34,7999$% 0.27
36,8294€% -0.07
2.942,59%0,29
4.889,00%0,43
10.081,00%1,46
3460628฿%1.50185
Yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı Türk Lirası’nın sert değer kaybının ardından toplanıyor. Aralık başından beri 3 kere döviz kurlarına müdahale eden Merkez Bankası’nın 100 baz puan daha faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.
Merkez Bankası bu hafta yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirecek. 1 Aralık’tan itibaren 3 kez dolar/TL’deki oynaklığa karşı doğrudan döviz satım müdahalesi yapan Merkez Bankası’nın bu hafta 100 baz puan daha faiz indirimi yapması bekleniyor.
Geçen haftanın son işlem gününde 14 liraya yaklaşan dolar/ TL’ye yönelik yine döviz satımı yönünde müdahale yapan Merkez Bankası’nın 3 müdahalesinin büyüklüğünü piyasa yaklaşık 1.5 milyar dolar seviyesinde olabileceğini hesaplıyor. Analistler müdahalelerin de faiz indirimi yapılacağının habercisi olduğu yorumlarını yapıyor.
Her ne kadar beklentiler indirimi gösterse de Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ayın başında yabancı analistlerle yaptığı toplantıda ‘faiz indirme olasılığının azaldığını’ ifade ettiğinin Credit Suisse’nin raporunda yer alması sonrası bazı piyasa uzmanları pas geçte ihtimali olduğunu da belirtti. Bu hafta yapılacak toplantıya kadar dolar/TL’de yüksek oynaklığın ise devam etmesi bekleniyor.
Reuters anketine katılan 13 kurumun 12’sinin tahminleri politika faizinin 25 ile 200 baz puan indirilmesi arasında yer alırken, medyan yüzde 14 olarak şekillendi. Ankete katılan bir ekonomist politika faizinin sabit bırakılacağını öngördü. Başkan Şahap Kavcıoğlu, ayın başında yerli analistlere yatırımcı toplantısında para politikasında gevşeme için sınırlı bir alan kaldığını ifade etmiş bazı analistler faiz indirimlerinin gelecek yılın başında duracağının sinyalini alırken bir kısmı ise yeniden değerlendirileceği şeklinde yorumlamıştı.
İnfo Yatırım Araştırma Uzmanı Çağlar Toros Kavcıoğlu döviz kurlarındaki hızlı yükseliş ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıda bu ay için faiz indiriminin olmayabileceğine yönelik beklenti oluşturması ile birlikte aralık ayında faizde değişiklik ön görmediklerini açıkladı.
Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan da 16 Aralık toplantısından ne karar çıkacağının önemli olduğunu ve halen önemli bir belirsizlik aralığı gördüklerini kaydetti. Erkan, “Dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi için, liranın yeniden değer saklama fonksiyonunu kazanması gerekiyor. Bu da liranın sürekli değer kaybedeceğine olan beklentiyi kıracak konvansiyonel politikalarla olabilir.
Merkez Bankası’nın da bu yönde kararlar alması gerektiğini düşünürüz. Şu aşamada ise, politika dönüşümü açısından çıtanın yüksekte tutulduğunu, yeni ekonomi perspektifi saikiyle gevşemeci politikanın sürdürüleceğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk Lirası eylül ayından bu yana değer kaybı yaşıyor ancak kasım ve aralıkta yaşanan değer kaybı hızlandı. Eylülden bu yana 400 baz puanlık indirimi sonrası politika faizi yüzde 15’e çekilirken dolar/ TL çok hızlı yükseldi. Dolar son 30 günde TL’ye karşı yüzde 42, yılbaşından bu yana da yüzde 86 değer kazandı. Yani TL Dolar’a karşı yüzde 86 değer kaybetti. Bunun yanı sıra Türkiye’nin iflas risk primi CDS yeniden 500 baz puan seviyesinin üzerine çıktı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 21,07’ye, 10 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 21,41’e yükseldi.
Merkez Bankası faiz indirim süreçlerinde önce çekirdek enflasyonu işaret etti ardından ise cari fazla verilmesine yönelik politikalar izleyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de açıklamalarında düşük faizin korunacağı ve cari denge vurguları öne çıktı. Tüm bu süreçte Türk Lirası’nın da bu yıl dolara karşı değer kaybı yüzde 46’yı aştı.
Politika değişikliği ve Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanamayacağının piyasa tarafından kabul görmesinin yanı sıra TL’deki kaybı hızlandıran bir diğer konu da yüksek enflasyon oldu. Enflasyon kasımda yüzde 21,31’e çıkarken analistler yılın ilk çeyreğinde yüzde 30 seviyelerinin aşılacağı yönünde beklentilerini ifade etti.
Credit Suisse’nin geçen hafta piyasayı karıştıran raporuna rağmen yabancı kurumlar da Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında faiz indirimi beklentilerini koruyor. Yüksek enflasyona rağmen yetkililerin düşük faiz odaklı olması sebebiyle aralıkta 100 baz puanlık faiz indirimi tahminini koruduğunu söyleyen Goldman Sachs bu tahmini TCMB’nin son faiz indiriminin ardından ileriye dönük yönlendirmelerine göre yaptığını belirtti.
Barclays da geçen hafta politika faizinde aralıkta 200 baz puan sonrasında ocakta 100 baz puan bir indirim daha beklediğini açıkladı. Unicredit de Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ederek gelecek yılın başlarında politika faizini yüzde 12’ye çekmesini beklediğine dair bir araştırma raporunda yer verdi.
Kasım ayında TCMB’nin faiz indirimi için sınırlı alan kaldığına işaret etmesine rağmen ekonomik aktiviteyi desteklemek için ek faiz indirimleri yapmasını beklediklerini ifade eden Unicredit ekonomistleri, bu beklentilerde döviz piyasasına yapılan son müdahalelerin de etkili olduğunu ifade etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu B+ olarak teyit etti ve kredi notu görünümünü durağan’dan negatif’e çevirdi. Moody’s ve Fitch de Türkiye’ye negatif görünüm verdi. S&P, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında Bolivya ve Umman ile aynı seviyede B+ olarak değerlendiriyor.
S&P’den yapılan açıklamada, kamu politikasının öngörülebilirliğinin, para politikasının ise etkinliğinin sürdürülebilir ve gelişmiş olduğunun gözlemlenmesi halinde görünümün “durağan”a revize edilebileceği aktarıldı.
Max Verstappen Formula 1’de Şampiyon Oldu
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.