34,8732$% 0.07
36,6199€% -0.29
3.047,28%1,07
4.968,00%0,68
10.058,47%-0,40
3527490฿%5.29416
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Vedat Bilgin, çalışmalarını devam ettirdiklerini belirterek ” 3600 ek gösterge kapsamı ne kadar ?, hangi grupları ne kadar kapsayabiliriz ? Maliyeti ne kadar olur ? konularıyla ilgili oldukça detaylı bir çalışma yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunu yapan Bilgin, gençlere ve kadınlara yönelik iş gücü sağlayıcı ve destekleyici projelerin devam ettiğini söyledi.
Aktif iş gücü programları kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitiminin uygulandığını söyleyen Bilgin, “Bu alanlarda yenilikler yapmak lazım. Bunun suistimal edilen yönlerinin olduğunu tespit ettim. Bunları ortadan kaldırmak lazım.” dedi.
Memurları yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge meselesini bir istek ve arzudan ziyade toplu sözleşme maddesi haline getirdiklerini söyleyen Bilgin, “Onu da çözeceğiz. Şu anda Bakanlık bünyesinde ek gösterge ile ilgili çalışıyoruz.
Ek gösterge kapsamı ne kadar ? Hangi grupları ne kadar kapsayabiliriz, maliyeti ne kadar olur ? konularıyla ilgili oldukça detaylı bir çalışma yapıyoruz. Arkasından farklı kamu kuruluşlarımızı ve sendikalarımızı bir araya getirip öyle çalışacağız. O zaman kamuoyuna bu süreci nasıl yönettiğimizi açıkça ifade etmiş olacağız” diye konuştu.
Kamudaki sözleşmeli personel durumunun ciddi bir sorun yarattığını dile getiren Bilgin, “İsteyen sözleşmelilerin kadro haklarına sahip olması için çalışıyoruz. Bunu da Bakanlık bünyesinde gerçekleştiriyoruz, arkasından diğer bakanlıklar ve kamu kuruluşlarıyla da görüşeceğiz. Nihai kararımızı toplumsal ortaklarımız olan sendikalarla birlikte vereceğiz.” İfadelerini kullandı.
Asgari ücret yardımı kapsamında 2021’de 4,4 milyar lira kaynak aktarıldığını dile getiren Bilgin, “Sosyal ve ekonomik hayatın bütünlüğünü koruyacak destekler, üretim sisteminin devamlılığını sağlayacak politikalar bakanlığımızın ön planda yer verdiği politikalardır.” dedi.
Vedat Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin 83 milyar 851 milyon 907 bin lira olduğunu açıkladı. Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik hayatının bir bütün olduğunu söyleyen Bilgin, şöyle konuştu:
“Bu bütünsel yapının toplumsal ayağında sorunlar olursa, ekonomik yapının ayakta kalması mümkün değildir. Dolayısıyla bizim önceliğimiz ekonomidir. Ekonomik ve sosyal politikaların birbirini destekleyecek şekilde sürdürülmesinin ülkemizin geleceği adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Elbette sorunlarımız da var. Öncelikle enflasyon bu sosyal politikaların karşısındaki en önemli düşmanların başında gelir ama enflasyona karşı da mücadele edecek araçlarımız var. Bu araçlardan birisi asgari ücrettir, bir diğeri toplu sözleşme mekanizmamızdır ve sosyal desteklerdir.”
SGK’nın 2021 yılı itibarıyla 601 milyar lira geliri, 636 milyar lira da gideri olduğunu açıklayan Bakan Vedat Bilgin, SGK’nın maddi açığının 35 milyar liranın üzerinde bir rakam olacağının tahmin edildiğini söyledi.
Söz konusu maddi açığa yol açan sorunlu alanların tespiti edilmesi ve ortadan kaldırılmasına yönelik yoğun bir çalışma yaptıklarını anlatan Bilgin, “Türkiye, nüfusunun yüzde 99’unu sosyal güvenlik, sosyal sağlık kapsamına almış bir ülkedir. Elbette bunun bir bedeli olur. Bu açığın biraz daha az olması veya kısıtlanması mümkün müdür? Mümkün olduğunca elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fakat bundan şikayet etmemek gerekir çünkü Türkiye sosyal bir devlettir.” ifadelerini kullandı.
Bilgin, hastanelerin, kapısını çalan her vatandaşa açık olduğunu söyleyerek “Sosyal güvenlik sistemimiz her vatandaşımızın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak durumundadır. Türkiye’nin sosyal devlet gerekliliğini yerine getirmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmaması gerekir” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, yüzde 7 oranındaki büyümenin 1 milyonun üzerinde istihdam artışı yarattığını vurgulayarak “Şu anda hangi sanayi kuruluşuna giderseniz gidin, Aradığımız nitelikteki iş gücünü bir türlü bulamıyoruz.’ şikayeti ile karşılaşıyoruz.
Bakanlığımız bu soruna aktif iş gücü projeleriyle cevap vermek istiyor. Tabii bunu bütün olarak aktif iş gücü projeleri ile çözmek mümkün değil, daha farklı politikalar da geliştirmek lazım. Eğitim ile içerisinde bulunduğumuz ekonomik şartları yeniden düzenlememiz gerekiyor” dedi.
En başta mesleki eğitim olmak kaydıyla eğitim alanının, yeni ekonominin taleplerini karşılayacak şekilde düzenlemesi gerektiğini söyleyen Bilgin, “Bu konuda bir ilki gerçekleştiriyoruz. Pilot bölge olarak Gaziantep’te 5 temel sektör projesi yapacağız.
Beş temel sektör seçtik. Sanayinin talep ettiği farklı eğitim seviyelerindeki iş gücünü sanayide direkt olarak işin içerisine koyacağız. Gaziantep’teki ilgili yapılarla görüştük, onların isteklerine göre bunu ‘endüstriyel üretim sürecinde eğitim’ olarak tanımlıyoruz. Üç aylık eğitimi altı aya çıkartacağız. Daha sonra bu çalışmayı Türkiye genelinde de yapacağız. Ne kadar kişiyi istihdam edeceklerine bakacağız.
İşçilerin üç aylık eğitim dönemindeki ücret ve sosyal güvenlik ödemelerini biz yapacağız ama karşılığında bizim finanse ettiğimiz zamanın iki katı istihdam edilmelerini ve en az yüzde 60’ının istihdam edilmelerini isteyeceğiz. Onlar da bu konuda bizimle anlaştı. Uygulamanın başarılı olacağına inanıyorum. Bu projenin sonuçlarını akademik olarak da ölçeceğiz, ölçtükten sonra sanayi bölgeleri başta olmak üzere bunu Türkiye çapına yayacağız.”
Asgari Ücrete Yüzde 35-40 Oranında Zam !
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.