38,0221$% 0.43
41,3572€% 0.1
3.702,49%0,03
6.041,00%-0,41
9.810,94%-0,50
3212224฿%-1.3074
Adli sicil kaydı kelime olarak size biraz farklı gelebilir. Ancak halk arasındaki adı aslında temiz kağıdıdır. Adli sicil belgesi, sicilinizde ne olup bittiğini anlatır. Ne olup bittiğinden kasıt aslında hukuki olarak ne olup bittiğidir. Adli sicil kaydı aslında lekelenmeme hakkının istisnasıdır. Şöyle ki hakkınızda açılmış ya da açılabilecek soruşturmalar genelde gizli olarak yürütülür. Bunun sebebi ise masumiyet karinesi dediğimiz kavramdır.
Masumiyet karinesine göre kimse cezası kesinleşmeden suçlu ilan edilemez. Bu yüzden de soruşturmalara herkes ulaşamaz. Haberlerde genelde bir olay ile ilgili ad soy ad baş harfleri ve bazen parantez içinde hemen yanında yaş yazılır. Bunun sebebi ise adınıza leke gelmesinin önüne geçmek ve cezanız kesinleşmeden suçlu ilan edilmemenizdir. Çünkü sadece siz suçlu ilan edilmezsiniz bu durumda ailenizin her bir ferdi de zorluk yaşar. Haysiyetin korunması amacı ile bu şekilde kurallar konulmuştur.
Lekelenmeme hakkında ise kişiliğiniz ve onurunuz korunur. Adli sicil belgesinde ise gizli olan durum açık açık yazılır. Yani hakkınızda kesinleşmiş ceza ya da güvenlik tedbiri varsa bu durum yazılı olur. Lekelenmeme hakkı kapsamında her şeyin üzeri dışarı karşı örtülürken adli sicil kaydında ise kaydı isteyen kurum cezanıza dair kısa bilgileri görür.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Nasıl Yapılır? Adli Sicile Neler İşlenir?
Adli sicil kaydında her şey yazmaz. Sadece kesinleşmiş cezanız ya da hakkınızda mahkemece uygulanan güvenlik tedbiri varsa bu durumlar ve tarihleri yazar. Güvenlik tedbiri kavramı biraz yabancı gelebilir ama kısaca şöyle anlatmak gerekirse ceza yerine daha hafif tedbirler verilebilir.
Akıl hastaları yaptıkları şeyin suç olduğunu bilmediği için kontrol amacı ile güvenlik tedbiri olarak hastaneye yatırılır. Güvenlik tedbirinde amaç kişiyi topluma kazandırmaya çalışmaktır.
Soruşturmalar kesinleşmediği için hakkınızda başlatılan soruşturma varsa bu adli sicile işlenmez. Soruşturma demek savcılık aşamasında dosyanın olması anlamına gelir. Mahkeme aşamasına geçtiğinde ise kovuşturma adı verilir. Soruşturma ya da kovuşturmanın içinde herhangi bir suç işlemişseniz adli sicilde görünmez ancak kovuşturma sonunca cezanız kesinleşti ise bu durumda adli sicilinize kesinleşen ceza işlenir.
Adli Sicil Kaydı Sildirme 2 Ayrı Yöntem ile Yapılabilir. Bunlar;
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvurmak veya E-Devlet üzerinden form doldurarak Adli Sicil Kaydı sildirme talebinde bulunmaktır. Hangi yöntem daha kolayınıza geliyorsa o şekilde gerekli belgeler eşliğinde fiziksel ya da internetten başvurunuzu yapabilirsiniz.
Giriş Yapılacak Adres: www.turkiye.gov.tr
Giriş Yapılacak Mobil Uygulama: e-Devlet Kapısı
*Kimliğinizi doğrulamak için Aşağıdaki Adımları sırasıyla yapmanız gerekiyor.
Sonuç ekranında Adli sicil kaydı olmaması halinde “YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR” yazısı çıkacaktır. Adli sicil kaydı çıktığı durumda belgenin aşağıdaki bölümünde size ait sicil kayıtlarını göreceksiniz. 18 yaşından küçük vatandaşlar E-devlet üzerinden adli sicil kaydında sadece vekaletinde bulundukları ebeveynlerinin E Devlet Kapısı hesabından ulaşabilirler.
Adli Sicil Belgesi Oluşturma Formu
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne gidip başvuru yaptığınızda sonuç 5 iş günü içerisinde tarafınıza bildirilirken, posta yolu ile başvuru yapmanız durumunda yoğunluktan dolayı bu işlem 3-6 ay arası sürebilmektedir.
Adli sicil kaydı sildirme işlemi E Devlet üzerinden Adalet Bakanlığı sekmesi altından, Adli Sicil Silme ve Düzeltme Talebi oluşturularak yapılır. Kimliğinizi doğruladıktan sonra arama bölümüne Adli Sicil Silme ve Düzeltme Talebi yazdığınızda karşınıza çıkan ekrandaki formu doldurmanız yeterli olacaktır.
Adli Sicil Belgesi Ne İşe Yarar?
