DOLAR

32,1766$% 0.21

EURO

34,9104% 0.06

GRAM ALTIN

2.246,83%0,15

ÇEYREK ALTIN

3.986,00%0,05

BİST100

9.029,38%-0,90

BİTCOİN

2250581฿%4.54702

a

Kamu Alacaklarında Gecikme Zammı ve Faizleri Silinecek Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yılmaz, yeni yapılandırma kanunu ile kurum alacaklarının tamamının gecikme zammı ve gecikme faizlerinin silineceğini bildirdi. Peki bu kimleri ve ne kadar etkiliyor? Yazımızda Tüm Detayları ile Gecikme Zammı ve Faizlerinin akıbetini anlattık.

Kurum Başkanı V. İsmail Yılmaz basın verdiği demeçte 9 Haziran 2021 tarihi itibari ile yürürlüğe sokulan 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması konulu kanun kapsamında yapılandırmaya giren sigorta prim borçlarının tahsili ile ilgili bir çok detayı dile getirdi.

Yılmaz  “sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası ve meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, 4/B (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası durumunda doğan alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar” olduğunu aktardı.

sgk başkanı ismail yılmaz

Sgk Başkanı İsmail Yılmaz Kamu Alacaklarında Gecikme Zammı ve Faizleri ile İlgili Konuştu.

Sistemde işverenlerin “e-Sigorta” vasıtası ile kurumdan alacakları şifre ve kullanıcı adı ile ile yapılandırma başvurusunda bulunabileceklerini, 4/B sigortalıları ile primini kendi ödeyen ek-5 ve ek-6 sigortalıların ise “e-Devlet” web sitesi üzerinden başvurabileceklerini söyledi.

Başvuru, yapılandırma, ihya, taksit ve gelir testi için son başvuru tarihleri;

  • Başvuru 31 Ağustos 2021
  • İhya için Kasım 2021
  • Gelir testi için 30 Kasım 2021
  • İlk taksit için son ödeme tarihi 1 Kasım 2021

Yapılandırmanın Avantajları Nelerdir?

7326 sayılı yapılandırmada kurum, alacakların tamamından gecikme zammı ve gecikme faizleri tamamen silinecek. Bu opsiyon yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksleriyle (Yİ-ÜFE) güncellenen yeni tutarlar ödenerek borç tahsilatı yapılacaktır.

  • Kalan tutarın peşin ödenmesi halindeyse Yİ-ÜFE’nin % 90’ı silinecek.
  • İki taksit ödenmesi halinde % 50’si silinecek.
  • İdari para cezalarımızın borç aslının % 50’si silinecek.
matrah arttırımı

Gelir Vergisinde Matrah Arttırımı

Ödemeler Taksitli Olarak Yapılabilecek Mi?

Ödemelerin, peşin ve taksitli olarak kredi kartıyla yapılabileceğine işaret eden Yılmaz, ”

  1. İşveren ve sigortalılarımız borçlarını ikişer aylık taksitler halinde 6, 9, 12 veya 18 taksit,
  2. belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğe haiz kuruluşlara ait borçlar 120 ay,
  3. İl Özel İdareleri ile bunlara bağlı kuruluşlara ait borçlar ikişer aylık dönemler halinde azami 36 taksitle, yani 72 ay,
  4. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve bağımsız spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerine ait borçlar, 36 taksit, 72 ay olarak Kamu Alacaklar Affı kapsamında ödenebilecektir.

Başkan, yapılandırmanın oldukça avantajlı olduğunu söyleyerek “Bu yapılandırma çok ciddi avantaj sağlamaktadır. Biz bu kapsamda bütün borçlularımızın, işverenlerimizin, sigortalılarımızın, Bağ-Kurlularımızın, primini kendi ödeyenlerin tamamının bu avantajdan faydalanması için müracaatlarını bekliyoruz.” diyerek bu yapılandırmanın faydalarını özetledi.

Af Kapsamına Giren Kamu Borçları

Af Kapsamına Giren Kamu Borçları 2021

Borcu Yoktur yazısı alabilmenin artık sigortalı ve işverenler için oldukça kolay olduğunu söyleyen Yılmaz “Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ilk taksit’in süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla yine ‘borcu yoktur.’ yazısı alabileceklerini bildirdi. Bu yazı ile birlikte ihalelere katılabilecekler, hak ediş ödemelerini alıp  kurumumuzun ödemiş olduğu teşvik ve desteklerden faydalanabilecekler.” dedi.

