DOLAR

32,5574$% 0.09

EURO

34,9697% -0.18

GRAM ALTIN

2.436,70%0,04

ÇEYREK ALTIN

4.057,00%0,12

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2104444฿%0.56747

a

Lenfoma Nedir? Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma Nedir sorusunun cevabı olarak bir organda bulunan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ile oluşan kanser, çağımızın hastalığı şeklinde insan hayatında ilerliyor. İlerleyen yaşlarda herhangi bir kanser türüne yakalanıldığı gibi genç yaşta da yaşanabiliyor. Tümörler, kanser hücrelerin birikmesi ile ortaya çıkar ve 2 çeşidi bulunur.

İyi huylu ve kötü huylu tümör olarak çeşitlendirilen tümörlerin iyi huylu olanı insan hayatını tehdit etmezken kötü huylu tümörler için aynı şey söylenemez. Kötü huylu tümörler kanserdir ve ortaya çıktıkları organ dışında da farklı organlara yayılır, dokuları sıkıştırabilir ve tahrip edebilir.

Lenfoma Nedir? 

Tıp terimlerinden biri olan Lenfoma, dünyada yaygın görülen hastalık türlerinden biridir. Kendi içerisinde türlere ayrılan hastalık, her kanser çeşidi gibi hızlı ilerler ve vücuda yayılma gösterir. Bu kanser çeşidinde kanser hücrelerinin; mide, ince bağırsak ve omuriliğe yerleşme ihtimali bulunur.

İnsan vücudu muazzam bir yapıdır ve tüm enfeksiyonlara veya hastalıklara karşı mücadele için hücreler üretir. Lenf kanseri ile mücadele içinde vücutta lenfositler denilen bağışık sistemi bulunur. Lenfositlerde başlayan kanser türünün adı olan lenfoma yani lenf kanseri bu lenfositlerin değişmesi ve kontrolden çıkması ile oluşur.

lenfoma

Lenfoma Nedir? Nasıl Anlaşılır? Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma belirtileri aynı zamanda grip gibi daha az tehlikeli hastalık gruplarının belirtileri ile aynı seyri gösterir bu neden ile de gözden kaçırılır veya önemsenmez. İlerleyen yaşlara bağlı olarak görülme sıklığı da artan lenf kanseri, erkek ve kadında aynı oranda görülür.

Lenfoma Belirtileri Nelerdir? 

Lenfoma belirtilerini bilmek gerekirse ilk başta geceleri kendini gösteren ateş söylenir. Diyet yapılmadığı halde verilen ve açıklanamayacak miktarda kilo kaybı, ishal, kişinin yaşadığı enerji eksikliği, kişinin kendini devamlı yorgun hissetmesi, baş ağrısı, kalıcı öksürük ve bir nedene bağlı olmaksızın vücudun her noktasında sürekli gerçekleşen kaşıntı ise diğer belirtiler arasında sayılır.

cilt altında genişlemiş lenf bezleri (lenfadenopati) yorgunluk titreme iştah kaybı kaşıntı kalıcı / inatçı bir öksürük nefes darlığı (dispne) göğüs ağrısı karın şişkinliği erken doyma kolay morarma veya kanama sık enfeksiyonlar mide bulantısı ya da kusma

Lenfoma Çeşitleri Nelerdir?

Lenfoma, insanların lenfatik sistemde gelişen kanser türüdür. Lenfoma kanseri’nin iki türü vardır bunlar;

  • Hodgkin lenfoma
  • Non-Hodgkin Lenfoma

Hodgkin Lenfoma Nedir?

Hodgkin lenfoma kanserli hale gelen olgun / matür B tipindeki bağışıklık hücreleri olan Reed-Sternberg hücrelerine verilen isimdir. Hodgkin lenfomalarının yüzde 95’i 4 alt tipten oluşur ve bunlara klasik Hodgkin lenfoma denir. Hodgkin lenfomalı kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde ise nodüler lenfosit ağırlıklı Hodgkin lenfoma tanısı konmaktadır. Nodüler skleroz karma hücreli lenfositten zengin (lymphocyte-rich) lenfositten fakir (lymphocyte-depleted) ismini alır.

Non-Hodgkin Lenfoma Nedir?

Non-Hodgkin Lenfoma Hodgkin lenfomanın tam tersi bir şekilde B tipi veya T tipi immün hücrelerden oluşumu gözlemlenmiştir. Bunun yanında Non-Hodgkin Lenfoma lenf düğümlerinin yanı sıra ince ve kalın bağırsakta ve mide bölgesinde görülebilir. T hücreli veya B hücreli olarak sınıflandırılabilecek olan Non-Hodgkin Lenfoma etki ettiği lenfosit türüne göre bu iki ayrılır. Lenfomayı ne kadar hızlı büyüdüğünü ve yayıldığını ölçeklendirmek adına indolen (ılımlı / yumuşak) ya da agresif olarak ayrıştırmak mümkündür.