Adli sicil belgesi genel olarak işe girmeden önce işverenler tarafından istenir. Sorumlu oldukları alanda hem işleri hem de işçileri için güvenli ortam oluşturmak adına bu belge istenir. Ancak her zaman bu düşünce doğru olmayabilir. Daha önce ceza almış ancak cezasını çekmiş ve yeni bir hayata başlamak isteyen kişiler için ise adli sicil aslında bir engeldir. Adli sicil belgesine bakarak bazı işverenler iş veremeyebiliyor. Cezasını çekmiş kişi de işveren de kendine göre haklı aslında ama yaptığı kusur için gerçekten pişman olanlara ayrı bir kolaylık gösterilmesi de daha iyi olur.
Bazı kurumlar iş yaptığı kişilerden bile adli sicil belgesi isteyebilir.
Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır? E Devlet Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır ve Silinir?
Adli sicil belgesini genel olarak adli sicil olarak ayrı bir birim veriyor. Ancak teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesi sayesinde artık e devlet üzerinden de adli sicil belgesini kendi adınıza oluşturup ilgili kuruma verebilirsiniz. Adli sicil kayıtlarının tutulduğu merkezi ve mahalli olarak adli sicil belgesi ile ilgili işlemleri yapan kurumlar vardır. Adli sicil belgesi nereden alınır sorusuna yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
E-Devlet mobil aplikasyonu veya web üzerinden nüfus cüzdanı bilgileri vasıtası ile arama bölümüne Adli Sicil Belgesi yazdığınızda çıkan ekrana giriş yapınız. Bulunduğunuz sayfada karşınıza çıkan formu doğru bilgilerle doldurup Adli Sicil Belgesini E Devletten almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Adli sicil kaydı nereden alınır diye soruyorsanız yazımızın kalan kısmını dikkatli bir şekilde okumaya devam etmelisiniz.
Adli Sicil Kaydı E-Devlet Girişi
Adli sicil kaydının oluşturulma sırası şu şekildedir. Mahkemeler tarafından verilen karar kesinleştikten sonra karar adli sicile gönderilmek üzere Cumhuriyet savcılıklarına gönderilir. Kararın kesinleşmesi kavramını biraz açmak gereklidir.
Mahkeme yargılama yapar ve yargılama sonucu karar verir. Bu karar kesinleşmiş bir karar değildir. Süresi içinde cezayı istinaf ettiğiniz takdirde ceza kesinleşmez ve bir üst mahkeme istinaf makamı olarak kararı inceler. Burada da mahkeme bir karar verir.
Bu ceza eğer itiraz edilebilecek bir ceza ise bu durumda ceza son merci olan Yargıtay’a gider. İtiraz burada görülür. Eğer Yargıtay’a itiraz edilemeyecek bir ceza ise bu durumda karar kesinleşir. Kesinleşen ceza daha üstte belirttiğim sıraya göre adli sicil kaydına eklenir.
E devlet üzerinden başvurduğunuz Adli Sicil Kaydı 5 iş günü içerisinde sonuçlanır ve sistem üzerinde kayıtlı olan telefon ve e-postanız üzerinden bilgilendirildikten sonra adli sicil kaydı e devlet sistemi üzerinde oluşturulmuş olur. Bir sonraki girişinizde E-Devlet üzerinden Adli Sicil Kaydı indirilebilir şekilde hazır olacaktır.
Hangi Kararlar Adli Sicile İşlenmez?
Beraat kararları, düşme kararları ve HAGB kararları adli sicile işlenmeyecek kararlardandır. HAGB uzun tanımı ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıdır. Kısaca şöyle özetlemek gerekirse bu kararda hakim ceza verir ancak kararı açıklamaz. Kişi belirli sürede tekrar suç işler ve cezası kesinleşirse bu durumda önceki karar da açıklanır ve iki cezayı da birden çeker. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına belli şartlar altında hakim karar verir.
Adli Sicil Kaydı Silinir Mi?
Adli sicil kayıtları siz ölene kadar orada yazılı olarak durmaz. Kararın kesinleşmesinden itibaren adli sicilinize yazılan cezalar, cezanın infazı tamamlanınca yani cezayı çekince silinir. Adli sicil kaydı silinince arşiv kaydı denilen kayda alınır. Arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir. Adli sicil kaydı silindikten sonra artık kurumlar ceza aldığınızı istesiniz de göremez. Arşiv kaydı için ayrıca yazı yazılması gerekir. Adli sicil kaydı nasıl silinir sorusu sıkça sorulurken tekrar etmekte fayda görüyoruz. Bu işlem E-devlet kapısı üzerinden kolayca adımlar takip edilerek yapılmaktadır. Yukarıda E-Devlet uygulaması üzerinden adli sicil kaydı sildirme dilekçesi oluşturmayı adım adım anlattık. Adli sicil kaydı nedir, adli sicil kaydı sildirme e devlet ve adli sicil kaydı nasıl alınır sorularınıza bu şekilde yanıt vermiş olduk.
Arşiv kaydı ve adli sicil kaydı azılı suçlular için aslında iyi bir tespit aracıdır. Ancak hata sonucu ya da cehaletinden dolayı kusur işleyerek ceza alan kişiler için ise bazen bir cezalandırma aracı olabilir.
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
EKPSS Nedir Ne İşe Yarar? EKPSS’de Hangi Meslekler Var?
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2025
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.