18,8383$% 0.1
20,3282€% -1.12
1.128,40%-2,33
1.881,00%-0,94
4.997,63%5,16
440810฿%0.1324
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’ye ilişkin son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren EYT konusu ile ilgili; EYT çıkacak mı, EYT kimleri kapsıyor ? sorularının cevapları merak ediliyor. İşte EYT’de son durum…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada “Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel.” demişti. Çalışmanın yol haritası hakkında henüz net bir tarih belli değil.
İçerik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Bakan Bilgin’in EYT ile ilgili açıklaması şu şekilde:
“Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3’üncüsü yaş… Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun.
Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.
Türkiye’de bu rakam 2’nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar.
Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel…
Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız.”
8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.
EYT’de Son Durum! EYT Çıkacak Mı ?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu yeniden gündeme geldi. Son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, bir açıklama yaparak, EYT’lilerin durumunun çalışma programı içerisinde olduğunu, konunun 2022 yılı içinde ele alınacağını ve müjdeli bir haber verileceğini söyledi.
EYT konusu ne zaman gündeme gelse vatandaşlardan da, ‘beni de kapsıyor mu, ben de yararlanabilir miyim, prim günüm eksik borçlanma yapıp çıkacak düzenlemeden yararlanabilir miyim?’ gibi sorular gelir.
EYT’liler kimlerdir, kimler emeklilikte yaşa takılıyor; kamuoyunda bu konu pek de bilinmiyor. Bu yıl içinde bu konuda bir düzenleme yapılması ve EYT konusuna bir netlik getirilmesi gerekir. Çünkü bakıyorsunuz, herkes kendine göre emeklilikte yaşa takılıyor.
EYT konusu bir süredir gündemde, üzerinde konuşulup tartışılıyor, düzenleme yapılırsa maliyetinin ne olacağı hesaplanıyor, maliyetin düşük olması için de formüller bulunmaya çalışılıyor. Bir düzenleme yapılsa bile tüm emeklilikte yaşa takılanları kapsaması beklenmiyor. Sadece emeklilikte yaşa takılan ve belli şartları sağlayan bazı EYT’lileri kapsayacak bir düzenleme daha olası görünüyor.
İlk sigortalı olduğu tarih 1999 yılının eylül ayından önce olanlar emeklilikte yaşa takılıyorlar. Çünkü bu tarihten önce sigortalıların emekli olabilmeleri için kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması gerekiyordu. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması emeklilik için yeterliydi ve her iki kesim için de yaş şartı aranmıyordu.
Ancak 1999’un eylül ayında sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak emeklilik için bir de yaş şartı getirildi. Emekli olabilmek için emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar için 58, erkek çalışanlar içinse 60’a çekildi ve prim gün sayısı da 7 bin güne çıkarıldı.
Bu değişiklikten sonra bu kişiler çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursalar da emeklilikte yaşa takıldılar. Düzenlemenin başlarında bu durumdan etkilenenlerin sayısı azdı ancak zaman geçtikçe prim gün sayısını doldurup da emekli olamayanların sayısı artınca bu durum ciddi bir sorun haline geldi. Örneğin, 1997 yılında işe başlayan erkek bir çalışan, 25 yıllık sigorta süresi ve 5 bin prim gün ile emekli olacakken, yapılan düzenleme ile bu çalışanın prim gün sayısı 5900 güne çıkartıldı ve 57 yaş sınırı getirildi.
1999 yılındaki bir geceki düzenlemeden etkilenip de bundan dolayı emeklilikte yaşa takılanların sayısı bir hayli fazla. Bir de düzenleme sonrası erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl çalışma yılını doldurup, üstüne prim gün sayısını da tamamlayıp da yeni getirilen yaş şartı nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar tam anlamıyla emeklilikte yaşa takılanlar.
Ayrıca yine düzenleme sonrası sigorta girişi olup da ödemesi gereken prim gün sayısını veya çalışma yılını doldurup, gerekli yaşı doldurmadığından emekli olamayanlar vatandaşlar da var onlar da kendilerini emeklilikte yaşa takılanlar olarak görüyor.
Daha açık bir anlatımla bugün emeklilikte yaşa takılan ya da takılacak olan üç ayrı kesim var. Emeklilikte yaşa takılanların sayısı 6 milyonun biraz üzerinde ve bu sayı günden güne artacak. 1999’daki düzenlemeden etkilenip de yaşa takılanların sayısı ise bir milyon kişi civarında.
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Ücretli Öğretmen Sayısında Ciddi Artış
Türk Eğitim Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi Açıklandı
MEB’deki Personellerden Sınavsız Atamalara Tepki
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Uzman Öğretmenlik Ve Başöğretmenlik Sınavında Muaf Olacak Kişiler Kimler?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav Takvimi Belli Oldu!
Memurların Sosyal Medya Kullanımına Dair Kritik Karar 4 Madde İle Açıklandı!
O Branş Öğretmenleri Uzman Öğretmenlik Sınavından Muaf Olacak!
Evlendirme Memurları Fazla Çalışma Ücreti İstiyor
İhraç Edilen Memurlar İçin Örnek İtiraz Dilekçesi !
Hekim Göçü Rekor Kırıyor: 2021’de 1405 Hekim Yurtdışına Gitti
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.