DOLAR

34,7660$% 0.05

EURO

36,5492% -0.06

GRAM ALTIN

2.957,78%-0,03

ÇEYREK ALTIN

4.904,00%0,02

BİST100

9.886,05%0,60

BİTCOİN

3397772฿%1.7064

a

Eğitsel Değerlendirme Formu Nedir? *2021

Eğitsel değerlendirme formu nedir? Öğrencilerin eğitim ve zeka durumunu ölçerken kullanılan bir yöntemdir. Bu formu doldurarak öğrencilerin durumlarını ölçülmektedir.

Eğitsel değerlendirme formu nedir? Değerlendirme formu ülkemizde genellikle küçük yaşlardaki çocuklar için tercih edilmektedir. Formu doldurmak isteyen ebeveynler, çocukları için test başvurusunda bulunmuş olurlar. Bu başvuru formunda yer alan bilgilerin çocuğun zeka seviyesiyle alakalı olduğundan ötürü eksik ve doğru biçimde girilmesi gerekmektedir.

Eğitsel değerlendirme formunu doldurduktan sonra formu ilgili makama ulaştırmanız gerekiyor. Eğer başvuruyu internet üzerinden yaptıysanız direkt olarak formu iletmeniz yeterli olacaktır. Form içerisinde vermiş olduğunuz bilgiler ve iletmiş olduğunuz özellikler kapsamı içerisinde çocuğunuzla ilgili bilgiler verilecektir.

Son olarak çocuğunuzun uzman kişiler tarafından eğitsel değerlendirme testine uygun görülmesi işlemi var. Eğer çocuğunuz uygun görülür ise size verilen tarihte ilgili devlet kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Devlet kurumu içerisinde çocuğunuzun sınava girmesi ve zeka tespitinin yapılması işlemi yer alıyor.

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:

Eğitsel Değerlendirme Formu Ne İşe Yarar?

Eğitsel Değerlendirme Formu Ne İşe Yarar?

Eğitsel değerlendirme formu ne işe yarar? Formu doldurmak çocukların zeka ve eğitim durumlarını ölçmektedir. Genellikle ebeveynler çocuklarının IQ testlerini yaptırmak amacıyla forma başvururlar.

Eğitsel değerlendirme formu ne işe yarar? Form başvuru aracı olarak bilinmektedir. Uzmanlara göre her çocuk mutlaka eğitsel değerlendirme testine girmelidir. Formu doldurduktan sonra ilimizde yer alan Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne iletiniz. İlettiğiniz zaman uzmanlar vermiş olduğunuz bilgiler ışığında çocuğunuzun teste uygun olup olmadığını kontrol edecektir. Çocuğunuzun sahip olduğu özellikler kapsamında teste uygun ise Rehberlik ve Araştırma Merkezine gitmeniz gerekmektedir.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi içerisinde çocuğunuz için özel testler ve hatta bazı uygulama araçları kullanılmaktadır. Çocuğunuzda yer alan görsel, işitsel ve düşünsel yetenekler burada yapılan testler sonucu açığa çıkarılır. Bu testler sonucunda çocuğunuzun geri ve ileri zekalı olup olmadığına karar verilmektedir.

Eğer çocuğunuz normal zeka seviyesinde ise testler durdurulur ve normal hayatına devam eder. Fakat çocuğunuzun normalin dışında zeka seviyesine sahip olmasında özel testler ile süreç devam ediyor. 

Eğitsel Değerlendirme Formu Kimler Tarafından Doldurulur?

Eğitsel değerlendirme formu kimler tarafından doldurulur? Değerlendirme formunu çocuğunun zeka seviyesini ölçmek isteyen her ebeveyn doldurabilir. Bunun yanı sıra aile yakınları, komşunuz ve okuldaki öğretmeni doldurabilir.

