34,8706$% 0.07
36,5982€% -0.34
3.045,13%1,00
4.965,00%0,60
10.058,47%-0,40
3507987฿%5.59607
Nafaka, boşanma esnasında ya da boşandıktan sonra boşanma sebebi ile yoksulluğa düşen ya da düşecek olan eşe nakdi yardım bağlanmasıdır. Nafaka bizim toplumumuzda her ne kadar sürekli olarak kadına verilse de erkeklere de nafaka bağlandığı durumlar vardır. Kanun kural olarak nafaka vermek için cinsiyet şartı aramaz. Diyelim ki çok zengin bir kadın var ve eşine karşı ağır kusurda bulundu.
Eşi de bu ağır kusur sebebi ile boşanma davası açtı ise bu durumda erkek eşe de nafaka bağlanabilecektir. Bizim toplumumuzda genelde erkek evin reisidir, kadın ev işlerinden ve çocuk bakımından sorumludur mantığı ile yaşam şekli oluşturulduğu için nafaka daha çok kadına bağlanır. Yani maddi olarak güçlü kişi kim ise bu durumda hakim daha kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraftan nafaka alıp diğer eşe vererek adaleti sağlamaya çalışır.
Her boşanmada nafakaya karar verilecek diye bir zorunluluk bulunmamaktadır. Nafaka istemeyen eski eşe nafaka bağlanmaz. Nafaka açısından bilinmesi gereken başka bir konu daha vardır. Eşler dilerse boşanma yerine hakimden ayrılık kararı alabilirler. Ayrılık kararında hakim tarafların boşanmasına karar vermez. Ayrılık kararında evlilik hukuki olarak devam eder ve taraflar uzlaşma yolunda olduğunu kabul eder. Ayrılık kararı bir nevi son şans gibidir.
Eşler ayrılık süresi boyunca birbirlerinin değerini anlasınlar ve hemen boşanmaya karar vermesinler diye verilir. Hatta bazı boşanma davalarında hakim tarafların boşanma niyetlerinde olmadığını ve inat uğruna ya da başka sebepler ile dava açtıklarını fark ederse istem olmasa dahi eşler hakkında ayrılık kararı verir. Ayrılık süresi boyunca eşler evliliklerini tekrar gözden geçirir. Ayrılık kararı en az 1 yıl en fazla 3 yıl olarak verilebilir.
Ayrılık kararı verilmesi eşlerin boşanması anlamına gelmediği için eşlerin birbirlerine bağlılık ve sadakat yükümlülükleri devam eder. Bu sebeple de eşlerden biri diğerini aldatamaz ya da hayatına başka birini alamaz. Konuyu toparlamak gerekirse dilerse taraflar dilerse de hakim ayrılığa karar vermiş olsun bu durumda da yoksulluğa düşen eşe nafaka verilebilir.
Boşanma davası devam ederken ya da boşanma sırasında hakimin karar vereceği 3 kanuni nafaka çeşidi vardır. Bunlar tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasıdır.
Nafaka bağlanacak eşin kadın ya da erkek olması fark etmez. Eğer ki kendisine nafaka bağlanmasını isteyen eşin emekli maaşı, düzenli geliri, kira geliri gibi gelirleri varsa bu durumda hakim nafakaya karar vermeyebilir. Ayrıca eşlerden birinin yeni bir evlilik içinde bulunması ya da başka biri ile evlilik hayatı yaşaması durumlarında da nafaka verilmez. Sigortalı bir işte çalışmayan eski eşin evi ya da herhangi bir mal varlığı da yoksa bu durumda hakim nafakaya hükmetmeyebilir.
Eski eş daha yaşamsal faaliyetleri için gerekli ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorken eski eşine ve çocuğuna nafaka bağlanması da gereksiz olur çünkü ortada alınabilecek bir mal ya da nakdi para yoktur. Ancak eski eşin mal varlığı varsa bu durumda nafakaya karşılık olarak bu mal üzerine tedbir konulabilir.
Bu taşınmaz hem eski eşin hem de ortak çocuklarının bakım giderlerine garanti teşkil eder. Eski eşin mal varlığına konulan tedbir kararı ile eski eş bu mal varlığını satamaz ya da bu mal üzerinde rehin, ipotek gibi haklar tesis edemez.
Eski eş sigortalı bir işte çalışmıyor ancak nafaka ödememek için sigortasız bir işte çalışıyorsa bu durumu video, resim ya da başka belgeler ve evraklar ile ispat ettirdiğiniz takdirde tespit tarihine kadar bile geriye giderek nafaka talebinde bulunabilirsiniz. Bazen eski eş hiçbir iş yerinde çalışmıyor ancak bir süre sonra iş buluyor. Bu durumda Aile Mahkemesine tekrar başvurarak değişen yeni durum için de nafaka talebinde bulunabilirsiniz.
Sigortalı bir işte çalışıyorsa işe giriş tarihinden itibaren, sigortasız çalışıyor ise bu durumu tespit ettiğiniz andan itibaren nafaka isteyebilirsiniz. Ayrıca eş hiçbir işte çalışmıyorsa bile hakim çocuğa nafaka verilmesine karar verebilir.
Boşanma gerçekleştikten sonra her yeni ve değişen durum için hakimden hakkınız olan durumlarda karar verilmesini isteyebilirsiniz. Nafaka aldığınız zaman eski eş daha düşük maaşlı bir işte çalışıyor ve maaş bordrosuna göre size ve çocuğunuza nafaka bağlanmış olsun. Sonraları eşiniz işini büyütmüş ya da daha yüksek gelirli bir işte çalışıyor ise de değişen durumların göz önünde bulundurulması talep edilerek yeni ve fazla bir miktarda nafakaya karar verilmesini isteyebilirsiniz.
Ayrıca nafaka miktarının yeniden değerlendirilmesi için her zaman ilgili mahkemeden istemde bulunabilirsiniz. Hayat pahalılığının giderek artması ve çocukların ihtiyaçlarına yetişememek sebebi ile de nafakanın artmasını isteyebilirsiniz.
Hakim nafakaya karar verirken eski eş için ayrı çocuk için ayrı nafakaya hükmeder. Yeni evlilik yapıldığı zaman ya da evlilik hayatı yaşanıldığı ispat edildiğinde artık nafaka alan kişinin nafakası kesilir. Ancak eski eşlerin ortak çocukları hala ortak çocuk olduğu için yani ortak ebeveyn olmaktan ötürü çocuğa nafaka vermeye devam edilmek zorundadır.
Ayrıca yeni eşin eski eşin çocuğunun masraflarına katlanma yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Bu yüzden de çocuğa ya da çocuklara nafaka verilmeye devam edilir. Hakim eski eşe verilen nafakanın kaldırılması hakkında karar verir.
Nafaka Nedir? İştirak, Yoksulluk ve Tedbir Nafakası
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.