23,3860$% 1.18
25,2104€% 0.35
1.473,63%0,88
2.402,00%1,19
5.626,49%1,31
604701฿%-2.3858
İçerik
Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB’in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Fakat şu ana kadar sadece 20 bin öğretmen ataması yapılmış durumda. Hükümet her gün yeni yeni atama müjdeleri veriyor ancak gerçekleşen bir atama maalesef yok. Öğretmen adayları yıllarca üniversitelerde eğitim gördükten sonra, yıllarca emekler verdikten sonra zincir marketlerde çalışarak hayata tutunmak zorunda kalıyorlar.
CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, ataması yapılmayan öğretmenler ve bu öğretmenlerin yıllardır süre gelen sorunları ile ilgili konuları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Orhan Sümer, “Öğretmenlerimiz, hak ettiklerinden uzak ve sahipsiz bırakıldılar” ifadelerini kullandı.
CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Eğitim sisteminin en acil ihtiyacı öğretmenlerin temel sorunlarının bir an önce çözülmesidir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB’in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı var. Fakat şu ana kadar sadece 20 bin atama yapılmış durumda. İktidar her gün yeni yeni atama müjdeleri veriyor ancak gerçekleşen bir atama maalesef yok.
Öğretmen adayları yıllarca üniversitelerde eğitim gördükten sonra, yıllarca emekler verdikten sonra zincir marketlerde çalışarak hayata tutunmak zorunda bırakılıyorlar. Seçim döneminde 3600 ek gösterge sözü veren iktidar, değil bu sözü yerine getirmek raporlarda tespit edilen öğretmen atamalarını dahi gerçekleştiremiyor. Öğretmenlerin yeri marketler değil, okullardır” diye konuştu.
ÖSYM’nin 2020 verilerine göre, atanmayı bekleyen öğretmen sayısı şu anda 460 bin dolaylarında olurken, eğitim sendikalarına göre bu sayının 700 bin civarında olduğunu söyleyen KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “MEB tarafından her yıl atanan öğretmenler hariç en az 25 bin öğretmenin atanmayı bekleyen öğretmenler arasına girdiği açıklanırken, bu gidişle 2023’te 1 milyon atanamayan öğretmen olacak, 2023’te atanamayan öğretmen sayısının toplamda 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.
Atanamayan Öğretmenler
Eğitimde gitgide artan işsizlik ve atanmama sorunu, öğretmenlerin ya başka meslekler tercih etmesine ya da özel okullarda çok zor şartlarda çalışmasına yol açıyor. Atanmayan binlerce öğretmen, mesleklerini yapabilmek için özel okullardaki çok yoğun çalışma koşullarını kabul etmek zorunda kalıyor.
Özel okullarda çalışan öğretmenlerden biri olan küçük bir şehirde bir özel okulda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev alan bir öğretmen çalışma koşullarının çok kötü olduğunu anlattı
“Haftanın altı günü sabah 09.00’dan akşam 18.30’a kadar çalışıyorum. Haftada bir gün iznim var o da hafta içinde. Hafta sonu çalışmak psikolojik olarak insanı çok yoruyor” diyen Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni konuşmalarına şöyle devam etti: “Maaşlarımız da çok düşük. Ben dört yıllık öğretmen olduğum için 3 bin TL maaş alıyorum. Sigortam asgari ücretten yatıyor, paranın üstünü elden alıyorum. Maaşlarımız birkaç ay gecikmeli yatıyor.” diye konuştu.
Sosyal medya ile ilgili mobbinge maruz bırakıldıklarını da anlatan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni “ Çalıştığım kurumda sosyal medya baskısı yapılıyor. Öğretmenlerin olduğu gruba kurum yönetimi tarafından ‘Kurumumuzun sosyal medya paylaşımlarını kişisel sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın, paylaşım yapmamanız durumunda gerekli yaptırımları uygulayacağız’ şeklinde mesaj gönderildi.
Sadece bu yüzden kurumsal bir sosyal medya hesabı açmak zorunda kaldım. Hafta içi ise dersiniz erken bitse dahi mesainin bitmesini bekliyorsunuz. Benim hafta içi bir gün hiç dersim yok ama yine de çalıştığım kuruma gidip mesaimi doldurmam gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bir fizik öğretmeni ise beş yıldır çok kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyerek, “Yaz sezonu geldiğinde, ‘Acaba sözleşmemiz yenilenecek mi’ diye kara kara düşünüyoruz. Patron, öğrenci, veli hepsi özel okullarda çalışan bizlere köle gibi davranıyorlar.
İşimiz patronun iki dudağının arasında. Geçenlerde bir öğrenci sınıfta bana saygısızlık yaptı, gidip durumu yönetime anlattım. Öğrenci haksız olduğu halde bana öğrenciden zorla özür dilettiler. Bir eğitimci olarak bu olay çok ağrıma gitti ama bu işe ihtiyacım olduğu için maalesef özür dilemek zorunda kaldım” dedi.
“Pandemide haftalık 40 saat derse girdim” diyen bir öğretmen, “Salgında mesai saati kavramı yok edildi. Birçok arkadaşım işten çıkarıldı, sınıflar birleştirildi. Bir derste tam 90 öğrenciye ders anlattım” dedi.
İstanbul’da özel bir temel lisede matematik öğretmeni olarak çalışan bir öğretmen ise, “Okullarda yedek öğretmen yok Bu da bizi çok olumsuz etkiliyor. Pandemi dönemindeyiz, öğretmenler de hasta olabilir. Bir arkadaşımızın hasta olması demek diğer bütün arkadaşlarımızın boş derslerinin yok olması anlamına geliyor” diye konuştu.
“Devlette olduğu gibi nöbet ücreti yok. Yaz aylarımız da zor geçiyor diyen matematik öğretmeni “Örneğin kurum, yapılan sözleşmelerde, ‘10 ay 3 bin 850 TL vereceğim iki ay da asgari ücret vereceğim’ diyor. Ancak bir sonraki yıl aynı kurumla sözleşme imzalamazsanız yaz ayı için anlaştığınız maaşınızı alamıyorsunuz. Ödediğim kira maaşımın yarısından fazla. Evliyim, kirada oturuyorum ve kiram 2 bin 170 TL” ifadelerini kullandı.
MEB’de Operasyon ! İşte O Değişiklikler !
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Ücretli Öğretmen Sayısında Ciddi Artış
Türk Eğitim Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
İş Bankasından Öğretmenlere 0 Faiz 70 Bin TL Kredi Fırsatı!
Memurların Enflasyon Farkı Aylık Olarak Yansıtılacak mı?
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Uzman Öğretmenlik Ve Başöğretmenlik Sınavında Muaf Olacak Kişiler Kimler?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav Takvimi Belli Oldu!
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.