DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2083263฿%3.09365

a

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan Önemli Açıklamalar !

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kovid-19 salgınının getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen uluslararası ticaretin düzgün işleyişini sağlamak için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin 'ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke' olarak daha tanınır hale gelmesi hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kovid-19 salgınının yaşattığı tüm olumsuzluklara rağmen uluslararası ticaretin düzgün işleyişini sağlamak için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin ‘ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke’ olarak daha tanınır hale gelmesi hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan Önemli Açıklamalar !

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığında düzenlenen, Dünya Gümrük Günü “Liyakat Sertifikaları Takdim Töreni“nde yaptığı konuşmada, Dünya Gümrük Günü’nün bu yılki temasının, “veri kültürünü benimseyerek ve veri ekosistemi oluşturarak gümrükte dijital dönüşümün artırılması” olarak belirlendiğini söyledi.

Bu yılki temanın, bakanlık tarafından en ince ayrıntısına kadar benimsediğini  ifade eden Muş, “Özellikle gümrüklerimizde, küresel çapta yaşanan dijital dönüşüme kayıtsız kalmayarak gereken tüm adımları atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Muş, yasal ticaretin sorunsuz ve hızlı akışını sağlayan, kaçakçılık faaliyetleri ve organize suçlarla mücadeleye önemli katkıda bulunan gümrük idarelerinin, milli ekonomi ve refahın korunmasına katkı sağladığını söyledi.

Teknolojinin gelişim hızıyla her geçen gün yeni ihtiyaçların ortaya çıktığına dikkat çeken Ticaret Bakanı Mehmet Muş, şu sözlerle konuştu:

“Ulaşım ve iletişim maliyetlerinin azaldığı ve süratli dönüşümlerin yaşandığı 21’inci Yüzyıl’da birçok kamu hizmetinin sunumuna benzer şekilde gümrük süreçleri de gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Bu doğrultuda, Ticaret Bakanlığı olarak, Türkiye’nin ‘ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke’ olarak daha tanınır hale gelmesi hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Küresel Kovid-19 salgınının getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen Bakanlık olarak uluslararası ticaretin düzgün işleyişini sağlamak üzere bütün politika araçlarımızı etkin biçimde kullanmaya gayret ediyoruz.”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2021’de gümrük idarelerinde işlem gören ihracat beyannamesi sayısının 5 milyon 167 bini aştığını, yaklaşık 8,1 milyon araç ve 62 milyon yolcunun işlemlerinin tamamlandığını dile getirdi.

Muş, Bakanlığın dijital altyapısının güçlendirildiğine dikkat çekerek, “BİLGE sistemi gibi çok katmanlı gümrük uygulamalarımızı daha kullanıcı dostu olacak şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. Öte yandan, yakın dönemde varış öncesi gümrükleme uygulamasına hava yolu taşımacılığını dahil etmiş bulunmaktayız. İmalatçı ihracatçılarımız için ithalatta yerinde gümrükleme ve izinli alıcı gibi lojistik kolaylıklar hayata geçirilmiştir.

Avrupa Birliği ile Ortak Transit Rejimi çerçevesinde gümrük işlemlerinin süratle tamamlanmasını sağlayan izinli gönderici kapsamındaki taşımalar yüzde 1’den yüzde 10 düzeyine çıkarılmıştır.” dedi.

Yıl başında devreye alınan ihracat odaklı izinli gönderici sistemi ile ihracat yükünün daha hızlı ve kaliteli lojistik sunumuyla hedef pazarlara ulaştırılmasını hedeflediklerini anlatan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kolay ihracat noktaları uygulamasıyla da eşyanın gümrük işlemlerinin tek noktada tamamlanmasının önünün açıldığını belirtti. Muş, kağıtsız gümrük çalışmalarının, ihracat beyannamelerinin ardından ithalat beyannamelerini de kapsayacak şekilde devam edeceğini söyledi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'tan Önemli Açıklamalar !

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan Önemli Açıklamalar !

Kaçakçılıkla Mücadele Son Durum

Kaçakçılıkla mücadelenin kararlılık ile sürdüğünü belirten Ticaret Bakanı Mehmet Muş, envanterdeki araç ve konteyner tarama sistemlerinin sayısını 2021’de 74’e çıkarttıklarını söyledi.

Muş, Milli Tarama Sistemi Projesi (MİLTAR) ile kaçakçılıkla mücadele alanında dünyadaki en önemli tespit teknolojilerinden olan x-ray tarama cihazlarının yerli ve milli imkanlarla üretildiğini söyledi.

Dünyada sayılı gümrük idaresinde bulunan yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü alınmasını sağlayan araç ve konteyner tarama sisteminin ülkede ilk kez İpsala Gümrük Kapısı’nda faaliyete geçirildiğini söyleyen Muş, “Bu sistemin sayısını önümüzdeki dönemde sayısını artırmayı planlıyoruz.

Kaçakçılıkla mücadelede risk analiz etkinliğini artırmak ve görüntüleme kapasitesini güçlendirmek üzere TÜBİTAK ile makine öğrenmesine dayanan ‘Veri Yönetimi ve Hedefleme Yazılımı Projesi’ ile ‘Tarama Ağı Projesi’ni yürütüyoruz.” dedi.

Muş, Tarama Ağı Projesi ile gümrük kapılarında taranan araç ve konteynırlara ait x-ray görüntülerini, yapay zeka desteğiyle hem merkezde hem de sahada süratle analiz edebilen bir sistem tesis edeceklerini söyleyerek veri yönetimi ve hedefleme yazılımı sayesinde gümrük kontrollerinin daha isabetli, süratli ve etkin biçimde yapılacağını dile getirdi.

2021’de 7,8 Milyar Lira Değerinde Kaçak Eşya Ele Geçirildi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri kapsamında 2021 yılında 7,8 milyar lira değerinde kaçak eşyanın ele geçirildiğini açıkladı. Muş, vergi gelirlerinde ciddi kayba sebep olan akaryakıt ve tütün mamulleri kaçakçılığı ile mücadelede idari ve teknik kapasitenin arttığını ifade ederek, şu sözlerle konuştu:

“Akaryakıt Özel Ekibimizin 2021 yılı içerisinde yürüttüğü çalışmalarda 5,5 milyar lira değerinde vergi ziyanı ile 14 milyar lira değerinde sahte fatura tespit edilmiştir. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar neticesinde birçok farklı kalemde bu yıl da tonlar ve milyonlarla ifade edebileceğimiz yakalamalar gerçekleştirilmiştir.

2021 yılında da kaçakçılıkla mücadele konusunda ulusal ve uluslararası iş birliğine büyük önem verilmiş, bu alanda tüm paydaşlarla en üst düzeyde iş birliği ve uyum içerisinde başarılı operasyonlar düzenlenmiştir. Geçtiğimiz yıl Habur ve İpsala Gümrük kapılarındaki yenileme çalışmaları tamamlanmış, Türkgözü Gümrük Kapısının modernizasyon çalışmalarına başlanmıştır.

Gürbulak ve Pazarkule gümrük kapılarının modernizasyon çalışmalarının ise bu yıl başlaması hedeflenmekte olup, Barış Pınarı bölgesinin doğu kanadında yer alan Ceylanpınar gümrük kapısının yenilenmesine ilişkin proje çalışmaları ise devam etmektedir.”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konuşmasının ardından, bakanlık ve özel sektör temsilcileri arasından seçilen 20 kişiye Dünya Gümrük Örgütü tarafından hazırlanan liyakat sertifikalarını takdim etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Vida Takımda Kalacak Mı? Menajeri Açıkladı !

HIZLI YORUM YAP