34,2452$% 0.28
37,6376€% -0.37
2.921,73%0,22
4.978,00%0,00
9.109,34%2,37
2128894฿%1.97721
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumu yaptı ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ve ABD ile ilişkileri ile ilgili, “Biz Rusya ve ABD arasında dengeyi kendimize güvenerek kuruyoruz. Bu bir yalpalama ya da ikisinin arasında sıkışıp kalma değildir. İşimize nasıl geliyorsa karşılıklı çıkarlar temeline dayanarak öyle yaparız.” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’de işgalci olarak nitelendirilmesini kabul etmediğini söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sen benim devletime ‘İşgalci’ diyeceksin, üstüne bir de Çin’den (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki Suriye oturumunda Çin’in Türkiye’yi ‘işgalci’ olmakla suçlamasını) örnek göstereceksin! Uluslararası hukuk ne diyor gidip ona bakarsın.
Uluslararası hukukta bir ülkeye yönelik tehdit oluştuğu için oraya girme hakkı veriyor mu, BM Şartı’nın 51. maddesi? Veriyor. Çin neden ülkemize işgalci dedi? Çünkü en son BM’de Uygur Türkleriyle ilgili ortak bir açıklama yayımladık, ondan sonra ülkemize işgalci dedi Çin. Çin’in demesiyle mi oluyor ? Ya da sizin, herhangi bir kişinin veya benim dememle mi oluyor bu? Hayır sadece uluslararası hukuk geçerli.”
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz‘deki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarından vazgeçip vazgeçmediğinin sorulması üzerine, Türkiye’nin kıta sahanlığını BM’ye bildirdiğini ve kayıt altına aldırdığını, Libya ile de konuyla ilgili anlaşma imzaladığını söyledi.
Kıta sahanlığı belirlendikten sonra her an, her dakika sismik araştırma ya da sondaj yapma zorunluluğu olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Orası sizindir. Ne zaman ihtiyaç duyarsanız doğal gaz konusunda ya da petrol konusunda gereğini yaparsınız.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Yunanistan‘ın Türkiye’nin kıta sahanlığına girme denemelerinin engellendiğini hatırlatarak “Hakkımızı savunuyoruz. Karadeniz’de ihtiyaç varsa, Karadeniz’de gaz potansiyeli daha fazlaysa, çıkarımız orada daha fazlaysa oraya gideriz.
Sonra döneriz, sismik gemilerimizin bulgularına göre istediğimiz yerde istediğimiz sondaj çalışmasını yaparız. Buraya da kimseyi sokmayız, bu bir. İkincisi, gemilerimizin hiçbirini satmadığımız gibi filomuzu da arttırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ve ABD ile ilişkileri ile ilgili, “Biz Rusya ve ABD arasında dengeyi kendimize güvenerek kuruyoruz. Bu bir yalpalanma ya da ikisinin arasında sıkışıp kalma değildir. İşimize nasıl geliyorsa karşılıklı çıkarlar temeline dayanarak öyle yaparız.” dedi.
Dışişleri Bakanlığı ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bakanlık içinde de fitne oldu ama bu Bakanlık fitnelere gelmez.” dedi.
Çavuşoğlu, önemli olanın, dış politikada başarı olduğunu belirterek en önemli kıstasın vatandaşların memnuniyet düzeyi olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şu sözlerle konuştu :
“Türk diplomasisinin ve diplomatların dünyadaki itibarı çok önemlidir. Bu konuda da dünyanın en saygın diplomatlarına sahibiz. Şu anda da Türk dış politikası dünyadaki en aktif, en itibarlı dış politikalardan bir tanesidir. Gururla söylüyorum ki bu Bakanlığa adalet getirdim, adalet.
Herkes her yere gidebiliyor, herkes her yere gelebiliyor. Afrika’ya giden de dönüşte genel müdür oluyor, en iyi diplomatımızı da Afrika’ya, Asya’ya gönderiyorum.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) aday ülke statüsünden hiçbir şekilde vazgeçmediğini, vazgeçen tarafın AB olduğunu vurgulayarak vize serbestliği konusunda AB’nin Türkiye’yi oyalamaması gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili gelen bir soruya, “Biz AB aday ülke statüsünden vazgeçmiş değiliz. Vazgeçen AB.” cevabını verdi. AB üyelik süreçleriyle ilgili diğer Avrupa ülkelerinden örnekler de veren Çavuşoğlu, başta Fransa olmak üzere, 9 ülkenin genişlemeye karşı olması nedeniyle AB’nin Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerle süreçleri ilerletemediğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz AB’ye diyoruz ki ‘Vize serbestliği konusunda da bizi oyalama.’ Biz şartları yerine getiriyoruz. Daha toplantıya bile yeni yeni yanaşmaya başladılar.” diye konuştu.
Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili taleplerine rağmen AB’nin süreci yavaşlattığını dile getiren Çavuşoğlu, “Bizim de eksiklerimiz var, biz her şeyde mükemmeliz demiyoruz. Ama niye AB’yi suçlamıyorsunuz da hep Türkiye’yi suçluyorsunuz ? Hep mi Türkiye suçlu ?” diye sordu.
Ukrayna’nın Donbas’ta Bayraktar TB2 SİHA’larını kullanması ile ilgili gelen bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye’nin SİHA satarken hassas bölgelerde insan haklarına saygı gösterme şartı koyduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Bizim Rusya‘ya hesap vermemiz gibi bir durum yok, Ukrayna’ya ya da başka bir ülkeye de hesap verme zorunluluğumuz yok.
Biz diyoruz ki bir ülke aldıktan sonra istediği gibi kullanır, başka ülkelere de verebilir. Bizim karşımıza da Rus silahları çıkıyor farklı farklı yerlerde. Biz onları yok ediyoruz. Karşımıza çıktığı zaman yok ediyoruz. Bu duruma da bir ülke aldıktan sonra kullanma sorumluluğu o ülkeye aittir diyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin kapanan büyükelçiliklerinin de sorulması üzerine Çavuşoğlu, Myanmar’daki darbe girişiminin ardından güven mektubunu sunma konusunda sorunlar yaşandığı için Myanmar Büyükelçiliğine atanan Ali Sait Akın‘ın Myanmar’a gönderilmediğini söyledi.
İşte Bakan Vedat Bilgin’in Sözleşme ve Ek gösterge Açıklaması !
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.