34,3443$% -0.06
36,3496€% 0.05
2.840,88%-0,06
4.827,00%0,02
9.300,30%0,80
3077454฿%1.13708
Obezite, vücutta aşırı miktarda yağ birikimiyle karakterize edilen bir sağlık durumudur. Bir kişinin obez olarak kabul edilmesi, vücut kitle indeksi (VKİ) adı verilen bir ölçümle belirlenir. VKİ, kişinin kilosunu, boyunun karesine bölerek elde edilir.
Kaç kilo obeziteye girer? diye soranlar var. Genel olarak, 30 veya daha yüksek VKİ değerine sahip olan bireyler obez olarak kabul edilir. Ancak, VKİ değeri tek başına bir tanı kriteri olmayıp, diğer faktörler de dikkate alınır diyebiliriz.
Obezite, genellikle enerji alımının enerji harcamasından daha fazla olduğu durumlarda meydana gelir. Bununla birlikte, obeziteye neden olan birçok faktör vardır. Bunlar arasında genetik yatkınlık, düşük fiziksel aktivite düzeyi, yanlış beslenme alışkanlıkları, hormonal faktörler, stres, psikolojik etmenler ve çevresel etkiler sayılabilir.
Obezitenin belirtileri çeşitli olabilir. Bunlar arasında aşırı kilo artışı, bedenin belirli bölgelerinde yağ birikimi (örneğin, karın bölgesi), nefes darlığı, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku apnesi, cilt problemleri, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları ve psikososyal etkiler sayılabilir.
Obezite, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme düzeninin düzeltilmesi, düzenli fiziksel aktivite yapılması ve gerektiğinde tıbbi müdahaleleri içerir. Tedavi sürecinde bireylere diyetisyen veya sağlık uzmanları tarafından destek verilir ve kişiye özel bir plan oluşturulur.
Ancak, obeziteyle mücadelede en önemli adım, kişinin kendi sağlığını önemsemesi ve uzman desteğiyle sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesidir.
Hepimiz yaşamımızı devam ettirmek için yemek yemek zorundayız. Ancak yemek yerken giderek kilo alıyorsak ve tüm uğraşımıza rağmen kilo almanın önüne geçemiyorsak obeziteden bahsedebiliriz. Obezite nedir, besinlerden alınan enerjinin yani aldığınız kalorinin harcadığınızdan daha fazla olması durumunda vücudunuzun %20 ve daha fazla oranda yağ depolaması durumudur.
Bu durumda giderek kilo alır ve yaşam kaliteniz giderek düşer hatta hareket etmekte zorlanırsınız. Maalesef son yıllarda ülkemizde de hızla artan bir sorun olan obezite tedavi edilmediği zaman ölümle bile sonuçlanmaktadır. Obezitenin yol açtığı hastalıklar ise oldukça fazladır.
Bunların başında insülün direnci ve Tip2 Diabetes Mellitüs yani şeker hastalığı gelmektedir. İnsülin direnci şeker hastalığının oluşmasında zemin hazırlayan bir sorundur. Vücudumuz şekeri enerji olarak kullanabilmek için insülin hormonuna ihtiyaç duyar.
Pankreastan salgılanan ve karaciğer, kas, yağ, dokusu gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direnci ortaya çıkar. Bunun sonucunda da kontrolsüz kilo artışı ve kilo verme de zorluk ortaya çıkar.
Obezite ve hipertansiyon arasında da doğru orantı olduğu artık uzmanlar tarafından kabul edilen bir gerçektir. Hipertansiyon zayıf erkek ve kadınlara oranla altı kat daha fazla görülmektedir. Obezite ile paralel seyreden hipertansiyon özellikle bel çevresindeki yağlanmanın arttığı durumlarda çok yüksek seviyelere ulaşabilmektedir.
Vücudumuzda metabolik olarak aktif yağlar karın çevresinde ve karın içi organların etrafında birikirler. Bu yağlar tümör oluşturan faktörler, östrojen, insüline benzer faktörler, yağ metabolizmasında etkin enzimler ve pıhtılaşmayı arttıran maddeler salgılar. Bu faktörlerden bir çoğu ise damar sistemini olumsuz etkileyerek damar sertliğini hızlandırır.
Kalp krizi, inme ve kalp yetersizliğini hazırlar. Bu nedenle bel çevresi ölçümleri önemlidir. Bu ölçümlerin erkeklerde 94, kadınlarda 80 cm in üzerinde olması kişinin kalp ve damar sistemi bakımından risk altında olduğunu gösterir.
Yapılan çalışmalar obezitenin psikolojik etkilerinin fiziksel etkilerinden daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bu kişilerde genellikle daha düşük benlik saygısı ve depresyon gibi sorunların olduğu bilinmektedir. Özellikle çocukların daha fazla davranış ve duygu durum bozukluğu gösterdiği bilinmektedir.
Obezitede ruhsal sorunlar kendini yemek yememe anoreksiya nevroza veya kusarak yediğini çıkarma şeklinde kendini göstermektedir. Ayrıca kimi vakalarda Binge eating yani tıkanırcasına yemek yeme, gece yeme sendromu da görülebilmektedir. Birşeyi tıkanırcasına yiyerek kişi psikolojik doyuma ulaşmaya çalışıyor.
Tıpkı madde bağımlılığında olduğu gibi kişi yemek yiyerek kendini fiziksel ve ruhsal rahatlatıyor ancak ardından yemek yediği için kendini suçluyor. Bu şekilde bir kısır döngü içinde kalıyor. Bu nedenle obezitenin psikolojik boyutunun da en az fiziksel boyutu kadar önemli olduğunu söyleye biliriz. Ayrıca obezite solunum bozukluğu ve astım, kas-iskelet sistemi bozuklukları, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, felç gibi daha birçok soruna neden olmaktadır.
Maskeler Geri Mi Geliyor? Fahrettin Koca Açıkladı!
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.