DOLAR

32,5306$% 0.24

EURO

34,5992% 0.14

GRAM ALTIN

2.481,73%-0,17

ÇEYREK ALTIN

4.243,00%-0,38

BİST100

9.548,09%-1,36

BİTCOİN

2075034฿%1.51497

a
  • Kamu Haber
  • Gündem
  • Haksız Yere İşten Çıkarılanlar İçin Tazminat Başvurusu! 8 Maaş Tazminat Alabilirsiniz!

Haksız Yere İşten Çıkarılanlar İçin Tazminat Başvurusu! 8 Maaş Tazminat Alabilirsiniz!

Haksız yere işten çıkarılanlar için işçinin hakkını koruyan güvenlikler devreye girmiş durumda. Örnek olarak işten çıkarılmış olan işçilerin aynı işyerinde tekrar çalışması mümkün hale getirildi. Bunun yanı sıra çalışma imkanı bulamayan kişilerin 8 maaşa kadar tazminat alması mümkün hale getirildi.

Haksız yere işten çıkarılanlar için tazminat başvurusu! Tazminat davası sonucunda da almış olduğunuz maaşın 8 katı kadar tazminat almanız mümkün.

Haksız yere işten çıkarılanlar için işçinin hakkını koruyan güvenlikler devreye girmiş durumda. Örnek olarak işten çıkarılmış olan işçilerin aynı işyerinde tekrar çalışması mümkün hale getirildi. Bunun yanı sıra çalışma imkanı bulamayan kişilerin 8 maaşa kadar tazminat alması mümkün hale getirildi.

Herhangi yasal bir gerekçe olmadan işten çıkarılanlar için 30 gün içerisinde kendisini savunabileceği haklar mevcut durumda. Herhangi bir arabulucuya gidip işe dönüş başvurusu yapabilir. İşveren eğer bu durumu kabul etmez ise de 8 maaşlık bir tazminat ödemek zorunda kalır.

Çalışma hayatı içerisinde yasalarımızda yer alan maddelerde işverenler için olduğu kadar işçiler için de güvenceler yer almaktadır. İşçilerin hakkı olan Kidem tazminati, ayrımcılık tazminatı, ihbar tazminatı gibi hakları yer almaktadır. Geçtiğimiz günlerde de bu konularla ilgili yasa düzenlemeye alınarak duyuruldu.

Habere göre sebepsiz yere işten çıkarılan işçi işini geri alabilir.

Haksız Yere İşten Çıkarılanlar İçin Yasal Bir Sebep Varsa Tazminat Başvurusu Yapılabilir

Haksız Yere İşten Çıkarılanlar İçin Yasal Bir Sebep Varsa Tazminat Başvurusu Yapılabilir

Haksız yere işten çıkarılanlar için sebep varsa tazminat başvurusu şansı tanındı! Tazminat başvurusu için gerekli madde ve yasa düzenlendi!

Haksız yere işten çıkarılanlar için 4857 sayılı İş Kanunu 18. maddesi devreye girmektedir. Maddeye göre. “30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerleri içerisinde en az altı aylık kıdemi olan işçilerin belirsiz sürede işten çıkarılması durumunda işletmenin üzerine düşeni yapması gerekmektedir. İşletmenin, işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklı bir sebep olmadan işyeri işçisini çıkaramaz.”

Yukarıda yer alan maddeye göre çalıştığınız yerdeki patronunuz sizi işten çıkartılırsa yasal bir sebep öne sürmek zorundadır. Eğer yasal bir sebebi bulunmuyorsa sizi işe geri almalıdır. Sizi işe almak istemiyor ise 8 aylık tazminat ödemesi gerekmektedir.

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:

Kimler İşe Geri Dönebilir?

Haksız yere işten çıkarılanlar için işe geri dönebilecek olan kişiler aşağıda yer almaktadır. Aşağıda yer alan maddelerde ayrıntıları ile birlikte okumanız mümkündür.

Haksız yere işten çıkarılanlar arasından kimler işe dönebilir?

  • İş sözleşmesi, “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi” olan kişiler işine geri dönebilir.

İşçi çalıştığı yer ile hizmet sözleşmesi yapmışsa ve sigortalı olarak çalışıyorsa işini geri alabilir. Bu durumda belirli süreli iş sözleşmeleri iş güvencesi olarak geçmektedir. Fakat belirli bir sözleşmesi yapılmış olsa dahi ardı ardına devam eden sözleşmeler mevcut ise belirsiz süreli iş sözleşmesi haline gelmektedir. Bu durumda çalışanlar işlerine geri dönebilirler.

  • İşçi çalıştığı yerde en az 6 ay çalışmış ise işine geri dönebilir.

İşçi, aynı işyerinde başladığı tarihten itibaren en az 6 ay çalışmış olması gereklidir. 6 ayı geçen çalışma süresine sahip işçiler, işten çıkarıldıklarında işlerine geri dönebilirler. Bu maddenin eklenme sebebi ise işyerinde deneme süresi olarak çalıştırılan bazı işçilerin olmasından kaynaklanmaktadır.

  • İşyerinde en az 30 işçi çalışıyor olmalıdır.

Eğer işverenin 30’dan fazla işçisi bulunuyorsa, işçi işyerine geri dönebilir. Ayrıca işverenin birden fazla işletmesi mevcut ise ve işletmelerde toplam işçi sayısı 30’u geçiyorsa bu da yasaya dahildir. Toplamda şubelerde çalışan işçi sayılarının 30’u geçmesi bu yasanın onaylı olarak görülmesine neden olacaktır.

  • İşten sebepsiz yere çıkarılan işçiler işlerine geri dönebilir.

İşveren sizi işten çıkarırken belirli bir çıkarma sebebine dayandırması gerekmektedir. Eğer hiçbir yasal sebep yok ise sizi işten çıkaramaz. İşçinin kurallara uymayan davranışları varsa sizi işten çıkarabilir. Örnek olarak kavga etmeniz, işe geç gitmeniz gibi sebepler olduğu zamanlarda sizi işten çıkarabilir.

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:

Haksız Yere İşten Çıkarılanlar İçin 30 Günlük Süreç Başlıyor

Haksız Yere İşten Çıkarılanlar İçin 30 Günlük Süreç Başlıyor

Haksız yere işten çıkarılanlar için bu adımlardan sonra 30 günlük süreç başlamaktadır. Yukarıda yer alan şartlar yerine getirildiğinde işten çıkarılmış iseniz size 30 gün süre içerisinde geri dönüş yapılması gerekmektedir. Ayrıca başvuruyu da bu 30 gün içerisinde yapmanız gerekmektedir. Arabulucu yolu ile 30 gün içerisinde işe geri dönmek istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Başvurunuzun ardından işveren size 30 gün içerisinde geri dönüş yapmalıdır. Aksi takdirde yasal yollar ile tazminat almanız mümkündür.

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz: 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sigorta İle İsteğe Bağlı Emekli Olma İmkanı! Ev Kadınları ve Primi Eksik Olanlara Müjde!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.