34,8699$% 0.07
36,6325€% -0.24
3.019,69%0,17
4.933,00%-0,22
10.061,72%-0,37
3416749฿%0.46571
Koronavirüs olup olmadığını anlamak isteyen herkes, PCR testi yaptırarak kısa sürede sonucu öğrenebilmektedir. Bu test aslında tıbbi hastalıkların tanılanabilmesi için uzun süredir kullanılan bir yöntemdir. Ancak özellikle Koronavirüsün hayatımıza girişi ile birlikte bu test, daha fazla önem kazanmıştır. PCR testinin tıptaki açılımı, Polimeraz Zincir Reaksiyonu şeklindedir.
PCR testi genetik hastalıklar, bulaşıcı hastalık, HIV ve hepatit gibi virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların tanılanması için kullanılan bir yöntemdir. Moleküler genetik testi olarak da bilinen PCR, virüsün DNA içerisinde bulunan iki segment arasındaki bir bölgenin enzimatik olarak arttırılabilmesini amaçlamaktadır. PCR testi virüs içerisinde bulunan RNA hücresini açığa çıkarabilmektedir.
Virüsün kimliğini göstermek için yapılan bu test yalnızca Covid-19’un değil, daha pek çok hastalığın tanılanmasında kullanılmaktadır. Pcr testi nedir? dendiğinde cevaben minimum sayıdaki virüsün varlığını bile tespit edebilen PCR, aynı zamanda vücudun hastalık karşısında ürettiği antikor düzeyinin ölçümlenebilmesini de sağlamaktadır.
PCR virüs ve bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar ve genetik problemlerin bulunabilmesi için kullanılmaktadır. Pek çok hastalığın etkeni, PCR testi sonucunda hızlı ve kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. Bu test SARS ve MERS gibi Covid-19 benzeri hastalıkların tanılanmasında da aktif olarak kullanılmıştır.
PCR aslında yalnızca Covid-19’da değil, birçok hastalığın varlığının tespit edilmesi açısından önemli bir testtir. Ancak pandemi süresinde bu test, daha fazla önem kazanmıştır. Bu test Koronavirüse ait RNA’yı ortaya koyabilmektedir.
Özellikle bu test minimum düzeydeki virüs varlığını da tespit edebildiği için hastalığın başlangıç sürecinde bile tanı koyulabilmesine imkan sağlamıştır. Covid-19 bulaşıcı bir hastalık olduğu için, hastalığın erken ve hızlı tespit edilebilmesi oldukça önemlidir. PCR testleri, bu açıdan Covid-19 hastalığında önemli bir noktadadır.
PCR testleri önceden de belirttiğimiz gibi virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklardan şüphe edilen herkese uygulanabilecektir. Pandemi sürecinde ise Koronavirüs belirtileri taşıyan, bu hastalıktan şüphe edilen herkese uygulanabilecektir. PCR testi 12 yaş üzeri çocuklardan da alınabilmektedir. Ancak 12 yaş altı çocuklarda, riskli olduğu için zorunlu kalmadıkça yapılmamalıdır.
PCR testi numunesi, bu alanda yeterli bilgi ve tecrübesi bulunan laborantlar tarafından alınmalıdır. PCR testleri ince ucunda pamuk bulunan, pamuğun özel jel içerisine yerleştirildiği kapalı materyallerden oluşmaktadır. Swap adı verilen bu çubuklar PCR numunesi alınırken burun ve boğaza sürülmektedir. PCR testinden etkili sonuçlar elde edebilmek için, sürüntünün doğru yerden alınması büyük önem taşımaktadır. Boğaz testi alınırken swapın ağızdan girildikten sonra boğazın arka duvarına doğru iletilmesi gerekecektir.
Boğaz testinin doğru olabilmesi için orofareks bölgesinden sürüntü alınmalıdır. Burun testi alınırken ise, herhangi bir burun deliğinden içeriğe girilerek nazal bölgeye ulaşılmalıdır. Nazal bölgeye ulaşan swap 360 derece döndürüldükten sonra, çıkarılır. İşte Pcr Testi Nasıl Yapılır? sorusunun cevabı olarak her iki test alındıktan sonra, içi jel dolu olan taşıma besiyerine konulmalıdır.
