DOLAR

34,6933$% 0.26

EURO

36,6776% 0.16

GRAM ALTIN

2.967,71%1,14

ÇEYREK ALTIN

4.936,00%0,12

BİST100

9.637,42%-0,03

BİTCOİN

3361389฿%2.09515

a

İşte YÖK Başkanının Açıklamaları !

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi öncülüğünde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası çok amaçlı salonunda düzenlenen "YÖK-Bursa İş Dünyası Buluşması" etkinliğinde açıklamalarda bulundu. YÖK Başkanı açıklamalarında ne söyledi ? İşte Detaylar...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi öncülüğünde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası çok amaçlı salonunda düzenlenen “YÖK-Bursa İş Dünyası Buluşması” etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

Eğitim İle İstihdam Bağını Güçlendirmek İçin Çaba Sarf Edeceğiz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Eğitim ile istihdam bağını güçlendirmek için yeni perspektifler belirlemeye ve üniversite, sanayi iş birliklerini artırmak için yeni modeller geliştirmeye, paydaşlarımızın desteğiyle önümüzdeki dönemde daha fazla çaba sarf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı Erol Özvar,  yaptığı konuşmada, modern şehirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi ve bu gelişimin sürdürülebilir olması için kamu ve özel sektörle üniversitelerin iş birliği yapması gerektiğini söyledi.

Yükseköğretim kurumlarındaki bilgi birikimi, yetişmiş insan gücü ve araştırma potansiyeliyle sanayinin deneyimi ve finansal gücünü birleştirerek gerçekleştirilen kurumsallaştırılmış faaliyetlerin “üniversite-sanayi iş birliği” olarak adlandırıldığını söyleyen Özvar, yenilikçi teknolojinin gelişmesine öncülük eden üniversitelerin bilimsel birikimin oluşmasında da oldukça etkin rol oynadığına dikkat çekti.

Özvar, yükseköğretim kurumlarının nitelikli akademisyenlerinin, bulundukları bölge ve ülke için büyük bir entelektüel sermaye yarattığına değinerek, “Çalışmaları kimi zaman yeterince değerlendirilemeyen bu akademisyenlerin, sanayinin teknolojik dinamosu olarak tasarım ve üretim süreçlerine dahil edilmesi oldukça önemli bir konudur.” diye konuştu.

Türkiye’de Ar-Ge Harcamalarının Payı Arttı

Son yıllarda Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının binde 7’lerden yüzde 1’lere yükseldiğini söyleyen Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülke olarak hedefimiz bu oranı yüzde 2’nin üzerine çıkarmaktır. Üniversitelerimizde Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılası içindeki payı 2020 yılında binde 31 oranındadır. YÖK olarak önümüzdeki yıllarda bu oranı en az iki katına çıkarmayı hedeflediğimizi paylaşmak isterim.

YÖK olarak ülkemizin nitelikli Ar-Ge elemanı ihtiyacını karşılamak adına çok önemli adımlar atmak istiyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olan öncelikli alanlarda ve kritik teknolojiler konusunda disiplinler arası doktora burs programı olan YÖK 100/2000 Projemizdeki bursiyer sayımız 5 bine yaklaşmış olup program ilk mezunlarını vermeye de başlamıştır.

Bu projenin amacı sadece ülkemizin öncelikli alanlarında akademisyen yetiştirmek değil, özel sektörün ihtiyaç duyduğu doktora ve Ar-Ge personelini de yetiştirmektir. Bu konuda YÖK olarak üzerimizde düşen sorumluluğu yerine getirdiğimizi ve bundan sonra da artarak getirmeye çalışacağımızı söylemek isterim.”

 

YÖK

YÖK

YÖK’te Gündem Eğitim – İstihdam Bağının Güçlendirilmesi

Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK’ün ilerleyen dönemdeki gündeminin eğitim-istihdam bağının güçlendirilmesi olacağını söyledi.

TÜİK hane halkı iş gücü anketi verilerine göre 2019 yılında yükseköğretim mezunu gençlerdeki istihdam oranının yüzde 68,5 civarında olduğu bilgisini aktaran Özvar, şu sözlerle konuştu:

“Her yıl üniversite mezunlarının iş gücüne katılım oranlarının da artmasının yanı sıra nitelik uyuşmazlığı ve üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasasına geçişte yaşadıkları sorunlarla birlikte sürdürülebilir ekonomik büyüme perspektifi içinde istihdam kapasitesinin artırılmasının yanı sıra ekonominin ihtiyaç duyduğu beşeri vasıfların gençlerimize kazandırılması, önümüzdeki yıllarda hepimizin en önemli gündem maddesi olmalıdır.

Türkiye’de iş gücü piyasası koşullarına ilişkin beklentilerin ötesinde yükseköğretime yönelik talep gittikçe artmaktadır. Söz konusu talebi karşılamaya yönelik olarak son yıllarda yükseköğretim kurumlarında gözlenen hızlı artış üniversitelerimizdeki programlar ve bu programlardaki eğitimin kalitesini tartışılır hale getirmiştir.”

YÖK tarafından geçen yıl yapılan geleceğin meslekleri çalışması kapsamında Ankara’da, üniversite ve iş dünyasının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla bir günlük çalıştay yapıldığını belirten Özvar, bunun ardından pek çok alanda ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarının açıldığını da ifade etti.

Sektörün ihtiyaçlarına yönelik YÖK tarafından organize sanayi bölgelerinde meslek yüksekokulu açılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Özvar, şöyle konuştu:

“İstihdamı artırmaya yönelik üniversite öğrencilerinin sektörü tanımaları, iş hayatına uyum sağlamaları, mesleki tecrübe edinmeleri, gerçek üretim ve hizmet ortamlarında yetişmelerini temin etmek amacıyla geçtiğimiz birkaç ay içinde ‘Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği‘nin çıkartılmış olduğunu paylaşmak isterim. YÖK olarak eğitim ile istihdam bağını güçlendirmek için yeni perspektifler belirlemeye ve üniversite, sanayi iş birliklerini artırmak için yeni modeller geliştirmeye paydaşlarımızın da desteğiyle önümüzdeki dönemde daha fazla çaba sarf edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

BUTEKOM 120 Milyon Liralık Yatırımla Hayata Geçti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Teknoloji Koordinasyon Merkezinin (BUTEKOM), 120 milyon liralık yatırımla hayata geçtiğini açıkladı. BUTEKOM’un, Bursa’daki üniversite-sanayi iş birliğinin güçlenmesine çok önemli katkılar sağladığını ifade eden Burkay, şu sözlerle konuştu.

“Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ve İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezinin yer aldığı BUTEKOM’da Nanoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Prototip İmalat ve Uygulama Merkezimiz de teknik tekstil ve kompozit alanlarındaki Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirmesi ve yeni ürün geliştirmede önemli bir rol üstlenecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğinde kurduğumuz Bursa Model Fabrika ile de üniversitedeki hocalarımızın yalın üretim ve verimlilik artışı konularındaki çalışmalarına katkıda bulunurken üniversite öğrencilerimize yönelik de yalın teknikler ve uygulamaları eğitimleri düzenliyoruz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Atanamayan Öğretmenler Marketlerde Çalışıyor !

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.