DOLAR

32,4567$% -0.1

EURO

34,8013% -0.5

GRAM ALTIN

2.448,39%0,52

ÇEYREK ALTIN

4.062,00%-0,29

BİST100

9.889,47%1,78

BİTCOİN

2088221฿%0.75204

a

KOSGEB işletmelere milyonlarca lira maddi destek veriyor

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeler için milyonlarca lira geri ödemeli ve geri ödemesiz kredi dağıtıyor. Hangi desteklerin olduğunu haberimizde açıkladık.

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla bulunan devlete bağlı bir kurum olarak yer alıyor. Firmanın hedefi, yeni kurulan veya gelişmekte olan işletmeleri desteklemek için çeşitli aktiviteler düzenlemek. Bu zamana kadar birçok proje ve program ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmiş bir işletme olmasını sağlayan KOSGEB, çalışmalarını kaldığı yerden sürdürüyor.

KOSGEB işletmelere büyük hibeler dağıtıyor

KOSGEB’in sunduğu programlardan birisi girişimcilik destekleri olmakta. Girişimcilik desteklerinden ilki geleneksel girişimci destek programı olarak karşımıza çıkıyor. İşletmeler, bu programa katılarak 65.000 TL’ye kadar girişimci desteği alabiliyor ve kendi işini büyütmeye çalışabiliyor. Programın amacı, yeni kurulan girişimcilerin hayatta kalma oranını arttırmak, herhangi bir sorun yaşamamasını sağlamak.

KOSGEB, girişimcilere sunduğu 65.000 TL’ye destek programı kapsamında başvurusu kabul edilen girişimcilere kurulduğunda 5.000 TL yardım veriyor. Bu destek gerçek kişi statüsünde kurulanlar için geçerli. Sermaye şirketi statüsünde kurulanlar için ise destek miktarı 10.000 TL olarak açıklanıyor. Kuruluş desteği alan bir şirket bunun ardından performans desteği ile karşılaşıyor. Bu destek işletmenin sürdürülebilirliğine göre sağlanıyor.

İlk performans döneminde 180 ile 539 prim gününe sahip olan işletmeler 5.000 TL alırken 1.079 güne kadar 10.000 TL ve 1.080 günün üzerindeki prim gün sayısı için 20.000 TL destek sağlanıyor. İkinci performans döneminde ise 360 ile 1.079 prim gün sayısı ile 5.000 TL, 1.439 prim gün sayısına kadar 15.000 TL ve 1.440 prim gün sayısından sonra 20.000 TL destek veriliyor. Bu desteğe ek olarak kadın, 30 yaş altı genç, %40 engelli veya birinci dereceden şehit yakını veya gazi olanlar için 5.000 TL daha veriliyor.

Programa katılmak isteyen bir girişimcinin şirketi KOSGEB’e başvuru yapıldığı andan itibaren son 1 yıl içerisinde kurulmuş olmalı ve bu programdan daha önce yararlanılmamış olmalı. Buna ek olarak şahsın farklı bir işletmesi olmamalı veya tüzel kişi statüsünde kurulan herhangi bir firmada %30’un altında ortaklığı bulunmalı. KOSGEB’in sunmuş olduğu girişimci desteğine katılmak isteyen bir vatandaş KOSGEB’in resmî web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurarak bu formu KOBİ Bilgi Sistemi üzerinde yüklemesi gerekiyor.

KOSGEB ileri girişimci destek programı

Kendi işinin patronu olmak isteyen vatandaşlar için ileti girişimcilere 365.000 TL’ye kadar destek sunan KOSGEB, bu destek ile birlikte girişim yapan işletmelerin ayakta kalmasını sağlamayı amaçlıyor. Programa katılmak için belirlenen en önemli şart ileri girişimci eğitimini tamamlamak.

KOSGEB tarafından sunulan bu programın girişimci destek programına göre büyük bir farkı bulunmuyor. Tek fark daha ileri seviyede yatırım yapmak isteyenler için yer alıyor. Kısacası bu destek bir önceki açıkladığımız destek ile benzer özellikleri taşıyor fakat buna ek olarak bazı ayrıcalıkları bulunuyor. Kuruluş desteği bir önceki destekte olduğu gibi 5.000 ve 10.000 TL olarak yer alıyor. Performans desteği de aynı şekilde belirtilmekte. Sertifika desteğinin 5.000 TL olduğu bu program daha ileri seviyede yatırımlar yapmak amacıyla makine, teçhizat, yazılım ve danışmanlık gibi alanlar için sağlanıyor.

KOSGEB’in sunmuş olduğu ileri girişimci destek programına katılmak isteyen bir vatandaş makine, teçhizat ve yazılım desteği almak isterse düşük ve orta teknoloji seviyesine sahip olduğunda 100.000 TL, orta ve yüksek seviye teknolojilere sahip olduğunda 200.000 TL, yüksek teknolojilere sahip olduğunda 300.000 TL destek alabiliyor. Bunun yanı sıra mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği de 10.000 TL olarak sunuluyor.

Devlet tarafından sağlanmış olan ileri girişimcilik destek miktarı geri ödemesiz olup %75 oranında destek sağlanıyor. Yerli teçhizat, makine ve yazılım kullanılması durumunda %15 ek destek daha veriliyor. Buna ek olarak 30 yaş altı gençler, en az %40 engelliler, kadınlar ve birinci dereceden şehit yakını veya gazi olanlar ek olarak 5.000 TL daha destek alabiliyor.

Girişimci ister girişimci programına ister ileri girişimci destek programına katılarak bu fırsattan en iyi şekilde faydalanmaya çalışabilir. Şunu belirtmek gerekiyor ki ileri girişimci destek programı daha iyi teknolojileri kullanan ve büyük desteklere ihtiyaç duyan firmalar için yer alıyor. İleri girişimci destek programına katılmak isteyen bir işletme sahibi ileri girişimci eğitim programını başarılı bir şekilde almalı. Bu aşamadan sonra başvuru aktif hale gelir. KOSGEB’in küçük ve orta ölçekli işletmeler için sunmuş olduğu ileri girişimci destek programına katılmak isteyen bir birey KOSGEB’in resmî web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurduktan sonra KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yükleme yaparak başvurusunu tamamlamış olur. Eğer başvuru olumlu sonuçlanırsa destek almak mümkün hale geliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ÖTV İndirimi Ardından Sıfır Araçlarda Stokçuluk Başladı!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.