27,4220$% 0.37
29,0410€% -0.06
1.631,63%-0,64
2.718,00%-0,47
8.334,94%1,41
736381฿%-1.04905
Gezi yazısı nedir? Yurt içi ve yurt dışı seyahatler için önemli yerlerin anlatılması Gezi yazısı olarak adlandırılmaktadır.
Gezi yazısı nedir? Dünyada görülen yerler ile ilgili kısa açıklayıcı bilgilerin yanı sıra bölgenin anlatılmasına gezi yazısı denilmektedir. Gezi yazıları, Edebi tür olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak Gezi Yazıları kültürel birikim aktarımları içermektedir. Yazılarda anlatılan yerlerde yaşayan insanlar, bu insanların kültürleri, gelenekleri ve görenekleri edebi bir dil ile anlatılır. Bu sayede yazılar gelecek nesillere de aktarılmış olur.
Gezi Yazıları için asıl amaç gezilen bölgede yaşayan insanlarla alakalıdır. O bölgede yaşayan insanların yaşam biçimleri, maddi zenginlikleri, kültürel zenginlikleri ve coğrafi zenginlikleri kaleme alınmaktadır. Gezi yazılarında ülkelerin ve şehirlerin tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzelliklerinden de bahsedilmektedir. Tarafsız olarak gezilen yerlerin olumlu ve olumsuz bütün yönleri esas alınır.
Gezi yazılarında yer alan bütün ibareler yazan kişinin gözünden eleştirel bir dille anlatılmaktadır.
Gezi yazısı nedir? Diğer adıyla seyahatname olarak bilinen eserlerde yazarın gezdiği yerleri edebi bir dil ile anlatmasıdır.
Gezi yazısı nedir? Yazarların gezdikleri gördükleri yerleri edebi bir şekilde eleştirel olarak kaleme aldıkları eserlerdir. Gezi yazıları genellikle betimleme tekniği kullanılarak yazılmaktadır. Bunun sebebi gezilen yerin okuyucuya yaklaşık olarak aktarılması istendiğinden kaynaklanmaktadır. Yazılarda yazarın kendi düşüncesi oldukça önemlidir. Türk Edebiyatı içerisinde de Gezi Yazılarına birçok örnek bulunmaktadır. Bunlardan en ünlü olanı Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseridir. Bunun yanı sıra Ali Reis’!in Mir’ atü’l-memalik adlı eseri de Edebiyat camiasında oldukça bilinmektedir.
Gezi yazısı yazarken okuyucunun ilgisini uyanık tutmak gerekmektedir. Okuyucunun okuduğu bu yerleri görme isteği arzulaması sağlanmalıdır. Bundan dolayı da gezi yazarlığı ayrı bir Edebi ustalık gerektirir. Yazarın gezdiği bu yerlerin ilginç ve dikkat çekici özelliklerini kavraması gerekir. Bu özellikleri de sahip olduğu kültürel birikimle etkileyici bir şekilde anlatması gerekir.
Gezi yazısında olması gereken özellikler, gezi yazısının zor Edebi türler arasında yer almasında rol oynuyor.
Gezi yazısı diğer edebi türlere göre daha zor yazılmaktadır. Bunun en başlıca sebebi yazarın kültürel bir birikime sahip olması gerekliliğinden kaynaklanır. Gezi yazılarında olması gereken özellikler şu şekildedir:
Gezi yazısı nasıl yazılır? Yazarların gezdikleri, dolaştıkları ve anlatmaya değer gördükleri yerleri anlatmak için belirli kurallara uymaları gerekir.
Gezi yazılarında yazarlar ne görmüşse yazısına bunu aktarmaktadır. Fakat bunu yaparken kendi görüşlerini, fikirlerini ve anlatmak istediklerini de yazıya aktarmaları gerekmektedir. Aynı zamanda Gezi yazısı içerisinde anlatılanlar hayal gücüne dayalı olmamalıdır. Tamamen gerçek ile örtüşen yazılar olmak zorundadır. İyi yazılmış Gezi Yazılarında ise betimleyici anlatım kullanılmaktadır. Bu sayede yer ilgi çekici hale gelir. Betimleyici özellik ile birlikte yazarların anlattıkları ile örtüşen fotoğraflar bulundurması ve yazıyı desteklemesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede yazı ile birlikte anlatım daha tam bir hale gelir.
Gezi yazıları 2’ye ayrılmaktadır. Bu yazılar seyahat ve yer bakımından ikiye ayrılırlar: Yurt dışı gezi yazıları ve yurt içi gezi yazıları.
Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:
Gezi yazısı örnekleri ile nasıl gezi yazısı yazılır fikrinin oluşmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Gezi yazısı örnekleri ile nasıl gezi yazısı yazmak istediğinize karar vermeniz mümkündür. Sonuç olarak yazara bağlı olarak şekillenecek olan Gezi Yazıları birçok durum kaleme alınarak yazılmaktadır.
Üsküp’te Türk Evleri isminde bir gezi yazısı örnek:
Üsküp’te Türk Evleri
Okland Adası isminde bir gezi yazısından örnek:
Okland Adası
Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:
Ankara Servis Ücretleri Belli Oldu! 2021 Yılı Servis Ücretleri Ne Kadar?
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
İş Bankasından Öğretmenlere 0 Faiz 70 Bin TL Kredi Fırsatı!
Memurların Enflasyon Farkı Aylık Olarak Yansıtılacak mı?
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
BU ŞEY ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK KÖTÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜÜