34,0079$% -0.07
37,5055€% -0.09
2.747,82%-0,17
4.552,00%0,00
9.419,66%-2,12
1960807฿%0.85647
Permakültür sadece yeni bir bahçıvanlık yöntemi değildir. Dünya gezegeni üzerinde yaşamın sürdürülebilir bir yoludur. Bu kavramı bazılarımız ilk kez duyuyor olabilir. Bazılarımız ise bu tasarım anlayışı hakkında bilgi sahibidir. Hatta hayalini kurduğumuz yaşamın tam da bu anlayış ile gerçekleşebileceğinin farkındadır.
2020 yılının başında hayatımıza kâbus gibi çöken korona virüs hepimiz tarafından bilinmektedir. Salgın sırasında özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar çok etkilenmiştir. Buda doğadan kopmuş olmanın fiziksel ve ruhsal zorluklarını çarpıcı bir şekilde göstermiştir. İnsanlar bu dönemde özellikle Permakültür Kitap arayışları içerisine girmişlerdir. Bu yüzden insanlar karantina süreçlerinde ciddi zorluklar yaşamıştır.
Korona, bizim birçok şeyi anlamamıza neden olmuştur. Bu şeylerden bir tanesi de yaşadığımız doğadır. Yeni dünya düzeninde insanlar kent hayatını terk edip bahçe yaşamına yönelmiştir. Bu yüzden de doğayla iç içe olan bu yaklaşımını anlamaya çalışmak faydalı olacaktır. Peki permakültür yaklaşımı nedir?
1970’lerde Avustralyalı iki bilim insanı tarafından geliştirilen bir yaklaşımdır. Özellikle 2. Dünya Savaşı’nın etkilerini toparlamak amaçlı bulunmuştur. Çünkü savaş geleneksel tarımın yok olmasına neden olmuştur. Bu yüzden de hayvan ve bitki türleri zarar görmüştür. Bu iki bilim insanının yaptıkları yaklaşım bu zararı azaltma yönündedir. Aynı zamanda ekolojik bir tasarıma da sahiptir.
Bu iki bilim insanının yaptıkları ortak çalışmalar sonucunda permakültür anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşım zamanla tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. İnsanlar bu yaklaşım sayesinde aslında tüm ihtiyaçlarını doğayla uyumlu olarak giderebileceklerini anlamışlardır. Bu yaklaşım sağlıklı, bereketli ve sürdürülebilir bir yaklaşımdır. Ayrıca bunun temeli bilimsel kanıtlara dayanmaktadır. Kelime, İngilizce permanent (kalıcı) ve agriculture (tarım) kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır.
Permakültür yaklaşımının yaratıcısı ve isim babası bir Moğol bir biyologdur. Yapmış olduğu tanımla doğal ekosistemlerin çeşitliliğine dikkat çekmiştir. Bu yaklaşımla yapılmak istenen şey istikrar ve esnekliğe sahip olan tarımsal üretimdir. Burada ekosistemlerin bilinçli tasarımı çok önemlidir. Ayrıca bakımlarını sağlanması da yine bir o kadar önem arz etmektedir.
Permakültür insan ile arazinin ahenkle birleşmesine imkân tanır. Bunu da gıda, enerji ve barınak gibi maddi ve manevi ihtiyaçlardan karşılar. Bu ihtiyaçların karşılanması sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmektedir. Çünkü yaklaşım doğayla birlikte gelişme felsefesini içermektedir. Bu yüzden sürdürülebilir olan yöntemler tercih edilmektedir.
Sürdürülemeyen yaklaşımlar bu yaklaşım başlığı altına alınmamaktadır. Aslında bu yaklaşıma doğal tarım yöntemi de diyebiliriz. Bu doğal tarım biçimi için harcanan enerji seviyesi çok az olmalıdır. Çünkü her sistem enerji gerektirir. Ancak bir sistemin sürdürülebilir olması için alınan verimin harcanan enerjiden fazla olması gerekmektedir.
Bu doğal tarım yöntemiyle ilgili dünya genelinde birçok kitap yazılmaktadır. Bunlardan en önemlisi Bill Mollison tarafından yazılan kitaptır. Bu kitabın ismi permakültür bir tasarımcı el kitabıdır. Bu kitap içerisinde bu doğal tarım yöntemine ilişkin ilkeler yer almaktadır. Aynı zamanda bu kitapta tavsiyeler ve yöntemlerde bulunmaktadır.
Kitapta yer alan birinci ilke yeryüzünü özen göstermektir. Bu ilke içerisinde canlı ve cansız bütün varlıklar yer almaktadır. Çünkü bu varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Bu ilke, bu varlıkların yaşaması için çok önemlidir. İkinci ilke içerisinde insanlara özen gösterme yaklaşımı barındırır.
