DOLAR

34,2452$% 0.28

EURO

37,6376% -0.37

GRAM ALTIN

2.921,73%0,22

ÇEYREK ALTIN

4.978,00%0,00

BİST100

9.109,34%2,37

BİTCOİN

2132893฿%2.35045

a

İnternet Alışverişinizde Her Üründe İade Hakkınız Var Mı?

İnternet Alışverişlerinde tüketicilerin hakları nelerdir? İnternetten aldığınız her ürünü iade edebilir misiniz? İnternet üzerinden alışveriş yaparken daha mı az tüketici hakkına sahipsiniz? Çok sorulan ve merak edilen tüm soruları hukuksal olarak yazımızda inceledik.

Artık ufacık şeyleri bile internetten sipariş eder olduk. Kargo ücretlerinin çok düşük olması, ürün fiyatlarının mağazalardan daha ucuz olması, beğenmezsek iade edebilme hakkımızın olması gibi durumlar çok cazip gelmeye başladı. Bu saydığım konular aslında insanı sürekli internetten alışveriş yapmaya itiyor. Görmediğimiz ve inceleyemeyeceğimiz bir ürünü almak da risk oluyor. Bu durumda tüketiciyi korumak için internet alışverişlerine özel mesafeli satış sözleşmesi düzenlemesi getirildi. Mesafeli satış sözleşmesi ile görmediğiniz ürünü aldığınız için satıcının sizi yanıltması önlenmiş oluyor.

Satıcı Cayma Hakkın Yok Diyor Ne Yapabilirim?

Siz ürünü iade etmek istediniz satıcı almamak için diretiyor. Sözleşme yaptık seninle orada cayma hakkının olmadığını kabul ettin diyor. Peki, satıcı sözleşmeye cayma hakkının olmadığını eklese geçerli olur mu? Satıcı istediği kadar cayma hakkın mesafeli satışlarda yok desin iade hakkını önleyemez. İade hakkı kanundan kaynaklanan yasal bir haktır. Bu durumda satıcı bu hakkınızı size kullandırmak zorundadır. Güçlük mü çıkarıyor hiç uğraşıp enerjinizi boşuna satıcıya harcamayın. İade etmek istediğinize ve iadeyi kabul etmediğine dair mesaj ya da herhangi bir belge varsa elinizde onu delil olarak kullanabilirsiniz.

internet alışverişinde iade

İnternet Alışverişinde İade Hakları

Gidin tüketici hakem heyetine deyin ki iade hakkımı kullandırmıyor. Tüketici hakem heyeti kararına uymaz ise o zaman dava açıp bir de masraflarınızı alabilirsiniz. Eğer üzerinize düştüğü şekilde ürünü koruyup gözetmiş iseniz bu durumda başka yapacağınız bir şey yok yasal haklarınızı kullanın.

Cayma Hakkı Süresi Ne Kadar?

Diyelim ki internetten pantolon aldınız ve ürün bahsedildiği gibi değil ya da siz ürünü beğenmediniz. Bu durumda koşulsuz şartsız ürünü 14 gün içinde hiçbir cezai şart ödemeden iade edebilme hakkınız var. Bu 14 günlük süre ürünü teslim aldığınız andan itibaren başlamış oluyor. Teslimden kasıt ise kargonun sizin adresinize bıraktığı tarih oluyor. Bu durumda ürünü iade edebilirsiniz yeter ki ürünün başına bir iş gelmemiş olsun. Ürünün başına bir iş geldiğinde bile siz size düşen onarım kısmını üstlenirsiniz yine iade edebilirsiniz.

Kanun maddesinde açıkça denildiği üzere eğer ki ürünü denemeden kaynaklı üründe hasar meydana geliyorsa bu durumda satıcı bu hasara katlanacak olup alıcının tazmin borcu yoktur. Siz ürünü denediniz ve denerken yıpranma oluştu ya da ürün sağlam değilmiş. Bu durumda hiçbir ücret ödemeden ürünü kabul etmek zorunda satıcı ve siz de bunun karşılığında hasarlı olduğu için ücret ödemeyeceksiniz.

