23,3860$% 1.18
25,2104€% 0.35
1.473,63%0,88
2.402,00%1,19
5.626,49%1,31
603887฿%-2.51557
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun teklifi görüşmeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri ile devam etti.
İçerik
Komisyonda milletvekillerine sunum yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “2022 yılı Bütçe Teklifi’nde bakanlığımızın bütçesi 4 milyar 873 milyon 653 bin lira, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bütçesi 1 milyar 662 milyon 712 bin lira, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bütçesi ise 678 milyon 380 bin lira olarak belirlenmiştir.
İklim Değişikliği Başkanlığımızın ilk kuruluş bütçesi de bugünkü görüşmelerde takdirlerinize sunulacaktır” ifadelerini kullandı.
Sıfır Atık Projesi’ni bir geri dönüşüm projesi olarak görmediklerini söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sıfır Atık Projemiz aldığı uluslararası ödüllerle bugün artık sınırları aşan uluslararası bir projeye dönüşmüş durumdadır. Şu ana kadar 116 bin kurum binamızda sıfır atık sistemini kurduk ve uyguluyoruz.
24.2 milyon ton atığı ekonomimize kazandırdık. 3 milyon ton sera gazı salımını önledik. 265 milyon ağacımızı kurtardık. Yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 22,4’e çıkardık. 30 milyar liralık ekonomik kazanç sağladık. İnşallah bu hızla atıkların geri kazanım oranını 2023’te yüzde 30’a çıkaracağız. Ülkemizdeki plastik poşet kullanımını yüzde 75 azalttık.
Böylece poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumunu engelledik. Türkiye Çevre Ajansı’mızla depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Online merkezi veri sistemini ve internet bağlantılı depozito iade makinalarımızı hazırlıyoruz. Uygulamayı 2022 Ocak ayı itibarıyla başlatacağız. Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ve on binlerce vatandaşımıza da iş imkanı sağlayacağız” diye konuştu.
Depozito iade makinaları 2022’de geliyor
Bakan Kurum, “Ülkemizde 2000’li yıllarda meydana gelen doğal afetlerin sayısında 1960’lı yıllara göre üç kat, ekonomik kayıplar açısından da 9 kat artış olmuştur.
Konya’da görülen obruklar, Ordu, Giresun, Rize, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta yaşanan seller, Antalya ve Muğla başta olmak üzere ülkemizin farklı farklı bölgelerinde çıkan orman yangınları, Marmara Denizi’nde müsilaj problemi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden sadece bazıları” diye konuştu.
Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de onaylandığını belirten Bakan Kurum, “2015 yılında imzaladığımız Paris İklim Anlaşması’na 5 temel nedenden dolayı taraf olmamıştık. Bunlar anlaşmada net taahhütlerin yer almaması, zaman çizelgelerinin net olmaması, hedefleri ölçmek için somut adım atılmaması ve finansman konusundaki adaletsizliklerdi.
En önemlisi de muhataplarımızın Türkiye olmadan Paris Anlaşması’nın yürüyemeyeceği gerçeğini yeterince görememesiydi. Ülke olarak tüm bu belirsizliklerin ve adaletsizliğin çözümü noktasında tüm taraflarla etkin ve yapıcı bir iklim diplomasisi yürüttük.
Ülkemize karşı uygulanan bu adaletsizliğin çözümüne dair önemli ilerlemeler kaydettik. Sonuç olarak ülkemizin çıkarlarını temel alan kazanımlarla Paris Anlaşması’na taraf olduk. Ülke olarak Paris İklim Anlaşması’nı yeşil kalkınma hedefimize ulaşmak için önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz.
Bu sebeple 26. Taraflar Konferansı’na geniş bir heyetle katılım sağladık. COP 26’da 40’ın üzerinde yan etkinlik gerçekleştirdik. İklim değişikliğiyle mücadelemizi uluslararası katılımcılarla paylaştık. Mevkidaşlarımızla önemli görüşmeler ve istişareler gerçekleştirdik. Glasgow’da da gerekenleri ifade ettik.
Türkiye’yi küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli aktörü yapacağız. Bu çerçevede sürdürülebilir, yeşil ekonomiyi ve yeşil teknolojileri destekleyen stratejik bir planlama sürecinin içerisine girdik” şeklinde konuştu.
Müsilaj sorununa ilişkin olarak 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı oluşturduklarını söyleyen Kurum, “6 Haziran’da bakanlıklarımız, valiliklerimiz, belediyelerimiz, bilim insanlarımız, STK’larımız ve özel sektörümüzün katılımıyla 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’mızı oluşturduk, tüm detayları milletimize ilan ettik.
Eylem planımız kapsamında 7 gün 24 saat çalışarak, Marmara’mızda deniz yüzeyini tamamen müsilajdan arındırdık. Şimdi uzun vadeli kalıcı çözümleri içeren Bütünleşik Stratejik Planımızı uygulamaya koyduk.
Haziran başından bu yana kurduğumuz alt çalışma gruplarımızdan bilim ve teknik kurulumuza, bütünleşik stratejik planımızdan deniz temizliği seferberliğimize, izleme ve denetim faaliyetlerimizi ve tüm çalışmalarımızı 32 başlık altında gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Kurum, 2021 yılının, iklim krizi nedeniyle, Türkiye ve dünyada görülmemiş büyüklükte sel ve heyelanların, olağan dışı yangınların yaşandığı bir yıl olduğunu söyleyerek, yaşanılan tüm bu olumsuzluklara ve pandemi şartlarına rağmen şehirlere, doğaya ve çevreye değer katacak projeleri, yatırımları hayata geçirdiklerini ifade etti.
Zürih Üniversitesinde, iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın başlıca 520 şehrini nasıl etkileyeceğine dair araştırma yapıldığını aktaran Kurum, bu araştırmaya göre, ortalama hava sıcaklıkları bu şekilde devam ettiği takdirde, İstanbul’un Antalya’ya, İzmir ve Bursa’nın da Adana’ya benzeyeceğini söyledi.
Çevre Ajansı, Bakanlıkça belirlenen çevre strateji ve politikaları doğrultusunda depozito yönetim sistemini kuracak ya da kurduracak.İlgili tarafların depozito yönetim sistemine dahil olmasını sağlayacak Ajans, depozito bedeli, ücret, teminat ve iadeleri alacak.
Depozito uygulamasına tabi tutulan ürünlere yönelik depozito yönetim sistemi altyapısını oluşturacak. Ajans, geri kazanılabilir ürünlerin kullanımları sonrası ülke ekonomisine kazandırılmasına ve geri kazanılabilir atıkların yönetimine ilişkin faaliyetlere katkı sağlayacak. Kanunla Çevre ve Şehircilik Bakanınca 3 yıl süreyle görevlendirilecek Türkiye Çevre Ajansının Yönetim Kurulu ise 7 üyeden oluşacak.
İşte EYT’de Yol Haritası !
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Ücretli Öğretmen Sayısında Ciddi Artış
Türk Eğitim Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
İş Bankasından Öğretmenlere 0 Faiz 70 Bin TL Kredi Fırsatı!
Memurların Enflasyon Farkı Aylık Olarak Yansıtılacak mı?
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Uzman Öğretmenlik Ve Başöğretmenlik Sınavında Muaf Olacak Kişiler Kimler?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav Takvimi Belli Oldu!
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.