DOLAR

34,8732$% 0.07

EURO

36,6199% -0.29

GRAM ALTIN

3.047,28%1,07

ÇEYREK ALTIN

4.968,00%0,68

BİST100

10.058,47%-0,40

BİTCOİN

3527490฿%5.29416

a

Horlama Neden Olur? Horlama Sesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Horlama sesi neden olur? Horlama ameliyatı mantıklı mı? Horlama nedenleri ve tedavisi hakkında bir çok bilimsel tanı, yöntem ve metotları sizlere örnekleri ile anlattık.

Sosyal hayatımızda sorun oluşturan horlama, üst solunum yolundan çıkan sestir. Nefes alma ve verme esnasında boğazda bulunan yumuşak dokular havanın etkisiyle horlama sesi çıkar ve bu ses yüksek sesli veya alçak sesli olabilir. Dil kökü ve damakta boğazda daralır ve bu durumda hava geçişi esnasında titreme meydana gelir.

Yetişkinlerde görülen horlamanın % 5’i şiddetlidir. Enfeksiyon hastalığı, kilo ve kişinin yatış pozisyonu bu rahatsızlığın temelini oluşturmaktadır. Normal horlama kişiye zarar vermez ancak aile bireylerinin rahatsız olmasına neden olur. Uyku apnesinden kaynaklandığında tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalık haline gelir. Apne horlamasıyla diğer horlamanın ayırt edilmesi ve apne hastalığının tedavi edilmesi sağlık açısından son derece önemlidir.

Horlama Neden Oluşur?

Boğaz, bademcik ve dil kökü bölümünde yumuşak doku hava girişi esnasında titrer ve horlama sesinin çıkmasına neden olur. Erkeklerin boyun bölgesinin yağlı olması nedeniyle daha fazla meydana gelir. Erkeklerde ve bayanlarda kilo horlamanın en önemli nedenidir. Burundan nefes alamama ve buna bağlı olarak ağızdan nefes alma gibi durumlar da nedenler arasındadır.

Bayanlarda menopoz dönemi ile birlikte bazı fizyolojik ve hormonal değişikler meydana gelir. Bu değişikliklerin yanı sıra horlama şiddetinin artması gibi durumlar da birlikte görülebilir. Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon ile birlikte burun tıkanıklığı meydana gelir ve hasta nefes almak için fazla çaba sarf eder. Bu çabanın sonunda boğazdaki yumuşak dokular hırıltı biçiminde ses çıkarır.

horlama sebepleri

Horlama Sebepleri Nelerdir?

Uyku esnasında insanın kas kontrolü kaybolur ve buna bağlı olarak dil de arkaya gider. Bu durumda dil hareketsiz kalır ve hava alış verişi esnasında horlama sesi çıkarır. Özellikle sırt üstü yatıldığı zaman horlama daha fazla olur. Sağ yanına yatmak, sağ eli yüze koymak ve ayakları karna çekmek en sağlıklı yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda kalp yukarıda kalır ve daha rahat çalışır. Boğazda hırıltıya neden olan yumuşak doku sağ tarafa yığılır ve nefes alma daha da kolaylaşır.

Hastalığa bağlı horlamalar hastalığın tedavi edilmesinin ardından kesilir. Özellikle boğaz iltihabı ve burun tıkanıklığı horlamanın en önemli nedenlerinden biridir. Üst solunum yolunun tedavi edilmesi ile birlikte horlama da ortadan kalkar. Boğaz iltihabının horlamaya neden olmasının nedeni bademciklerin büyümesi ve hava geçişini engellemesidir. Bu durumda hasta nefes almak için kendini zorlar ve horlama sesi çıkar.

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluk, yorgunluk, sigara, alkol, kilo ve enfeksiyon hastalıkları horlama meydana getirir. Boğaz kısmının kısılması ve kişinin uykuda nefes almada zorlanması oksijen yetersizliğine neden olur. Yeteri kadar oksijen alınamaması durumunda kişi sabah yorgun argın uyanır. Yeteri kadar dinlenemez ve her zaman halsiz olur. İyi bir uyku dinç bir şekilde uyanmanın ilk önemli şartıdır. Horlayan kişilerde en belirgin problem iyi dinlenmemektir. Yorgunluk arttığı zaman bu durumda nefes alış verişi hızlanır ve daha da şiddetlenir. Yorgun olmayan bir beden uyku anında nefes alış verişi daha zayıftır ve şiddeti azdır.