Eğitsel değerlendirme formunu kimin doldurması gerekir? Eğitsel değerlendirme formları çocukların zeka seviyelerinin öğrenilmesi amacıyla yapılmaktadır. Uzmanlara göre her aile çocuğu kreşe başlayacak yaşlarda iken ölçtürmelidir. Kreş yaşının haricinde başvuranlar genellikle sonradan haberi olanlar veya çocuğunda garip davranış sezen kişilerdir. Bunun yanı sıra ailelerin tespit edemediği yerlerde öğretmenler çocuklarda zeka değişikliği olduğunu görebilirler. Öğretmenlerin tespit ettiği bu zeka değişikliği durumu genellikle ileri zekalı çocukların keşfedilmesi şeklindedir. 

Kısaca bahsetmek gerekirse uzmanlara göre 6-7-8 yaşlarında çocuklarınızın eğitsel değerlendirme formunu doldurmanız önerilir. Fakat doldurmak istemezseniz de bir sakıncası yoktur. İlerleyen zamanlarda öğretmenler vs. fark eder ise onların yönlendirmesi ile kontrol yapabilirsiniz. 

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:

Eğitsel Değerlendirme Formu İçerisinde Neler Sorulur?

Eğitsel değerlendirme formu içerisinde neler sorulur? Formu doldurmak isteyen ebeveynlerin merak ettiği sorulardan bir tanesi de formun içerisinde nelerin yer aldığıdır.

Eğitsel değerlendirme formu içerisinde neler sorulur? Form içerisinde sizlere yöneltilecek olan sorular çocukların testlere uygun olup olmadıklarını anlamak amacıyla sorulur. Bundan dolayı genellikle çocuğunuza ait sorular form içerisinde yer almaktadır. Çocuğunuzun belirli bir davranışından dolayı normal bir zekası olmadığını düşünüyorsanız formu doldurmanız önerilir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken durum formda yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde iletilmesidir. Eksik doldurulan formlar genellikle merkezler tarafından reddedilir.

Belge içerisinde istenilen veriler genellikle kutucuk şeklindedir. İnternetten doldurulan formlarda çocuğunuzda şu davranış var mı? şeklinde sorular yer alır. Karşısında da kutucuk bulunmaktadır. Eğer davranış var ise kutucuğun karşısı işaretlenir.

Temel olarak formda çocuğunuz hakkında bilgiler sorulmaktadır. Ayrıca dolduran ebeveynin ve çocuğun kimlik bilgileri ile alakalı bilgiler istenmektedir. Son olarak iletişim bilgileri istenmektedir. İletişim bilgileri kısmında telefon numaranızı isterseniz de mail adresinizi verebilirsiniz.

Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu Nedir?

Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu Nedir?

Özel Eğitim değerlendirme kurulu raporu nedir? Rapor Özel eğitim değerlendirme kurulu komisyonlarına verilen isimdir. Bu isim Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nin kurmuş olduğu komisyonlar tarafından gelmektedir.

Özel Eğitim değerlendirme kurulu raporu nedir? Öğrencilerin, çocukların bilişsel, fiziksel ve zihinsel olarak durumları hakkında kararlar bu komisyon tarafından verilmektedir. Kurul içerisinde öğrenciler hakkında görüşler tartışılır. Tartışma sonucunda da oybirliği sağlanır ise öğrenci testlere tabi tutulmaktadır.

Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu raporu küçük yaşlardaki öğrencilerin ve çocukların özel testlere katılım hakları olup olmadığını bildirir. Rapor içerisinde özel testlere katılıp katılamacağına dair bilgiler, nedenleriyle bu rapor içerisinde gelmektedir. Bundan dolayı bu belge Rehberlik ve Araştırma Merkezi onayı ile geçmektedir. Rehberlik ve Araştırma Merkezi alt bünyesinde bulunan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu’nun oylarıyla hak kazanan veya kazanmayan ebeveynlere gönderilir.

Hazırlanan rapor ile birlikte çocukların normal yaşantısına geri dönmesi veya testlere tabi tutulması işlemi yapılmaktadır. Geri zekalı çocukların hayat standartları yükseltmek amacıyla bazı işlemler yapılmaktadır. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SpaceX Roketi 4 Yolcuyu Dünya Çevresinde Gezdirecek! 

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.