33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
2.809,88%0,81
4.610,00%0,88
9.685,49%1,73
2041604฿%-0.27402
Kadın ve erkek farklı düşünceler ile evlenmek isteyebilirler. Kimi sevdiği erkek ya da kadın ile ömür boyu yaşamak ister kimi çocuk sahibi olmak ister kimi ise sadece evlenmek isteyebilir. Bu amaçlara daha farklı amaçlar da eklenebilir. Kişilerin hangi amaçlar ile evlendiği kendini ilgilendirir ancak evlenme birçok şeyin de başlangıcıdır.
Kadın ve erkek evlenip aynı evde yaşamaya başlar. İlk zamanlar cicim ayları dediğimiz aylardan olduğu için eşler birbirinin kusurunu hoş görebilir. Zaman ilerledikçe ilk zamanların büyüsü gider ve eşler birbirlerine sevmediği şekilde davranmaya başlayabilir. Zamanla bu durum çekilmez bir hal alır ve yavaştan kavgalar başlar. Yazının en başında evlenme amacından bahsetmemin sebebi işte tam da burada ortaya çıkıyor. Eğer sevdiğiniz için evlenmediyseniz zamanla bir şeyleri hoş görememeye başlarsınız. Her gün birbirinizin yüzüne bakmak ya da birbirinizin sesini duymak çekilmez bir hal alabilir.
Toparlanamayacak bir durumda iseniz boşanmak da evlenme gibi doğal bir süreçtir. Bunu göz önünde bulundurun ve kendinizi eksik hissetmeyin. Yıllardır gördüğüm bir şey var ki herkes evlenebilir ama herkes düzgün şekilde boşanamaz. Boşanma söz konusu olunca duruşma salonlarında taraflar arası öyle cümleler öyle ithamlar ortaya atılır ki ne yatak odası kalır ne de özeliniz kalır. Benden size tavsiye eğer çocuklarınız varsa lütfen onları bu aşamada hırpalamayın ve sürekli onları duruşma salonlarına taşımayın. Kalplerinin ne kadar yaralandıklarını ve ilerde ne gibi zorluklar çekeceklerini tahmin bile edemezsiniz.
Boşanmak istemenin, nafaka almanın ya da mal paylaşımının daha çok sizin lehinize olması için çırpınıyor olabilirsiniz. Ancak çocuklarınızın gözünde o anda nerede olduğunuzu bilmek istemezsiniz. Siz birbirinizden boşanmış olmazsınız çocuklarınız varsa daha mutlu yaşama sahip olabilmeleri için sadece evleri ayırırsınız. Anlaşmazlığınız ve kirli çamaşırlar ortaya döküldükçe hakim gerekli görürse ikinize de çocuğu vermeyebilir. Bu durumda çocuklarınızın Çocuk Esirgeme Yurtları’nda büyümesini istemiyorsanız aranızda anlaşın. Birbirinize olan hıncınızı çocuklardan çıkarmayın. Çocukları sürekli yönlendirmeyin.
Gereken durumlarda ve genel olarak hakim çocukların psikolog eşliğinde görüşülmesini ve anneyi ya da babayı mı istediğinin sordurulmasını isteyebilir. Siz çocukları tembihleseniz bile psikolog çocukların şartlandırıldığını raporuna yazar sadece çocuğunuzu doldurduğunuz ile kalırsınız.
Boşanmaya kesin karar verdiyseniz ya da boşanma sinyalleri başladıysa ilk olarak uzak durmanız gereken şey eşinizi aldatmak. Eşim bana ilgi göstermiyordu ya da bana mutluluk vermiyordu, çalışmıyordu, isteklerime cevap vermiyordu gibi cümleler yaptığınız işin yanlışlığını örtmez. Bunun yanında boşanma davasında kusurlu olursunuz. Ödediğiniz veya ödeyeceğiniz maddi tazminatın, nafakanın miktarını aldatılan eşin hayal gücüne bırakıyorum. Boşanma davalarında en büyük kusur evlilik devam ederken eş tarafından yapılan zinadır. Bu arada nafakayı sadece kadın değil erkek de alabilir.
Boşanmayı düşünüyorsunuz ama eşinize daha söylemediniz ve üzerinize kayıtlı ev, araba, arsa her ne var ise sakın başkasının üzerine yapmaya çalışmayın. Boşanmada eğer eş bizim ortak evimizi satmış gibi göstermiş diyorsa eşiniz bunu ispat edebilir. İlk olarak evi ya da mülkü devrettiğiniz tapu kaydı istenir. Tapuda satış olduğu için bir şekilde para almış olmanız gerekir. Kimse para almadan evi satmaz.
Bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır. Hakim aldığınız paranın nerede olduğunu sorar. Meblağ yüksek olduğu için eşime ve çocuklarıma harcadım yalanı tutmaz. Hesap hareketleriniz incelenir ya da iş yeriniz varsa ve oraya harcadıysanız iş yerinizde meydana gelen değer artışı oranında mal paylaşımında eşinize karşı borçlu olursunuz.