Satıcı yukarıda anlattığım olayın aksini iddia ediyorsa yok ödemek zorundasın ya da yok almak zorundasın diyorsa direk olarak tüketici hakem heyetine gidin. Tüketici hakem heyeti sizin yararınıza karar verecektir. Hakkınızı aramaktan korkmayın. Ürün alırken ya da satıcı ürünü satarken internet alışverişlerinde de diğer alışverişlerde de kanunlar her zaman sizi korur. Hakkınızı sonuna kadar arayın. Bizim kültürümüzde çok güzel bir söz vardır. Ağlamayan bebeğe süt vermezler. Siz hakkınızı aramadıkça hiçbir makam size durup dururken hakkınızı vermeyecektir.

Cayma Hakkını Nasıl Kullanabiliriz?

Ürünü aldığınız için cayma hakkınız her zaman bakidir. Hiçbir şekle bağlı olmadan cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Satıcıya yazılı belge göndermenize gerek yok. Peki, cayıyorum sözleşmeden dediniz bitti mi? Tabi ki bitmedi. Cayma hakkınızı kullandığınızı bir şekilde satıcıya ulaştırmanız gerekir. Mesela alışveriş yaptığınız sitenin sisteminde cayma formu varsa bu durumda o formu doldurabilirsiniz. Site kolaylık olsun diye cayma butonu yapmış ise o butonu kullanabilirsiniz. Cayma hakkınızı kullandığınızı belirttiğiniz takdirde satıcı size kargo kodu verir.

Bu kargo kodunu alarak ücretsiz bir şekilde kargoyu satıcıya gönderebilirsiniz. Ürünü geri gönderirken kargoya ücret ödemezsiniz. Yalnız şunu unutmayın satıcı size ürünü nasıl özenli şekilde kargolayıp göndermiş ise siz de aynı özen ve hassasiyeti göstermek durumundasınız. Kargolama kısmında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Eğer iade için satıcı belirli kargo şirketlerini kullanıyorsa bu kargo şirketlerine ürünü o kod ile teslim ettiğinizde iade hakkınızı kullanmış olursunuz. Cayma hakkınızı kullandığınız takdirde 10 gün içinde malı satıcıya göndermek zorundasınız.

Cayma Hakkı Kullanılırken Diğer Sözleşmeler İptal Edilmiş Olur Mu?

Mesafeli satış sözleşmesi yaparken yani internetten alışveriş yaptığınız zaman bu durumda satıcı ile birkaç sözleşme daha imzalamış olursunuz. Üyelik sözleşmesi, teslim ve iadeye bağlı bazı sözleşmeler vb. gibi sözleşmeler de imzalamış olabilirsiniz.

internet alışverişi iade hakkı

İnternet Alışverişinde İade Hakkı

Kutucuğu onayladığınız takdirde aslında bu tür sözleşmeleri de imzalarsınız. Cayma hakkınızı ya da ürünü iade hakkınızı kullandığınız zaman tüm bu sözleşmeleri de yapmamışsınız kabul edilir ve bu sözleşmeler de iptal edilmiş olur. Bu sözleşmeler için ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Cayma hakkınızı kullanmanız ile birlikte bu sözleşmeler de artık hükümsüz olacaktır.

Cayma Hakkını Kullanamayacağınız Durumlar Nelerdir?

Mesafeli satış sözleşmesi tüketiciyi korur dedik ancak bazı durumlarda da sözleşmeden cayamazsınız ya da ürünü iade edemezsiniz. Bunun sebebi ise satıcının zarara uğramasıdır. Aşağıda sayacağım durumlarda cayma hakkınızı kullanamazsınız çünkü kanun bu durumları özel olarak tek tek saymıştır. Bu sebep ile ürün alırken dikkatli olmanızda fayda var.

  • Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
  • Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
  • Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
  • Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
  • Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
  • Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
  • Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
  • Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
  • Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
  • Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

Hakkınızı aramanız için tüketici hakem heyetine başvurabileceğinizi söylemiştim. Eğer bu durumlar varsa siz şikayet etseniz bile satıcı haklı görülecektir çünkü bu durumlar kanunda özel olarak sayılmıştır. Ancak diyelim ki satıcı problem olmaz iade edebilirsiniz demiş ise ya da yaptığınız sözleşmede iade edebileceğinizi belirtmiş ise bu durumda iade hakkınızı kullanabileceksiniz. Yoksa satışa katlanmak durumunda kalırsınız. Özetle internet alışverişlerinizde bu gibi kurallara, müeyyidelere ve kanunların size verdiği hakları bilerek satın alım yapmalısınız.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İnternet Alışverişinizde Her Üründe İade Hakkınız Var Mı?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.