. Avukat ile görüşün: Eğer borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız ya da borcun doğruluğunu kabul etmiyorsanız, bir avukatla görüşmek size yardımcı olabilir. Avukatınız, size borcunuzu azaltmak veya borcunuzu ödemek için bir ödeme planı oluşturmak gibi seçenekler sunabilir.
  4. İcra işleminin sona ermesini bekleyin: Borcunuzu ödemeyi kabul etmiyorsanız veya avukatla çalışmayı tercih etmiyorsanız, icra takibi devam edecektir. Bu aşamada, bankanın icra takibi için belirlediği süre içinde borcunuzu ödemezseniz, banka tarafından takip edilen mal ve haklarınız satılabilir.

Sonuç olarak, bankadan icra geldiğinde öncelikle borcunuzu doğrulayın ve mümkünse borcunuzu ödeyin. Borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız, bir avukatla görüşerek size yardımcı olmasını isteyin. Bu şekilde, icra takibi ile ilgili tüm yasal haklarınızı ve seçeneklerinizi öğrenebilir ve en iyi kararı vererek durumu çözebilirsiniz.

İcrada Satılan Mal Borcu Ödemezse

Bankalar size kredi verirken sahip olduğunuz taşınmazdan daha düşük bir değeri ipotek olarak zaten kabul etmezler. Diyelim ki sizin çektiğiniz kredi tüm masrafları ile birlikte 100.000 TL olsun. Banka zaten 100.000 TL’den az değerde olan ipoteği kabul etmeyeceği için muhtemelen satılacak mal borcunuza yetecek miktardadır.

Bankalar sizde 1 lirasını dahi bırakmayacağı için taşınmazınızı satışa çıkaracak sattığı bedelden ödenmeyen taksitleri, faizleri, icra masrafı ve avukat masrafını çıkarır. Eğer geriye kalan bir miktar varsa o miktarı size iade edecektir.

Elinizde olan şeyi de kaybetmemek adına zor durumda iseniz ya da ödeme gücünüz yoksa kesinlikle nakit avans ya da kredi işlerine bulaşmayın. İlkin bankalar sizi günlerce arar ve kredi vermeye çalışır. Ama daha sonra ilk fırsatta alacağını almak için kapınıza icra gelir.

Kredi Miktarı Düşük ve İpotek Ettirdiğin Mal Yoksa

Diyelim ki kredi değil nakit avans çektiniz ya da düşük miktarda kredi çektiniz. Aldığınız para düşük miktarlı olduğu için banka sizden ipotek de istemedi. Ancak çalıştığınız için maaşınıza göz dikeceklerdir. Zaten çalışmıyorsanız bankalar size kredi ya da nakit avans vermez. Yalnız bazı çalışmayan müşterilerine belli şartlarda kredi verdiği durumlar da vardır.

Banka artık haciz işlemlerini başlatmış ise artık maaşınıza yönelecektir. İşçi ya da memursanız aldığınız maaşa genel müdürlüğe yazı yazarak hesabınıza bloke koydurur. Daha sonra aylık olarak borcunu taksit taksit maaşınız cebinize girmeden bankadan alır.

Maaşlar Haczedilebilir Mi?

İş Kanunu’na göre işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez. Ancak uygulamada maalesef dörtte birinden fazlasına direkt maaş hesabına bloke konulmaktadır. Memur maaşlarının haczinde ise bu oran maalesef dörtte birinden fazlası olabiliyor.

Asgari yaşam için gerekli kısmından fazlasına haciz konamaz ancak itiraz etseniz bile borcunuza her gün yeni faiz ekleneceği için eğer böyle bir durum ile karşılaştıysanız direkt olarak borcu ödeyin.

Maalesef bankalar bu anlamda ortalıkta at koşturuyor. Borç kadar haciz koyup gerisine dokunamaz aksi takdirde sizi acze düşürdüğü için bankalar hatalı olacaktır. Bankalar hakkında şikayetler düzgünce denetlense ve bankaların haciz koydurabileceği miktar tam olarak belirlense bu durumda sıkıntı yaşamayacaksınız.

icra takibi bankalar maaş kesintisi yapabilir mi

İcra Takibinde Bankalar Maaş Kesintisi Yapabilir mi?

Emekli Maaşına Haciz Konulabilir mi?

Emekli maaşlarına haciz konulamaz. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız bu durumda itiraz etmek yasal hakkınızdır. Emekli maaşlarına haciz konulamamasının sebebi kişilerin acze düşmesini önlemektir. Yalnız emekli maaşınıza haciz konulamaz ancak evinize haciz gelir. Bu durumda evinizde değerli eşyalar varsa onlar haczedilir ve banka alacağını alır. Hangi malların haczedilip hangi malların haczedilemeyeceğini başka bir yazımızda ayrıntılı olarak açıklarız.

Ödeme Emri Geldi Ne Yapmalıyım?