Alınan testlere arka planda PCR birimlerinde nükleik asit testleri yapılır. Bu testler ile doğrudan çoğaltmalar yapılarak, belirli bir konsantrasyona ulaşmaları sağlanır. Daha sonra ise, genetik materyallerden virüsün var olup olmadığı tespit edilebilecektir. Virüs tespit edilen numunelere, Koronavirüs tanısı konulmaktadır.
PCR testi örnek alınan süre ile birlikte ortalama 24 saat içerisinde kesin olarak sonuçlanabilecektir. Bu testin sonuçlanması aslında, alınan muayene sayısının yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Numune yoğunluğunun olmadığı durumlarda test, ortalama 4-6 saat içerisinde de sonuçlanabilecektir. Kişi Koronavirüs belirtilerini ağır olarak yaşıyorsa, bazı durumlarda hastanın Akciğer filmi çekilebilir. Çekilen filmin sonuçlarına göre, PCR testinin sonuçlarına bakılmaksızın hastalığın tanısı konulabilecektir.
PCR testiyle antikor testleri arasında belli başlı farklılıklar bulunmaktadır. PCR testi hastanın enfekte olup olmadığının tespit edilmesi için yapılmaktadır. Kişinin PCR testinin pozitif çıkabilmesi için, kişinin test alındığı dönemde hastalığı aktif olarak geçirmesi gerekecektir. Hastalık sonunda yapılan PCR testinin pozitif çıkma olasılığı neredeyse yoktur.
Antikor testleri ise, kişinin herhangi bir zaman zarfı içerisinde enfekte olup olmadığının ölçümlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Vücut herhangi bir hastalık geçirdiği andan itibaren, hızlı bir şekilde antikor üretmeye başlar. Bu antikor vücudun hastalığa karşı koyabilmesini ve direnç gösterebilmesini sağlayacaktır.
Antikor testleri kişide virüsün var olup olmadığını gösterebileceği gibi öncesinde bu hastalığın geçirilip geçirilmediğinin tespit edilmesi içinde bakılmaktadır. PCR testi numune şeklinde alınırken, antikor testlerinin yapılabilmesi için kişilerden kan alınması gereklidir.
Alınan kan laboratuvarda çalışılarak içerisinde Ig G ve Ig M düzeylerine bakılmaktadır. Ig G bu hastalığın öncesinde geçirilip geçirilmediğini, Ig M ise kanın alındığı dönemde virüsün var olup olmadığını göstermektedir.
PCR testi, aslında oldukça güvenilir bir testtir. Ancak bu testin doğru sonuç verebilmesi için mutlaka numunenin doğru şekilde alınması gereklidir. Özellikle burun bölgesinden alınan numune, virüsün tespit edilmesini zorlaştırabilir. Doğru alınmış bir numune de yanılma payı, yok denecek kadar azdır. Hızlı tanı testleri, nadiren de olsa Koronavirüsün tanılanması için kullanılabilen bir yöntemdir.
Bu testler ağız ya da burun mukozasından alınan sürüntünün, kit bölümüne değdirilmesi ile sonuç vermektedir. 15 dakikada sonuç veren bu testler özellikle ev ortamında Koronavirüs olup olunmadığının değerlendirilmesi açısından kullanılabilmektedir. PCR testi ile hızlı testler kıyaslandığında, PCR testinin çok daha kesin sonuçlar verdiğini söyleyebilmek mümkün olacaktır.
PCR testi yapılırken, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Bunlardan ilki, test alma aşamasında aseptik koşullara uygun hareket edilmesidir. Aksi halde bulaşıcı olan bu hastalığın, damlacık yoluyla numune alan kişiye de bulaşması olasıdır.
Ayrıca PCR testinde, burundan sürüntü alınırken ekstra özen gösterilmelidir. Swapın nazal bölgeden daha ileriye itilmesi, sağlık açısından bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle PCR testinin kesinlikle, tecrübesi bulunan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde yapılması gerekecektir.
