DOLAR

33,9992$% -0.08

EURO

37,4888% -0.14

GRAM ALTIN

2.746,56%-0,22

ÇEYREK ALTIN

4.550,00%-0,04

BİST100

9.419,66%-2,12

BİTCOİN

1926327฿%0.00669

a

MEB Uzaktan Eğitim İle İlgili Genelge Yayınladı

MEB uzaktan eğitim ile ilgili yeni bir genelge yayınladı. Genelgede pek çok konuda dikkat çeken detaylar yer alıyor. Konuyla ilgili detaylar haberimizde.

Uzaktan eğitim, günümüzde önemli bir yere sahip. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kolay hale gelen bu yöntem kısmen verimli olsa da bazı eksiklikler veya sorunlar yaşanabiliyor. Buna rağmen gelişen bir teknoloji alt yapısına sahip olan Milli Eğitim Bakanlığı, bu konudaki çalışmalarını hızlandırarak teknolojik alt yapısına yenilikler katıyor. Türkiye ve pek çok dünya ülkesi, bu zamana kadar olmadığı kadar uzun bir uzaktan eğitim süreciyle baş başa kaldı. Yaşanan bu durum sebebiyle pek çok öğrenci internet üzerinden eğitim alırken bu durum bazı öğrenciler için zorlu bir süreç olarak yansıdı. Bu dönem ile birlikte tekrardan okullara giden öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir genelge paylaştı. Bu genelgede konu ek ders ücreti ve uzaktan eğitim oldu.

MEB Uzaktan Eğitim Genelgesi Yayınladı

Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı yeni bir genelgede hem ek ders ücreti hem de uzaktan eğitime ilişkin bazı bilgilere yer verdi. Verilen bilgiler arasında öğretmenlerin uzaktan eğitimde ek ders ücreti alıp almayacağı bilgisi yer alırken aynı zamanda uzaktan eğitim gerekliliklerinden de söz edildi. Yapılan açıklamada koronavirüs hastası olan, temaslı olduğu için yüz yüze eğitim alamayan, kronik rahatsızlığı bulunan veya sınıfın tamamen karantinaya alınması durumunda uygulanacak yöntemler arasında öğretmenlerin öğrencilere rehberlik etmesi ve onları yönlendirmesi gerektiği belirtiliyor. Öğrencilerin böyle bir durumda EBA TV veya EBA web sitesi üzerinden eğitim alabileceğini anlatan genelge, öğretmenlerin uzaktan eğitim verdiği yani canlı derse girdiği süre boyunca onlara katkı sunması gerektiğinden de bahsediliyor. MEB uzaktan eğitim genelgesi ile birlikte bir eksiği dile getirerek canlı ders veren ve okula gidemeyen öğrencilere rehberlik eden öğretmenler için ek ders ücretinin ödenip ödenmeyeceğine dair net bir bilginin bulunmamasından bahsederek bu konuya açıklık getirme kararı aldığını paylaştı.

Bakanlığın paylaştığı genelgede görevdeyken verilecek karara göre ek ders ücretinin sunulacağı belirtiliyor. Yani olağanüstü bir durumda alınmayan bir karar için ek ders veren öğretmenlerin ek ders ücreti alıp almayacağı konusunda bir detaydan bahsedilmiyor. Bu konuya açıklık getirmek isteyen bakanlık, paylaştığı genelgede bu detaylara girdi. Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı açıklamada uzaktan eğitim veren, canlı ders sunan veya öğrenciye rehberlik eden öğretmenlerin ek ders ücretinden faydalanabileceğinden söz etti. Genelgede paylaşılan bu bilgi ile beraber durum resmîyet kazanmış oldu. Yapılan bir diğer açıklamada sınıfın tamamen karantinaya alınması durumunda öğrencilerin öğretmenler tarafından yönlendirilmesi ve EBA veya açık kaynaklı dijital platformları kullanarak eğitim alması gerektiği belirtiliyor. Bu dönemde öğretmen ve öğrenci bütünlüğünün korunmasına vurgu yapan MEB uzaktan eğitim genelgesinde öğretmenlerin öğrencilere canlı ders vererek onların eğitim almasının sağlanması gerektiği açıklanıyor.

MEB Uzaktan Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı bu genelge ile birlikte özet geçmek gerekirse ek ders ücretleri konusunda kafa karıştıran konuya bir açıklık getirmiş oldu. Daha önce sınıftaki bazı öğrencilerin karantinada olması sebebiyle o öğrencilere ek ders sunulmasının ek ders ücreti gerektirip gerektirmediği konusunda net bir bilgi bulunmuyordu. Yeni genelge ile birlikte öğretmenler, canlı dersten ve bu öğrencilere rehberlik ederek ek ders ücreti alabiliyor olacak. Buna ek olarak eğer sınıf tamamen karantina altına alındıysa öğrencilerin EBA veya açık kaynaklı dijital platformlara yönlendirilip bu platformlarda eğitim alması gerektiği açıklanıyor. Ayrıca öğretmenlerin öğrenciler arasındaki olan ilişkisinin zayıflamaması ve eğitimin sürekliliğinin sağlanması için canlı derslerin verilmesi gerekliliğine vurgu yapılıyor.

Uzaktan Eğitimin Gelişim Süreci

MEB uzaktan eğitim genelgesinin yanı sıra bazı vatandaşlar uzaktan eğitim hakkında bilgi almak isteyebilir ve bu eğitimin tarihini incelemek isteyebilir. Uzaktan eğitim, 1700’lü yıllara dayanıyor. Uzaktan eğitimin ilk döneminde genellikle mektuplaşarak ve yazışarak uzaktan eğitim yapılabiliyordu. Bu yöntem gerekli olduğunda pek çok kişi tarafından denendi. İkinci dönem ise 1900’lü yıllardan sonra radyo ve televizyonların yayılmasıyla ortaya çıktı. Bu dönemde öğrenciler özellikle olağanüstü hal durumlarında radyo ve televizyondan eğitim alarak bu şekilde gelişmeye çalıştı. 20. yüzyılın ilerleyen dönemlerinde açık üniversitelerin ortaya çıkması ve sonrasında telekonferans yöntemi ile uzaktan eğitim sağlanması eğitimin bir diğer yanı oldu. 2000’li yıllara doğru ise internet teknolojisinin de gelişmesiyle birlikte uzaktan eğitim bu alana kaymaya başladı.

Türkiye’deki uzaktan eğitim sürecini incelediğimizde 1923 yılından 1955 yılına kadar bu kavramın tartışma ve öneri içerisinde olduğu görülüyor. İlerleyen yıllarda mektupla ve yazışarak uzaktan eğitim sistemini deneyen Türkiye, sonrasında görsel ve işitsel araçları kullanarak radyo ve televizyon ile birlikte uzaktan eğitim vermeye başladı. 1990’lı yıllardan sonra artık bilgisayar ve internet teknolojilerinin de yaygınlaşmasıyla beraber uzaktan eğitim internet ortamında yapılmaya başladı. Günümüzde ise halen bu şekilde devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük uzaktan eğitim süreci koronavirüs salgını ile birlikte gerçekleşti. Yalnızca ülkemizde değil pek çok dünya ülkesinde de aynı durum yaşandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Mahmut Özer Aşı Olan Öğretmen Oranını Duyurdu

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.