4/B Sigortalılarının Borçlarının Durdurulması Durumu

İsmail Yılmaz, 4/B sigortalıların borçlarını yapılandırılması ile ilgili kanun çerçevesinden ödememelerin yapılması durumunda, 30 Nisan 2021’den önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçlarının silineceğini, bu sigortalıların faaliyetleri devam ediyor ise sigortalılıklarının 1 Mayıs 2021 itibarıyla yeniden başlatılacağı konusuna da değindi.

Bu açıklamaya göre örneğin;

1 Ocak 2009-31 Ocak 2010 arasında kuruma birim borcu olan bir Bağ-Kur sigortalısı :

  • 2021 yılı prime esas kazancı baz alındığında 1234,24 x 24 = 29 bin 621 lira 76 kuruş kuruma ödeme yapması gerekiyor.
  • Yapılandırmaya başvuru yapıldığında bu sigortalı geçmiş dönem hizmetlerini ihya ettiklerinde 9 bin 745 lira 66 kuruş ödemiş olacak.
  • Bu ödeme ile yüzde 67’lik bir avantaj söz konusu oluyor.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Olanlar

Genel sağlık sigortası kapsamında borçlu olanlar 31 Aralık 2021’e kadar borçlarını ödemeleri durumunda gecikme cezası ve zammın tamamının silineceğini söylendi. Bu durumda sadece borç aslının ödenmesinin yeterli olacağı bildirdi. Bugüne kadar gelir testi yaptırmayanların ise gelir testi yaptırdıklarında, geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında çıkarsa genel sağlık sigortası borçlarının silineceği söyledi.

gss prim borçları silinecek mi

Gss Prim Borçları Silinecek Mi?

Yılmaz, primlerin de hazineden tahsil edileceğini anlatarak, “Bu nedenle bütün genel sağlık sigortası kapsamına giren vatandaşlarımızın ivedilikle sosyal yardımlaşma dayanışma vakıflarına gelir testine gitmelerini, eğer çıkan sonuç asgari ücretin üçte birinden fazla ise bu kez de 31 Aralık 2021’e kadar primlerini ödemelerini bekliyoruz.” dedi.

Yılmaz ayrıca yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırmanın bozulacağını kaydetti.

7256 Sayılı Yapılandırmadan Yararlananlar Başvurabilecek Mi?

7256 sayılı yapılandırmadan yararlananlar eğer hala ödemeleri hala devam ediyorsa ya da bozulan sigortalıların da yapılandırmadan borçlarını kapatmaları için yararlanabilecekleri bir fırsat daha önlerine kondu. Devlet bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ile SGK arasında 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu ile emekli olması muhtemel sigortalılar için yürürlükte olan kredi iş birliği protokolünün devam ettiğini, “Bir önceki 7256 sayılı kanun kapsamındaki yapılandırmadan yaklaşık 16 bin 500 kişi faydalandı. Bu yeni yaptığımız protokolde de potansiyel olarak yaklaşık 32 bin kişinin olduğunu görüyoruz.” şeklinde detayları iletti.

Yapılandırman Kaç Kişi Ne Kadar Yararlandı?

7256 sayılı kanun ile uygulamaya konan yapılandırma için yaklaşık 2.250.000 kişinin müracaat ederken, toplamda 101.200.000.000 borcun yapılandırıldığını ve 14.500.000.000 toplamda tahsilat yapıldığı kayıtlara geçmiştir. SGK Başkanı Yılmaz sigortalı sayılarında bir önceki yıllara göre belirgin bir artış görülüyor ki bu fesih kısıtlanmasının sonlanmasıyla birlikte beklentileri arttırmıştır dedi. Sigortalı sayılarında, yani çıkışlarda artış olacağına dair  ilk verilerin henüz netleşmediğini fakat süreç itibari ile geçmiş yıllar ile aynı değerlere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kamu İşçilerine Hükümetten Yeni Zam Teklifi

HIZLI YORUM YAP