Ülkemizde aşının da gelmesi ile birlikte, bazı durumlarda ve yerlerde rutin PCR testi yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda, iki doz aşısı tamamlamayan kişiler belirli aralıklarda PCR testini yaptırarak, negatif sonucunu göstermek zorunda kalacak. PCR testinin gerekli olduğu durum ve koşullar ise şu şekilde;
Yurt Dışı ve Yurt İçi Çıkışlarda PCR Testi:
Koronavirüsün tüm dünyaya yayılması sonrasında yurt dışı ve içi ulaşımda sağlık önlemleri arttırılarak, bulaşıcılığı azaltabilmek hedeflenmiştir. Özellikle tüm dünyada yolculukların tamamında PCR testinin yaptırılması zorunlu bir hale getirilmiştir. Yolculuk yapan kişilerin, 48 saat öncesinden randevu alarak PCR testini yaptırmaları gerekecektir. PCR testinin sonucuna göre kişilerin yolculuklarını yapmasına izin verilmektedir. 48 saatten daha önce yaptırılan PCR testlerinin sonuçları ise kabul edilmemektedir.
Covid-19’un ilk etabında birçok işletme, firma, devlet ve özel kurumlar uzaktan çalışma sistemini benimsemişti. Normalleşme sürecinin de başlaması ile birlikte işyerlerine de PCR testi yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda işyerleri belirli aralıklarla çalışanlarından PCR testi istemektedir.
Ameliyat Öncesinde PCR Testi:
Ameliyat süreci, hasta bireylerin tamamında bağışıklığı baskılamakta ve hastalığa yatkınlığı arttırmaktadır. Koronavirüs ile benzer şikayetleri bulunan bireylere test yapılmadan ameliyata alınması bir risktir. Çünkü aktif Covid-19 geçiren hastalarda ameliyat sonrası zatürre gelişme olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyat olması gerekli olan bireylerin en az 48 saat önceden PCR testini yaptırması zorunludur.
Koronavirüsün ilk dönemlerinde okullar yüz yüze eğitimi sonlandırarak, uzaktan eğitim sistemini benimsemişti. Normalleşme ve aşılamanın yaygınlaşması ile birlikte, yeni dönemde yüz yüze eğitim sistemi yapılmasına karar verildi. Ancak aşılanmayan okul personeli ve öğretmenine de PCR testi zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda öğretmenlerin ve okul personelinin 48 saat aralıklarla PCR testini yaptırması gerekmektedir.
Sporcularında dünyada ve ülkemizdeki müsabakalara katılabilmesi için, PCR testi yaptırması gerekecektir. Spor ve Gençlik Bakanlığı PCR testiyle, sporculardan birinde Koronavirüs semptomları bulunuyorsa hastalığın diğer sporculara geçişini önlemeye çalışmaktadır. Bu kapsamda Spor ve Gençlik Bakanlığı tarafından sporculardan müsabaka öncesinde PCR testinin sonuçları talep edilmektedir.
PCR testi Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren özel ve devlet hastanelerinin tamamında yaptırılabilecektir. Bunun yanı sıra Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) olarak hizmet veren kurumlar üzerinden de PCR testinin yaptırılabilmesi mümkündür. Pcr testi nerede yapılır? dediğimizde bu test devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırılırken, özel hastaneler ve OSGB birimlerinde belirli bir ücret talep edilmektedir. Pcr testi ne kadar diye sorduğunuzda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca zorunlu hallerde Pcr Testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırılabileceğini açıkladı.
PCR testi pozitif çıktıktan sonra, öncelikle kişilere filyasyon ekipleri tarafından ulaşılarak kendisini karantinaya alması yönünde bilgi verilmektedir. Sistem üzerinden hasta pozitif olarak gösterilirken, kendisi ve yakınlarının HES kodlarına karantinada ibaresi eklenmektedir. Bu nedenle kişilerin HES kodu ile hiçbir yere giriş yapabilmesi söz konusu olamayacaktır.
PCR Testi Nedir? Nasıl ve Nerede Yapılır? Fiyatı Nedir?
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.