DOLAR

34,7999$% 0.27

EURO

36,8294% -0.07

GRAM ALTIN

2.942,59%0,29

ÇEYREK ALTIN

4.889,00%0,43

BİST100

10.081,00%1,46

BİTCOİN

3458633฿%1.86877

a

Kamu Görevlileri Arasında Artan Mobbing

Mobbing nedir? Kamuda Mobbing var mı? Mobbing Ne Demek? Mobbing davası nasıl açılır? gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz yazımızda iş yerinde mobbing davalarını inceleyeceğiz.

Son birkaç yıldır kamu çalışanlarının sıkıntıları katlanarak büyüyor. Her gün yeni bir kamu çalışanının isyanını duyuyoruz. Maaşlarda iyileştirme yapılmaması, iş ekipmanlarının yetersiz olması, amirler tarafından alt kademeli memurlara yapılan mobbing, iş alanına girmeyen konularda çalıştırılma ve daha fazlası memurları ciddi anlamda yıpratıyor. Daha önce de bahsettiğim şekilde eğer sendikaya üyeliği yasak olan çalışma grubundaki kişilerden değilseniz bu tarz problemlerinizi sendika ile paylaşıp uygun yol bulabilirsiniz. Sendikalar her türlü mesleki problemlere çözüm bulmak için kurulduğundan, sendika avukatından da bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Mobbing nedir? Kamuda Mobbing Var Mı?

Mobbing ne demek? Halk arasında Psikolojik taciz veya baskı olarak bilinen ve iş hayatında oldukça sık karşılaşılan mobbing’in kamu iş yerlerinde de sıçramaması düşünülemezdi. Kamuda maalesef memurların yüzde 80’i mobbinge uğruyor. Kamu görevlileri arasında mobbing daha çok üstler tarafından astlara uygulanıyor. Amir konumunda çalışan kişiler kişisel işlerden tutun da memurun görev tanımında bulunmayan birçok işi astından bekliyor. Beklemek ile kalmayıp direkt astına saçma sapan işlemler yaptırıyor. Hatta bazı amirler o kadar ileri gidiyor ki kendi işlerini bile hiyerarşi olarak altında bulunan memura yaptırıp kendisi mesai saatleri içinde devletin imkanları ile gezip tozuyor.

mobbing nedir

Mobbing Nedir?

Kamu görevlilerinin yaklaşık olarak yüzde 20’si cinsel tacize maruz kalıyor. Artık cinsel tacize maruz kalanlar sadece kadınlar değil erkeklerde var. İşin acı tarafı ise maalesef kamu kurumları bu konuda gereken önlemleri almıyor. Çalışmak zorunda olan kadınların amirleri ya da iş arkadaşları tarafından sözlü ya da eylemsel olarak kaldıkları cinsel tacize varan hareketler gün geçtikçe artıyor.

Kamu İşlerinde Siyasal Baskı Var Mı?

Kamu görevlilerinin yaklaşık olarak yüzde 50’si ideolojik ve siyasi açıdan baskıya maruz kalıyor. Seçim zamanları kamu görevlilerinden oy verdiklerine dair fotoğraf istenir hale geldi. Kamuda çalışan amirler siyasi partiler için çalışmalar yürütüyor.

Kamu görevlilerinden en çok mobbing sağlık çalışanlarına yapılıyor. Hem çalıştıkları kurumlardan hem de bağlı bulunduğu sağlık çalışanlarından ayrı ayrı mobbinge maruz kalan çalışanlar çareyi istifa etmekte buluyor. Çok zor şartlar altında çalışan sağlık görevlilerinin birbirlerine uyguladıkları mobbing de ayrı bir yazının konusu olacak cinsten. Eğitim adı altında alt devre ya da mesleğe yeni başlayan çalışanları aşağılama, sürekli azarlama ya da cinsel tacize varan davranışlar en çok şikayet edilen konular arasında yerini alıyor.

Sanılmasın ki haklarında hiçbir işlem yapılmayacak. Kendilerine kamu imkanları ile tahsis edilen her türlü imkanı tüm kamu görevlileri yerinde kullanmak zorundadır. Her yıl Sayıştay denetçileri tarafından incelenen raporlara göre hangi üst birimde görevli memurun ne kadar harcamada bulunduğu tek tek kayıt altına alınıyor. Sistem işlemeye başladığı zaman memurların tabi olduğu ceza ve disiplin soruşturmalarına kadar iş mutlaka uzayacaktır.

İntihar Eden Kamu Görevlileri

Maalesef artık haftada 1 ya da 2 memurun intihar haberlerini görüyoruz. Bu durum çok can sıkıcı ve acilen çözüm bulunması gereken bir konudur. Kimse durup dururken canına kıymaz. Demek ki bu kişiler bir şekilde uzun süre farklı türden baskıya maruz kalmışlar. Kimileri arkalarında mektup bırakarak faillerini açıklarken kimileri ise susarak sessizce yaşamına son veriyor.