Lenfoma Kaç Evreden Oluşur?

Lenfoma 4 evreden oluşmaktadır.

Genelde yaygınlığa göre lenfoma 4 evreye ayrılmaktadır. Lenfoma şu evrelerden oluşur;

  • Evre 1: Erken aşama
  • Evre 2: Erken aşama
  • Evre 3: İleri Aşama
  • Evre 4: İleri Aşama

Lenf kanseri tanısı konulduktan sonra doktor tarafından özel bir değerlendirme yapıldıktan sonra hastanın hangi aşamada olduğu belirlenir. Lenfoma, lenfosit adı verilen bir tür beyaz kan hücresinde ortaya çıkan kanser türüne verilen isimdir. Beyaz kan hücreleri vücudumuzun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistem üzerindedirler.

4.Evre Lenfoma Yaşam Süresi

Evre 4 lenfoma erken aşama evresi geçildikten sonra lenfatik sistem dışı karaciğer, omurilik yada akciğerler organ ve sisteme yayıldığı zaman ulaşılan evreye verilen isimdir. Hasta Lenfoma 4. evreye geldiğinde de tedavi edilebilir. Lenfoma tanısı konmuş bir hastanın prognozu yani hastalık durumu, lenfoma’nın türüne ve hastanın yaşı, psikolojik durumu ve vücut direnci ile göreceği doğru tedavi yöntemleri sayesinde lenfoma yaşam süresi değişiklik gösterir.

Evre 4 lenfoma hayatta kalma oranları, kanser evresine ve hastaların kendi risk faktörlerine bağlı olarak değişen tahminlerdir. B semptomlarının varlığı gibi yaş faktörü gibi ve cinsiyete göre bile bu evre hayatta kalma yani yaşam süresini etkilemektedir.

Lenfoma Kanseri Belirtileri

Lenfoma Kanseri Belirtileri arasında Boyun, boğaz veya kasıkta görülen uzun süreli şişkinlik lenfoma belirtisi olabilir ve zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Lenfoma belirtilerinden bir diğeri de bademciklerin şişmekten öte bir tanesinin asimetrik şekilde büyümesidir. Asimetrik şekilde büyüyen bir bademcik lenfoma riski taşır; çünkü bademcik boğaz bölümünde bulunan lenfoid bir dokudur.

Bademciklerin büyümesi halinde öncelikle bir enfeksiyon olduğu düşünülür ve belli bir süre için ilaç kullanılır; ancak bir iyileşme görülmediği taktirde farklı nedenler olduğu düşünülerek daha geniş kapsamda araştırma yapılır.

Lenfoma Kimlerde Görülür? Lenfoma Olduğunuzu nasıl anladınız?

Çevresel faktörler lenfoma nedenleri içerisinde çok ön planda bulunmuyor. Lenfoma, daha çok tarım işçilerinde ve seracılık yapan kişilerde daha fazla görülebilir. Kontrol yapılmadan ilaçlama, ilaçlama esnasında ya da ilaçlama ardından sera içerisinde maske kullanılmadan ve özel kıyafet giyinmeden dolaşılması ilaçlı havanın solunmasına neden olur.

lenfoma kanser belirtisi

Lenfoma Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Solunum yolu ile vücuda alınan giren ilaçlar kişiyi zaman içerisinde lenf kanserine kadar götürebilir.

Lenfoma İçin Testler Hangileridir?

Tam kan sayımı yapılan ilk testler arasındadır. Diğer yapılabilecek testlerde aşağıdaki gibidir:

– Akciğer Filmi
– Biyopsi

Bilgisayarlı Tomografi de ayrı yapılan testlerden biri olur.

Lenfoma Hastalığında Tedavi Yolları

Tüm hastalıklarda olduğu gibi lenfomada da hastanın yaşı, cinsiyeti, hastalığın bulunduğu aşama, hastalığın büyüme ve yayılma hızı ve hastada bulunan diğer sağlık sorunları dikkate alınarak bir yol çizilir.  Tedavi yöntemlerinde hastalığın hızlı veya yavaş ilerlemesi de tedavi açısından önem taşır. Tedavi yöntemleri arasında şunlar sıralanır;

-Kemoterapi
-Radyoterapi ya da Işın Tedavisi
-Kemik İliği Nakli

Lenfoma’nın çıkması sonucunda yapılacak genetik testler de önemlidir. Genetik yapılar ile ilgili analizler yapılması ile alt tipi doğru şekilde tanımlanır ve bu tanımlama lenfoma tedavisinde büyük önem taşır ayrıca hastalıklar, her kişide farklı seyrettiği ve farklı sorunlara yol açmasından dolayı bir hastanın şartları ile diğer hastanın şartları aynı olmaz bu neden ile de kişiselleştirilmiş tedavi esas alınır.