İnsanların; gıda, barınak, eğitim ve tatmin edici sosyal ilişkilere sahip olmaları gerektiğine dikkat çeker. Aynı zamanda insanların kaynaklara ulaşmaları sağlanmalıdır. Üçüncü ilke permakültür yaklaşımını genellemektedir. Bu ilke içerisinde nüfus ve tüketim gibi konulara sınırlandırma getirmektedir. Aynı zamanda üretim fazlası mallarında paylaştırılması gerektiği üzerinde durmuştur. Bu ilkeleri gerçekleştirmek için zaman ve para gereklidir.
Organik tarımın babası olarak bilinen Japon tarımcı ve yazar Fukuoka bu yöntemin felsefesini açıklamıştır. Fukuoka, ekin sapı devrimi isimli kitabında permakültür felsefesini doğayı kapsayacak biçimde açıklamaktadır. Buna göre bu felsefe doğaya rağmen değil, doğa ile çalışmanın düşüncesidir. Yani uzun süreli düşüncesizlik ve emek yerine uzun süren düşünceli bir gözlem anlamına gelmektedir.
Ögeleri tek ürünlük bir sistem olarak görmek yanlıştır. Bu yüzden bitkilerle hayvanların tüm işlevini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Yani kısaca ele almanın felsefesidir. Bu doğal tarım yönteminin felsefesi bu şekilde ifade edilmektedir. Peki bunu bahçelerimize nasıl uygulayabiliriz? Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi birçok insan korona sebebiyle bahçeye yönelmiştir. Bu yüzden de kendi alanlarında meyve ve sebze ekmektedirler.
Ancak bunu nasıl yapmaları gerekir? Başka bir deyişle herkesin bahçeye mi ihtiyacı vardır? Hemen cevap verelim. Hayır. Permakültür için geniş bir bahçeye ihtiyacınız yoktur. Balkonunuzda bulunan saksılarla da gayet bu tarımı yapabilirsiniz. Unutmayın burada amaç doğayla birlikte gelişmektir. Yani bitki ve hayvan türlerini önemsediğiniz sürece geniş bir alana ihtiyacınız yoktur.
Herkesin geniş bir bahçesi olmayabilir. Ancak hepimiz büyüklükleri farklı da olsa bir evde oturmaktayız. Bu yüzden sizin sürdürülebilir bir tarım yapmak için bahçeye ihtiyacınız yoktur. Bu tarım çeşidini kendi evlerinizde de yapabilirsiniz. Ancak permakültür kavramına sadece tarım olarak bakmamalısınız. Çünkü bu kavram bütün doğayı kapsamaktadır.
Yapılan bir işin sürdürülebilir olması için enerji kullanımı düşük olmalıdır. Yani elde edilen verim kullanılan enerjiden yüksek olmalıdır. Permakültür anlayışında bu durum genelleştirilmiştir. Yani sadece bitkileri ekip büyütmek yeterli olmaz. Evinizde böyle bir çaba içerisine girecekseniz daha detaylı bir çalışma gerekmektedir.
Özellikle evlerinizdeki enerji kullanımını azaltmakla başlamalısınız. Örnek verecek olursak odalarınızda bulunan ampulleri enerji tasarruflu olanlarla değiştirebilirsiniz. Ayrıca banyo kullanım saatlerini ve günlerini de azaltmalısınız. Çünkü bu felsefe sadece elektrik enerjisini kapsamamaktadır. Bu yüzden diğer ihtiyaçlarınızı da azaltmalısınız. Özetle bu yaklaşımın temeli, doğaya karşı gelip kafa tutmak yerine onunla hareket etmektir.
Bu yaklaşımın temelinde minimal düşünmek yatmaktadır. Bu yüzden mümkün olan en küçük alan kullanılmaktadır. Ayrıca şehir ve köyler için yaşamı destekleyen bir sistem oluşturulmaktadır. Bu amaçla arazinin ve yapıların karakteristiğiyle bitki ve hayvanların özellikleri bir araya gelir. Permakültür temelinde doğal ekosistemlerin özelliklerini gözlemler. Ayrıca onları taklit eden bir modeldir.
Aynı zamanda bu yaklaşımda, sağlam etik değerler yer almaktadır. Sürdürülebilir yaşam sistemleri tasarlanmaktadır. Tasarımda göz önüne alınan en önemli unsurlar ise şöyle sıralanabilir. Tasarlanan sistemler olabildiğince uzun ömürlü ve az emekli tasarlanmalıdır. En fazla fayda için mevcut durumda mümkün olan en az değişime gidilmelidir. Güneş enerjisi ile beslenen bu sistemler kişilerinde ihtiyaçlarını karşılamalıdır.
Permakültür felsefesine göre yaşamayı tercih etmek modern dünyanın nimetlerinden vazgeçmektir. Modern dünyanın sunduğu kolaylıkları kullanarak sürdürülebilir bir yaşam kurgulanabilir. Burada önemli olan modern yaşantı ile doğayı bütünleştirmenin bir yolunu bulmaktır. Permakültür sürdürülebilir yaşama geçmek için etkili ve başarısı kanıtlanmış bir sistemdir.
Permakültür Nedir? Sürdürülebilir Yaşam Mümkün Mü?
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.