Kamuda Mobbing Davası Açılabilir Mi?

Mobbing davaları tüm dünyada yasallığını korurken kamu kuruluşlarında mobbing davası açılabilir mi sorusunun cevabı evettir. Yargıya intikal ettirecek düzeyde mobbing kamu dahil her iş yerinde ve herkese uygulanacak olan yasal haklar çerçevesinde kabul edilir. İşyerinde mobbing baskı ve tacize en çok açık yerlerden birisi olarak kamuda mobbing konu olduğunda özel kuruluş ile hiç bir farkı olmayan davaların görüleceğini unutmayın.

Sayın kamu görevlileri hiçbir otorite insan canından daha üstün değildir. Hiçbir intihar hiçbir sorunu da çözmüyor. Siz intihar ettiğiniz için o amir de vicdanında sızı duymuyor. Eğer liyakatli biri olsa memurların meslek tanımından haberi olur. Biraz kendinizi toparlayın ve hukuki hakkınızı kullanın. Kurum içi dilekçeler ile çözmeye çalışın. Eğer çözülmüyorsa verdiğiniz dilekçelerin bir örneğini saklayın ve idare mahkemesinde dava açın. Mobbing davası nasıl açılır?

Amirin yaptığı ya da yaptırdığı işlemler suç kapsamında değerlendirilecek işlemlerden ise savcılığa suç duyurusunda bulunun. Bir şeyler yapın ama yeter ki canınıza kıymayın. Arkanızda bıraktığınız kişilere oluyor ne oluyorsa. Sevdiklerinizi bu konuda cezalandırmayın. İntihar ederek arkada bıraktığınız çocuğunuz size kahraman demeyecek. Asıl kahraman olmak istiyorsanız hakkınızı savunun.

kamuda mobbing

Kamuda Mobbing Yapılıyor Mu?

Son zamanlarda en sık duyduğum şey amirlerin memurların yerini değiştirmek ile tehdit etmesi ya da haklarında soruşturma açmak ile tehdit etmesidir. Bulunduğu yerde kalmak zorunda olan memurlar için gerçekten zor bir durum ama maalesef liyakatsiz kişilerin kurum içinde memur statüsünde bulunması da bir denetim eksikliğidir.

Öğretmeni Sınıftan Dışarı Çıkaran Kaymakam

Gücünüzün yetmediği yerde olayı sosyal medyaya yansıtın ama kesinlikle intihar etmeyin. Daha geçenlerde kaymakamın bir öğretmeni haddini bil diyerek dışarı attığı olayı hatırlayalım. Öğretmenlerden birinin arkadaşı bu olayı bir şekilde sendikaya ve bunu duyurabilecek kişilere haber verdi. Bir anda tepki çığ gibi büyüdü ve kaymakam özür dilemek durumunda kaldı. Öğretmen psikolojik açıdan bir tür baskıya kaldı belki ama sonunda iş tatlıya bağlandı.

Eğer o öğretmen de baskıya boyun eğip intihar etseydi şuan aramızda olmayacaktı. Hukuki olarak bir şeylere gücünüz yetmiyorsa sosyal medyanın tüm kaynaklarını kullanın ve sesinizi duyurun ama kesinlikle intihar etmeyin.

Mobbingi Önlemeye Yönelik Tedbirler

Kamuda mobbing‘i önlemeye yönelik tedbirler maalesef bulunmuyor. Çok öncelerden beri var olan bu sistem aynı şekilde devam ediyor. İnsanlar işleri ve aileleri ile tehdit ediliyor. Yapılan araştırmalar kamuda var olan baskının farklılığını ve çeşitliliğini ortaya koyuyor. Bu baskının azalması için yasal düzenlemeler getirilmesi şart. Güçlü konumda olan amirin ya da üstün şikayet edilmesinin farklı yasal düzenlemeler ile daha kolay olması, şikayet edilen merciinin görmedim, duymadım, bilmiyorum mantığı ile hareket etmemesi için dosyayı işleme almayan kişiye de yaptırım uygulandığı takdirde sistem daha sorunsuz işleyecektir.

Mobbing uygulayan amire ya da çalışana derece ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, cinsel tacize varan mobbinglerde gerekirse amire ya da çalışana meslekten çıkarılma cezası verildiği takdirde hiçbir amir ya da çalışan bu tür eylemlere cesaret edemeyecektir. Vicdanın olmadığı yerde kanunlar kamu vicdanı olarak devreye girerse mobbing uygulayan kamu görevlileri artık baskı yapamayacaktır. Sizlere adil ve kimsenin emeğinin hiç edilmediği bir dünya düzeni diliyorum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Kurum : 692 Sözleşmeli Personel Alacağız

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.