Haciz memurları gelmeden önce size ilk olarak ödeme emri tebliğ edilir. Orada borcunuzun miktarı ve nereye yatırılacağı yazar. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Eğer borcunuzun olduğunu biliyorsanız yani borç sizin üzerinize görünüyorsa sizin ödemeniz gereklidir. Başkasının borcu dolandırıcılık vasıtası ile sizin borcunuzmuş gibi gösteriliyorsa bu duruma dikkat etmeniz gerekir. Eğer gelen ödeme emrini belirtilen yere 7 gün içinde öderseniz konu kapanmış olur.

Burada önemli olan husus ödeme emrinde belirtilen yere borcu ödemektir. Borcu başka yere ödediğiniz takdirde o zaman icra işlemleri devam edecektir. Borcu süresinde yatırmadığınız için takip durmayacaktır.

İşinizi sağlama alın ve borcunuzu ödeme emri evrakında belirtilen yere 7 gün içinde yatırın. İcra takibine düşmüş ise borç kesinlikle elden ödemeye kalkmayın. Borçlarda ödeme süresi diğer alacaklarda 7 gün iken kamu borçları için ödeme süresi AATUHK’na göre 15 gündür. Verilen sürede yatırmadığınız takdirde bu sefer borcunuza faiz işleyecektir.

İcra Borcu Ödeme Süresi Olan 7 Gün Ne Zaman Başlar?

Ödeme emrini tebliğ aldığınız tarihten itibaren yani postacıdan evrakı aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde ödemek zorundasınız. Ödeme emrini siz değil sizin ile aynı evde oturan eşiniz ya da 18 yaşını doldurmuş çocuğunuz veya çalışanınız almış ise bu tebliğ de geçerli tebliğ kabul edilir.

Teslim almadan itibaren süreniz başlayacaktır. Evrakın teslim alındığı gün süre başlamaz, ertesi gün başlar. Evrakı 1 Ekim tarihinde aldığınızı kabul edelim 2 Ekim günü ödeme süresinin ilk günü olacaktır. 8 Ekim günü ise ödeme süresinin son günüdür. Bu tarihe kadar ödeme emrinde gösterilen hesaba ödeme yapabilirsiniz.

İcra Borcu Sizin Üzerinize Değilse

Diyelim ki borç sizin değil ve böyle bir borcunuz yok. O zaman ödeme emrinin tebliğinden itibaren 5 gün içinde icra mahkemesine dilekçe vererek borca itiraz edebilirsiniz. Ödeme emrine itiraz edildiği zaman icra takibi duracaktır. Ancak alacaklı olan taraf takibin iptali için dava açar ve mahkeme de alacaklıyı haklı görürse bu durumda icra takibi devam edecektir.

Bu yöntem biraz masraflı bir yöntemdir. Eğer alacaklı itirazın iptali için dava açarsa bu durumda icra inkar tazminatı, borç miktarı, borca işleyen faizi ve avukatlık ücretini ödemeniz gerekecektir.

Bankalar her durumda alacağını alır. Bu yüzden de bankalar ile ödemeyeceğim yarışına hiç girmeyin. Ödemediğiniz 600 TL’yi 1 yıl sonra 5.000 TL olarak ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ya bankalardan kredi almayın ya da almayın yoksa elinizi verdiğiniz zaman kolunuzu kaptırırsınız.

İcra Dosyası Kaç Yılda Zaman Aşımına Uğrar?

Hukuk sistemi, borçlarla ilgili birçok farklı kavram ve uygulamaları içermektedir. Bu kapsamda, icra takibi de borçların tahsili için kullanılan bir yoldur. İcra takibinde zaman aşımı süresi, toplamda on yıl olarak belirlenmiştir. Ancak, bu on yıllık süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar on sene içinde zaman aşımına uğrar.

Avukatlar ile yapılan icra takibi durumlarında ise icra takibinin yenilenmesi durumunda, süreler her dosya yenilendiğinde yeniden başlayarak süreler uzayabilir. Böylece borç tahsili süreci uzun sürebilir ve borçlular için maddi ve manevi açıdan zorlu bir süreç haline gelebilir.

Ödenen İcra Dosyası E Devletten Ne Zaman Düşer?

İcra müdürlükleri, borçların tahsili için yargı sistemi içinde önemli bir rol oynarlar. Ancak, müdürlüklerin yoğunluğuna göre işlem süreleri değişebilir. Bu süreler, genellikle bir ila üç gün arasında değişebilir. Elbette, bazı durumlarda işlem süreci daha uzun sürebilir ve borç tahsilatı için daha fazla zaman harcanması gerekebilir.

Özellikle yoğun dönemlerde, müdürlüklerin iş yükü artar ve işlemler daha yavaş gerçekleşebilir. Ancak, yasal süreçlerin hızlı bir şekilde tamamlanması, borçların tahsilatı açısından önemlidir ve icra müdürlükleri de bu konuda titiz bir çalışma sergilemektedirler.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.