DOLAR

34,7004$% 0.26

EURO

36,7726% 0.37

GRAM ALTIN

2.960,54%0,92

ÇEYREK ALTIN

4.919,00%0,14

BİST100

9.652,00%0,12

BİTCOİN

3360954฿%-0.29872

a

İşte Merkez Bankası’nın Faiz Kararı !

Merkez Bankası, politika faizini bugün 100 baz puan daha indirerek yüzde 14'e düşürdü. TL'deki erime ve enflasyondaki artışa rağmen Merkez Bankası, faiz indirimlerine bir yenisini daha ekledi. İşte detaylar...

Birçok vatandaş Merkez Bankası’nın alacağı kararı merakla bekliyordu, yine mi faiz indirimine gidilecek yoksa faiz oranı sabit mi tutulacak soruları cevabını buldu. Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, politika faizini bugün 100 baz puan daha indirerek yüzde 14’e düşürdü. TL’deki erime ve enflasyondaki artışa rağmen Merkez Bankası, faiz indirimlerine devam kararı aldı. Karar sonrası Dolar’da ve Euro’da yeni rekorlar geldi.

Merkez Bankası Faizi 100 Baz Puan İndirdi

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 15’ten yüzde 14’e indirdi. Böylece son dört toplantıda toplamda 500 baz puanlık indirim yapılmış oldu.

TL’deki sert değer kaybı ve enflasyondaki artışa rağmen banka, faiz indirimlerine bir yenisini daha ekledi. Karar öncesinde Dolar/TL 15,28, Euro/TL 17,27, sterlin/TL 20,23 ile rekor kırmıştı. Karar sonrası Dolar’da 15,65, Euro’da 17,66 seviyesi görüldü.

Karara ilişkin yapılan açıklamada “Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir” ifadelerine yer verildi.

Kararda ayrıca “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.” denilerek 2022’nin ilk çeyreğinde beklemeye geçileceği mesajı verildi.

Merkez Bankası’nın Yayınladığı Karar Metni

Salgında yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlaması, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizlikleri artırmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır.

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir.

Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, iş gücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.”

İşte Merkez Bankası'nın Faiz Kararı !

İşte Merkez Bankası’nın Faiz Kararı !

Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır.

İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir.

2022 Yılının İlk Çeyreğinde Gözden Geçirme Süreci Yürütülecek

Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.

Fiyatlar Düzeyinde İstikrar Finansal İstikrarı Olumlu Etkileyecek

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

PYBS Bursu Yattı Mı ?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.