Horlama Tedavisi

Apne veya benzeri nedenlerle horlama tedavi isteyen bir durumdur. Tedavi istemeyen sıradan horlamalar uykudan uyandırmaz. Bu horlamaların tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

  • Kişi öncelikle uyku pozisyonunu değiştirmelidir. Sağ yanağının üzerine yatıldığında horlama Sırt üstü yatıldığı zaman nefes alış verişi de zorlaşır.
  • Düşük yastıkta yatıldığı zaman dil ve boğazdaki yumuşak doku boğaza doğru kayar ve nefes alıp verirken horlama sesi meydana gelir. Bu nedenle yüksek bir yastık tercih edilmelidir. Akciğer sağlığı açısından da yüksek yastıklar daha sağlıklıdır.
  • Kilolu kişilerin horlamasının nedeni boğaz kısmında oluşan yağ birikintilerinin boğazı tıkamasıdır. Kilolu kişiler kilo vererek horlama rahatsızlığından kurtulabilir. Kilo her bakımdan insan sağlığı için zararlıdır.
  • Yağlı ve tatlı yiyecekler de horlamaya neden olabilir. Ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Yağlı ve ağır yiyecekler metabolizmayı yorar ve yorulan vücutta nefes alış verişi daha da derinleşir.
  • Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar horlama nedeni olarak görülmektedir. Bu kötü alışkanlıkların kısa sürede bırakılması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Zararlı alışkanlıklar her zaman için terk edilmelidir.

Horlama Sesi

Bu tedbirler horlamayı kesmiyorsa hastanın KBB kliniğine gitmesi ve muayene olması gerekir. Tetkikler sonucunda rahatsızlığın nedeni tespit edilir. Burun bandı kullanan hastalarda da horlama büyük ölçüde kesilmektedir. Burun bandı medikal bir çözümdür.

horlama sesi

Horlama Sesi Nasıl Önlenir?

Horlama Sebepleri

KKB polikliniğinde yapılan tetkikler sonunda ağız içi bazı aletlerin kullanımına karar verilebilir. Ağız içi aletler diş hekimleri tarafından hazırlanır ve dilin arkaya gitmemesi için özel tasarlanmıştır. Ağız içine yerleştirilen bu özel aletler nefes almak için boğaz kısmında yeterli boşluğu oluşturur. Ayrıca yumuşak dokunun da nefes alış verişinden etkilenmesini minimum seviyeye düşürür.

Horlama Nasıl Geçer?

Cerrahi durumlarda hasta uyku laboratuvarına yatırılır ve uyku halindeki durumu analiz edilir. Bu yöntemin amacı hastalığa neden olan horlama olayının nedeni araştırmaktır. Genellikle uyku apnesi teşhisi konur. Erkeklerde özellikle elli yaş üzeri hastalarda sıklıkla görülür. Uyku apnesi tedavi edilmediği zaman beyin ve kalp olumsuz etkilenir. Uyku apnesi uyku halinde kalp krizine neden olan bir rahatsızlıktır. Ölümle sonuçlanan vakalara rastlanmıştır.

Uyku Apnesi Horlama

En belirgin özelliği uyku halinde nefesin kesilmesidir. Hasta nefesin kesilmesi ile birlikte aniden uyanır ve nefes almakta zorlanır. Horlama ile birlikte meydana gelen bu rahatsızlık aynı zamanda aşırı uyku haline neden olur. Apnenin neden olduğu durumlar şu şekildedir:

  • Konsantrasyon eksikliği, apne nedeniyle yeteri kadar dinlemeyen kişilerde meydana gelir. Beyin yeteri kadar oksijen alamadığı için konsantrasyon eksikliği meydana gelir.
  • Uykunun yeterince alınamamasına neden olan apne, unutkanlık sorununun başlıca nedenlerinden biridir.
  • Depresif hareketlerin yanı sıra hastanın sinirlilik hali de en çok karşılaşılan durumlardan biridir.
  • Kalp krizi de aynı şekilde en çok karşılaşılan durumlardan biridir.
horlama sebepleri

Horlama Neden Olur?

Uyku apnesi horlaması hastalık habercisidir. Uyku apnesinin belirtileri şu şekildedir:

  • Hasta uyandığı zaman ağzında kuruluk oluşur.
  • Vücut yeterince dinlenemediği için baş ağrısı meydana gelir.
  • Göğüs, boyun ve baş bölümünde terleme meydana gelir.
  • Yeterince uyulduğu halde hastanın yine de yorgun olması da belirtiler arasındadır.
  • Geceleri hasta yeterince nefes alamaz.
  • En belirgin özelliklerden biri de şiddetli horlama şeklidir.
  • Hasta genellikle oturur vaziyette uykuya dalmaktadır.
  • Her zaman uykulu hal üzere olma durumu da belirtiler arasında yer almaktadır. Apne nedeniyle beyin yeterince dinlenemez ve bu durumda hasta hep uykulu olur.

Şiddetli horlamanın en önemli nedeni olan apne sendromu, erkeklerde ve özellikle kilolu erkeklerde karşılaşılan bir sorundur. Zayıf kişilerde alt çenesi geride ve düşük kişilerde görülmektedir. Boynu kalın olan kişilerde kilo nedeniyle apne sendromu görülür. Ayrıca bademciği kalın olan kişilerde de horlama daha boğuk bir şekilde meydana gelir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Horlama Neden Olur? Horlama Sesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.