Lenfoma Tedavisinde Kemoterapi

İlk tedavi yöntemleri arasında olan kemoterapi lenfoma ve diğer kanser hastalıklarında önemli bir yere sahiptir. Hastalığın durumuna göre kemoterapinin şeklini belirler ve en önemli kıstas olarak hastanın durumu alınır. Ayaktan ilaç yönteminin dışında yüksek riskli hastalar için yatarak gerçekleşecek yüksek doz kemoterapi de uygulanabilir.

Kemoterapi için kullanılan ilaçlar sağlıklı hücrelere zararlı olmasından dolayı birçok kemoterapi tedavisinden sonra görünen saçların dökülmesi, mide bağırsak sistemindeki bozukluklar, ağız içinde yaralar, hastanın iştahının kaybolması, kilo kaybı ve halsizlik gibi sorunlar gerçekleşebilir.

Bu tip tedaviler için önceden oluşacak problemler göz önüne alınarak hastanın tedavi dönemini en risksiz ve sancısız şekilde geçirmesine önem verilir. Lenfoma tedavisi için kemoterapi haricinde radyoterapi de destek olarak kullanılabilir. Radyoterapi çoğunluk ile kanser hücrelerinin bulunduğu bölgenin rahatlaması açısından kullanılır.

Lenfoma Hastalığı Tedavisinde Moral Çok Önemli

Pek çok hastalıkta olduğu gibi lenf kanserinde de moral çok önemlidir. Hastanın olumlu bir bakış açısına sahip olması gerekir ve iyileşeceğine inanması çok önemlidir. Moralin yüksek olması ve olumlu düşünülmesi tek başına hastalığı yenmede etkili olmasa da tedavi sürecinde inanılmaz katkısı olur. Hasta tedavisi esnasında ne kadar uyumlu olup iyileşeceğine inanır ise tedavinin o kadar başarılı olma imkânı vardır.

Lenfoma Hastalığında Yaşam Süresi

Lenfomalar, hızlı ve yavaş seyirli olmak üzere ikiye ayrılır. Lenfoma hızlı seyirli olması durumunda kısa sürede ortaya çıkar ve kitle çok kısa sürede büyür, aylar belki de haftalar içinde kendini gösterebilir. Yavaş seyirli lenfomalarda ise kanser hücresinin büyüme hızı daha yavaş olur. Bu şekilde yavaş seyirli lenfomalarda büyüme aylar hatta yıllar sürebilir. Buna bağlı olarak lenfoma hastalığında yaşam süresi de değişkenlik gösterir.

Hızlı seyirli lenfomalar da kısa sürede tedaviye başlanır aksi taktirde tedavi edilmediği durumlarda aylar ya da haftalar içinde hastanın yaşamı sona erer. Yavaş seyirli lenfomalarda ise hastanın tedavi olmadığı durumlarda bile hasta uzun süre yaşayabilir. Seyirlerde farklılıklar ve seyirlerin meydana getirdikleri sonuçlar çerçevesinde hastaya uygulanan tedavi şekli de farklı olur.

Hızlı seyirli lenfomalar ile bir yaşam mümkün değildir bu neden ile bu noktada amaç; hastalığı yok etmek üzerine kurulsa da yavaş seyirli lenfomalarda çoğu zaman gerçekleşen düzenli takip bile yeterli olur.

Çoçuklarda Lenfoma Belirtileri

çocuklarda görülen lenfoma

Lenfoma Çocuklarda Belirli Yaş Aralıklarında Sık Rastlanan Bir Kanser Türüdür.

Lenfoma Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Kanser hastalıklarında genelde hastalığın tekrarlandığı görülür. Bu neden ile hastalığın tedavisi tamamlandıktan sonra tekrarlanabileceği olasılığına karşı sıkı takip gerekir. Hastalar ilk 2 yıl daha sürekli olacak şekilde 5 yıl boyunca kontrollerini yaptırmaları gerekir.

Spor ve sağlıklı beslenme uzmanlar tarafından hastalık olmazsa bile insanlara tavsiye edilir. Lenfomada da aynı şekilde sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakarak yapılacak düzenli egzersizler ve sağlıklı beslenme gibi insan hayatının kalitesini arttıracak yaşam tarzı değişiklikleri lenfoma kanseri hastalığından korunma yöntemleri arasındadır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.