34,8718$% 0.08
36,6324€% -0.25
3.047,52%1,08
4.967,00%0,72
10.058,47%-0,40
3506505฿%5.45337
Türkiye’yi terk eden doktor sayısının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Bulut ile Dr. Dağıstan Ayan uyardı: Çalışma koşulları düzeltilmezse ülkemizde hekim bulmak zorlaşacak.
Geçtiğimiz yıl 1405 hekim, Türk Tabipleri Birliği’nden (TBB) “İyi Hal” (Good Standing) belgesi alıp yurtdışına yerleşti. Bu sayı 2020’de 947’ydi. Bir yıl içinde tam yüzde 45’lik artış dikkatleri çekerken, tıp çevrelerinde 2022’de bu sayının daha da yükseleceğinden bahsediliyor. Yılın ilk ayındaki veriler de bu görüşü doğrular nitelikte. Sadece Ocak ayında yurtdışına yerleşen hekim sayısı 197 oldu.
Bir nevi meslek ehliyeti olan “İyi Hal” belgesi alabilmek için birliğe başvuran hekim sayısı 2010’ların ilk yıllarında 40 civarındayken, 2020’de bu sayı 1.000’e yaklaştı. 2021’de ise 1.400’ü aştı.
Ülkeyi terk eden hekim sayısındaki artışı ve bu duruma yol açan nedenleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi Bölümü’nden Dr. Dağıstan Ayan değerlendirdi.
Uzun çalışma saatleri ve nöbetler, düşük ücret, arşiv taraması, şiddet ve gelecek kaygısı gibi nedenlerle Türkiye’yi terk eden hekim sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Bulut ve Dr. Ayan, sağlık çalışanlarının koşulları düzelmezse doktor bulmanın zorlaşacağı uyarısı yaptı.
Hekimlerin ağırlıklı tercihlerinin Almanya olduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Bulut, Kanada, ABD, Birleşik Krallık gibi ülkelerin yanı sıra Finlandiya, İsveç, Norveç ve Güney Kore gibi ülkelerin de talep gördüğünü dile getirerek, “Yoksulluk sınırında maş alan, 5 bin 800 lira civarında kazanan bir asistan hekim neden bu ülkede kalsın? Kendisinden çok daha az eğitimli kişiler farklı mesleklerde daha yüksek maaşlar alırken bu insanlar neden Türkiye’de dursun?” diye sordu.
Bu yılın ocak ayında Türk Tabipleri Birliği’nden “İyi Hal” belgesi alarak yurtdışına giden hekim sayısının 197 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Bulut, 2022’de bu sayının 2 bini geçeceğini dile getirdi.
Anestezi doktoru Dağıstan Ayan da benzer görüşleri paylaştı. 2022’de yurtdışına giden hekim sayısının daha da artacağı tahmininde bulunan Dr. Dağıstan Ayan, “Geçen sene yaklaşık bin 500 hekim yurtdışına gitmiş. Bu sayı çok yüksek. Zaten kamudaki toplam hekim sayısı 150 bin” dedi.
Pek çok hekimin yurtdışına gidebilmek için dil öğrendiğini belirten Dağıstan Ayan, “Yabancı dil kursları hekimlerle doldu. Almanca öğrenenler de var, İsveççe çalışanlar da.. Almanya, Kanada, İngiltere, İsveç, Finlandiya, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a ilgi yoğun” diye konuştu.
Hekimlerin gözdesi konumuna gelen Almanya’nın, TUS istemediğine sadece orta seviye Almanca koşulu aradığına değinen Ayan’a göre bu durumun temel sebebi, Türkiye’de tıp alanında verilen eğitimin kalitesi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözünü hatırlatan Anestezi Doktoru Dağıstan Ayan, “Bu gidişle emanet edilecek doktor bulunamayacak” dedi. Türkiye’de doktor göçündeki ana nedenler konusunda Dağıstan Ayan’a göre maddiyat önemli bir etken olsa da işin manevi yönünü de unutmamak gerekiyor.
Doktorların sağlıkta şiddet, mobbing ve gün aşırı nöbetlerden yıldığını dile getiren Dr. Dağıstan Ayan, maddi manevi şartların da karşılanmadığını ifade etti. Hekim kaybının devlete de ciddi yük getirdiğini dile getiren Dağıstan Ayan, “Bir hekimin yetişmesinin maliyeti milyonlarca lirayı buluyor. Bu ülke hekime yatırım yapıyor ama sonra bu insanlar kopup gidiyor. ‘Neden’ diye düşünüyorlar mı? Sadece bizim departmandan 4 arkadaşımız gitti.
Almanya’da bir hekim yetiştirmenin bedeli 300 bin euro. Almanya bu parayı harcamadan göç sayesinde hekim kazanıyor. Aslolan şu ki bizim yaptığımız işe yurtdışında değer veriliyor. Ne kadar kutsal bir meslek olduğunu bildiklerinden saygı gösteriyorlar. Sağlık evrenseldir, tıpta iki kere iki dörttür. Yetişmiş hekimlerin kıymeti, Kovid döneminde daha daha iyi görüldü.” ifadelerini kullandı.
2015’te mecburi hizmet yaparken maaşının 4 bin dolara tekabül ettiğini, aradan 7 yıl geçmesine rağmen şu anki aylık toplam kazancının bin dolar civarında olduğunu dile getiren Dr. Dağıstan Ayan, tecrübe kazanmasına rağmen arada yüzde 75’lik kayıp bulunduğunu ifade etti.
Lüks peşinde koşmadıklarını da sözlerine ekleyen Dr. Dağıstan Ayan, yeni mezun bir hekimin ortalama 300 bin TL’lik standart bir araba alabilmesinin dahî 10 yılı bulabilmesine tepki gösterdi.
36 saati bulabilen nöbetlerle birlikte ayda ortalama 400 saat çalıştıklarını ve bu sayının da pek çok mesleğin 2 katına tekabul ettiğini söyleyen Dr. Dağıstan Ayan, alınan karşılığın “çok düşük” olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Saat başına kazanılan ücrete baktığınızda çok düşük. ‘Hakkınız ödenmez’ diyip de hakkımızı ödememezlik yapmasınlar artık. Ücretler artırılmalı, insani koşullarda çalışılmalı. Sağlıkta şiddet yasası çıkmalı. Mobbing son bulmalı. Bunlar yerine getirilmez ve şartlar düzeltilmezse, daha çok hekimi kaybederler.
Kendisinin gitmeyi düşünüp düşünmediğini de sorulan Dr. Dağıstan Ayan, “Ben gitmekten yana değilim, şartlar düzeltilsin ve ülkemde kalayım isterim. Ama düzeltilmezse ben de giderim” cevabını verdi.
TBMM’den geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Öğretmenlerden Tepki: Beklentileri Karşılamadı
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.