Eşler olarak birbirinize güvenmiyorsanız ilk ev aldığınızda eve tapu kayıtlarında aile konutu şerhi koyabilirsiniz. Aile konutu şerhi demek ailenin içinde oturduğu ve aile birliğine ait mülk anlamına geliyor. Peki, aile konutu şerhi varsa eşler tek başına bu ev hakkında neleri yapamaz? Eşler birbirlerinin izni olmadan evi satamaz, kefil olarak evi rehin gösteremez, evi ipotek ettiremez, ev için yüksek miktarlarda harcama gerektiren ve evi ilgilendiren konularda tek başına karar veremez. Diyelim ki evde aile konutu şerhi var ve eşlerden biri evi kentsel dönüşüm kapsamında kat karşılığı olarak müteahhide vermek istedi. Diğer eşin rızası olmadan bunu yapamaz. Yapılacak her işte eşlerden birinin rızası olmadan diğeri evin bakımı ve korunması durumları dışında diğer işleri yapamaz.
Düğün takılarınız ya da altınlarınız ortak olarak varsa Yargıtay kararına göre kadına özgülenmiş ziynet eşyası kadının malıdır. Yani küpe, bilezik, zincir, kolye, beşi bir yerde, hal hal, hızma vb. gibi eşyalar kadına ait ziynet eşyası sayıldığı için kadın kendi rızası ile bölüşülmesini istemedikçe ya da bölüşülmesine razı olmadıkça kadının malıdır. Aynı şekilde erkeğe özgü olan altın ya da değerli gümüş, zincir, yüzük, saat, kol düğmesi gibi eşyalar da erkeğin malıdır.
Bunlar dışında kalan altınlarda ise eğer eşler aralarında kadının olduğu konusunda anlaşmışlarsa ve bunu ses kaydı, tanık ya da başka deliller ile ispat edebiliyorlarsa bu durumda anlaşılan şekilde altınlar kadına ait olur. Ancak arada anlaşma yoksa erkek ve kadına özgülenen altın ve değerli eşyalar dışındaki eşyalar eşlerin ortak edinilmiş malı sayılır ve tabi oldukları rejime göre bölünür.
Ülkemizde evlenirken ya da sonrasında başka bir mal rejimi kararlaştırmamışsanız aranızda Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi uygulanır. Kimin ne taktığı konusunda uyuşmazlık yaşanıyorsa ve herkes kimin ailesi ne takmış ise onu almak istiyorsa bu durumda düğün CD, kaset, görüntü, video gibi delil olabilecek türden materyalleri kaybetmeyin saklayın.
Boşanma aşamasında iki taraf için de lazım olacaktır. Tabi altınlar satılıp ev, araba vb şeyler alınmışsa bu durumda aslında kimin ne taktığının pek de bir önemi yoktur. Eşler yatırım amaçlı altınlardan vazgeçmiş olurlar. Bu durumda hakim olaya göre uygun kararı verecektir.
Çocukları görme günleri hakkında mümkün olduğunca uzlaşın ve çocukları görme saatlerini isterseniz kendi aranızda belirleyin. Bu durum genelde daha mantıklı ve uygulanabilir sistem oluyor. Kendi müsaitlik durumunuza göre saatleri belirlediğiniz takdirde ilerde eşiniz çocuğu getirmediğinde polis ile kapısına gitmek zorunda kalmazsınız. Hakim genelde çocuk küçük ise anne lehine karar verir. Çünkü küçük yaşlardaki çocuklar annenin bakım ve gözetimine daha fazla ihtiyaç duyarlar.
Eğer annenin ahlaka aykırı hareketleri yoksa düzenli bir geliri ve yaşamı varsa ve çocuklarına bakım için uygun ortam sağlıyor ise çocuklar genelde anneye verilir. Annenin çalışması zorunlu olmamak ile birlikte nafaka ya da başka ekonomik özgürlük ile çocuklara bakacak yeterliliği göz önünde bulundurulur.
Eğer babanın da aynı şekilde düzenli hayatı, düzenli geliri ve çocuklara bakabilecek imkanı varsa bu durumda çocuklar babaya da verilebilir ya da her birine ayrı ayrı verilebilir. Burada hakim her olayın kendi dinamiği olduğu için ona göre karar verecektir. Şöyle olursa çocuk annede olur böyle olursa babada olur demek çok gerçekçi olmaz.
Boşanma tamamen gerçekleşti ise eşlerin birbirlerine evlilik birliğine dair sorumlulukları kalmadığı için rahatça yaşamını sürdürebilirler. Eğer çocuklar varsa ortada buna uygun hareket etme yükümlülükleri vardır.
Boşanma Davası Nasıl Açılır? Dava Aşamaları, Anlaşma Protokolü
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.