DOLAR

31,9826$% -0.18

EURO

34,6764% -0.78

GRAM ALTIN

2.227,39%-0,67

ÇEYREK ALTIN

4.029,00%-1,12

BİST100

9.111,50%-0,32

BİTCOİN

2049669฿%-3.82947

a

Karantinaya Alınan Memur Maaş Kesintisine Uğrar Mı?

Karantinaya alınan memur maaş kesintisine uğrar mı? Bu konuda böyle bir olay yaşayan memur hakkında bu olaya açıklık getiriyor olacağız.

2020 yılında etkisini gösteren ve 2021 yılında daha da güçlenen koronavirüs salgını pek çok kişinin bu hastalığa yakalanmasına ve bu hastalık sebebiyle etkilenmesine yol açtı. Bazıları fark etmiyor olsa dahi salgına kapılan birçok insan bu durumu sorunsuz bir şekilde hissetmeden atlattı. Koronavirüs salgını ile birlikte hastalığı geçiren bir kişi bir süreliğine karantinaya alınıyor. Karantina süresi boyunca işe gidemeyen vatandaşların bu konuda maaş sorusu bulunuyor. Gelin hep beraber haberin detaylarını inceleyelim.

Karantinaya Alınan Memur Maaş Kesintisi Yaşar Mı?

Memurlar, karantina sırasında maaş kesintisi ile karşılaşmıyor fakat bazı durumlarda istisnalar yaşanabiliyor. Bazı vatandaşların yaşadığı duruma göre ücretsiz doğum iznini kullanan bir memurun ücretsiz doğum izni bittikten sonra koronavirüs testi pozitif çıkabiliyor. Bu sebeple kişi 14 günlük karantina sürecine girebiliyor. Bazı vatandaşlar 14 günlük ödemenin borç olarak yansıtıldığından söz ediyor. Gündeme düşen bu konu pek çok memurun da merak ettiği bir detay olarak yer alıyor. Olayı kısaca özetlersek memur doğum iznini kullandıktan sonra yani doğum izni bitiminde koronavirüs olduğunu öğreniyor ve karantina sürecine giriyor. Bu da kendisinin işe gidememesine sebep oluyor. Karantinaya alınan memur işe gidemediği için aldığı maaşın gitmediği günleri için borçlanıyor. Memurlar bunun doğru olup olmadığını merak ediyor.

Yasal verileri incelediğimizde doğum yapan bir memurun doğum sonrası analık izni almasının mümkün olduğu, aynı zamanda eşinin de aylıksız izin imkanından yararlanabileceği belirtiliyor. En fazla 24 aya kadar aylıksız izin hakkının kullanılabileceği söyleniyor. Buradan da anlaşılacağı üzere doğum yapan bir kadın 2 yıla kadar doğum izni kullanarak bu imkanından yararlanabiliyor. Memur ister bu izni hiç kullanmayabilir ister kısa süreliğine kullanarak izni bırakabilir. Şunu da belirtmek gerekiyor ki bir memur 2 yıl dolmadan işe tekrar döndüğünde doğumdan sonraki 2 yıl içerisinde tekrardan izin alabiliyor. Ücretsiz izne çıkan memurun doğumdan 2 yıl sonra tekrardan işe dönmesi gerekiyor.

Karantinaya Alınan Memur

Karantinaya alınan memur hakkında şunu belirtmeliyiz ki bir diğer bilgide bu konu ile ilgili bir yazıya ulaşıyoruz. Yapılan açıklamada doğum sebebiyle aylıksız izin alan bir bireyin izin süresi içerisinde kaza geçirmesi ve sonrasında istirahat raporu almasının ardından bu durumu kamu kurumuna başlayıp rapor sonrasında göreve başlamak istediğini duyuran kamu görevlisi için uygun görüldüğü takdirde aylıksız izin kesilebiliyor. Kalan istirahat raporu ise hastalık iznine dönüştürülüyor. Hastalık izni bittikten sonra göreve başlanması gerekiyor. Bir memurun hastalık izni bulunduğu takdirde aylık ve özlük haklarının korunduğu yapılan açıklamalar arasında yer alıyor. Bu bilgilere ek olarak aylıksız izin bittikten sonra maaş ödemesinin yapıldığı açıklanıyor.

Özet geçmek gerekirse bir memur aylıksız izni talep ettiği takdirde daha erken bitirebiliyor ve koronavirüs gibi karantinaya alınması gereken bir hastalık ile karşı karşıya kalırsa hastalık izninden yararlanabiliyor. Bununla birlikte memurun aylık ve özlük hakkının korunduğu belirtilirken aylıksız izin bitiminde memurun aylığının ödemesinin yapılabildiği açıklanıyor.

Merak Edilen Diğer Sorular

Karantinaya alınan memur dışında memurların merak ettiği bazı sorular bulunabilir. Bazı memurlar sigorta durumunu öğrenmek veya ne zaman emekli olacağını bilmek isteyebilir. e-Devlet, bu konuda sağladığı hizmetler sayesinde sigorta bilgilerine ulaşmayı sağlıyor ve memurun hangi kademede olduğunu gösteriyor. Bunun için yapılması gereken şey e-Devlet SGK dökümünü incelemek. Ayrıca yeni çıkan Çalışma Hayatım aracı sayesinde memurlar emeklilik ile ilgili bilgilerine de ulaşabiliyor.

Memurların merak ettiği konulardan birisi de aile yardımı olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok memur aile yardımlarının ne kadar olduğunu merak edebilir. Bu konuda kısaca bilgi vermek gerekirse memurların eşi eğer çalışıyor ise en fazla 5 çocuğa kadar destek sağlanırken eşi çalışmıyor ise en fazla 3 çocuğa kadar destek alınabiliyor. Çocuk desteği için farklı kriterler belirlenmiş durumda. 72 aydan küçük olan her bir çocuk için 82,89 TL ödeme yapılırken 72 aydan büyük olan çocuklar için 41,45 TL ödeme yapılıyor. En az %40 engelli olan 72 aydan küçük çocuklar için 124,34 TL ödeme yapılırken 72 aydan büyük engelli çocuklara 62,17 TL ödeme yapılıyor.

Karantinaya alınan memur sorusunun yanı sıra merak edilen bir diğer soru en düşük memur aylığı olmakta. Özellikle memur olmak isteyenler bu soruyu daha çok merak edebiliyor. Öncelikle asgari ücretten söz etmek istiyoruz. Ülkemizde 2021 yılı itibariyle asgari ücretin 2.825,90 TL olduğunu belirtmemiz gerekiyor. En düşük memur ücreti ise 4.330 lira olarak açıklanırken en düşük memur maaşı 3.275 lira, SSK’lı emekli için 2.624 lira, çiftçi için 1.867 lira ve esnaf için 2.350 lira olarak belirtiliyor. Memur maaşlarının bazı kademelerde 10.000 liranın üzerine çıktığını belirtelim.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Pomem Sözlü Mülakat Sonuçları 2021

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.