33,9992$% 0.24
37,7219€% 0.14
2.799,87%0,44
4.602,00%0,43
9.521,04%1,08
1973184฿%-0.47445
Lise mezunu teknisyen olan ve sonrasında ön lisans mezunu olup teknikerliğe adım atan birçok kişinin merak ettiği konu maaş olmakta.
Teknisyen ve tekniker unvanı, lise ve üniversite arasındaki farkı açıklamak için kullanılan kavramlar olarak karşımıza çıkıyor. Teknisyen, lise mezunu olan çalışanlara verilen isim olurken tekniker ön lisans mezunu olanlar için kullanılan bir kavram olarak yer alıyor. Bu iki unvandan birine sahip olanlar bu şekilde meslek hayatına girerken bu vatandaşlar hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabiliyor.
Bu insanların merak ettiği sorulardan birisi teknisyen olup da üniversite mezunu olduktan sonra yani iki yıllık üniversite bitirdikten sonra teknikerliğe geçince maaşın artıp artmaması konusu oluyor. Bu sorunun cevabını merak eden birçok insan lise mezunu ve üniversite mezunu arasındaki maaş farkı hakkında bilgi almaya çalışıyor.
Merak edilen sorulardan birisi olan teknisyenlikten teknikerliğe geçiş sorusu hakkında şunu söylemeliyiz ki sorunun cevabı kısacası evet. Yani teknisyen olan bir kişi sonrasında tekniker unvanı ile iş yaparsa maaş artışı yaşar. Bu konuda bilinmesi gereken şey ister özel sektör olsun ister kamu kurumu olsun kuruma diplomayı gösterip tekniker olunduğunu kanıtlamak gerekiyor. Bu şekilde kurumda bir üst unvana yükselmek mümkün hale geliyor. Başvuru yapıldıktan ve başvuru onaylandıktan sonra anında bu unvana yükselmek mümkün olmuyor. Lise mezunu teknisyen ay başında üniversite mezunu tekniker olarak anılıyor. Yani ay başından itibaren tekniker olunuyor ve sonrasında tekniker maaşı alınmaya başlanıyor. Özet geçmek gerekirse teknisyenlikten teknikerliğe yükselen bir çalışan teknisyen maaşı yerine tekniker maaşı almaya başlıyor.
Bir diğer merak edilen soru teknisyen olup da teknikerliğe yükselen fakat farklı bir bölüm okuyan vatandaşlar tarafından yöneltiliyor. Örneğin bir vatandaş elektronik bölümünden mezun olup bu bölüm ile ilgili bir teknisyenlik yapıyor ise ve sonrasında bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olup tekniker olduysa bu durumda maaş alımının nasıl olduğu merak ediliyor. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki kişinin bulunduğu pozisyon bu konuda önemli bir yer tutuyor. Yani eğer kişi elektronik ile uğraşıyor ise teknisyen olmaya devam ederken bilgisayar programcılığı ile ilgili bir bölüm seçtiğinde tekniker olarak iş yapmaya başlıyor. Maaşlar ise pozisyonuna göre değişiklik gösteriyor. Özet geçmek gerekirse lise mezunu teknisyen sonrasında farklı bir üniversite bölümü okursa o bölüm ile ilgili pozisyon tercih ettiğinde daha yüksek maaş alabiliyor.
Teknisyen ve tekniker arasındaki fark merak edilen sorulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark teknisyenin lise mezunu olması. Meslek lisesine gide bir öğrenci bu liseden herhangi bir mesleki bölümden mezun olduğunda o mesleğin teknisyeni olarak görev yapıyor. Örneğin animasyon ile ilgili bir alandan mezun olan öğrenci animasyon konusunda teknisyen oluyor. Tekniker ise iki yıllık üniversite okuyan yani ön lisans sahibi olmak için üniversiteye başlayan öğrencilerin üniversiteyi başarıyla bitirdiği zaman elde ettiği unvan olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin grafik tasarım bölümünden mezun olan bir ön lisans mezunu öğrenci bu alanda teknikler olmuş oluyor.
Bu iki unvan arasındaki en önemli farklardan birisi de aldıkları maaş olarak yer alıyor. Lise mezunu teknisyen daha düşük maaş alırken üniversite mezunu olan bir tekniker daha yüksek maaş alabiliyor. Kısacası tekniker, teknisyene göre daha çok maaş alıyor. Günümüzde asgari ücretlerin de yükselmesiyle birlikte teknisyen ve tekniker daha yüksek maaşlara kavuşmuş durumda. Kamuda teknisyen maaşı 5.000 liranın üzerinde yer alırken teknikerin maaşının ise 6.000 liraya yakın olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu seviyenin en düşük seviye olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özel sektörde ise aradaki fark daha da açılabiliyor.
Lise mezunu teknisyen ve ön lisans mezunu teknikerin aldığı maaşlar merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle şunu belirtelim ki teknisyenler teknikerlerden daha az maaş alıyor fakat bu durum firmadan firmaya değişiklik gösterir. Öncelikle kamudan örnek vermek istiyoruz. Kamuda en düşük teknisyen maaşı 5.000 liranın üzerinde yer alırken tekniker maaşı ise daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Bu da günümüz şartlarına göre oldukça yeterli bir miktar. Asgari ücretin 2.2825,90 TL olduğunu hesaba katarsak teknisyenler iki katın üzerinde maaş alıyor.
Kamuda çalışanların yanı sıra işin bir de özel sektör boyutu bulunuyor. Özel sektörde çalışanlar için kesin bir şey söylemek mümkün olmaz fakat özel sektör çalışanları için teknisyen ve tekniker maaşları değişik miktarlarda verilebiliyor. Örneğin bazı özel sektörler en düşük asgari ücret olan 2.2825,90 TL verirken bazıları daha yüksek maaşlar bağlayabilir. Bu durum firmadan firmaya değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca özel sektörde teknisyen ve tekniker maaşları arasındaki farkta da çeşitli farklılıklar bulunabiliyor. Örneğin teknisyen maaşı 4.000 lira ise tekniker maaşı 5.500 lira olabilir.
Emeklilik Maaşının Önü Açılıyor! 2023
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.