DOLAR

34,2497$% 0.28

EURO

37,8531% 0.13

GRAM ALTIN

2.923,99%0,29

ÇEYREK ALTIN

4.989,00%0,28

BİST100

8.898,23%-1,27

BİTCOİN

2074475฿%-0.64113

a

EMADDER Kademeli Emeklilik Talebi – EMADDER Son Dakika!

SGK'nın EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yapılan düzenlemeler sonrası, emeklilik hakkından mahrum kalan kişiler, Kademeli Emeklilik Sistemi'nin hayata geçirilmesi için yetkililere seslerini duyurmak için EMMADER (Emeklilikte Adalet Derneği)'i kurdular.

EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, 8 Eylül 1999 tarihinden itibariyle işe başlayıp Sigortalı olan kişiler ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) arasında 20 yıllık farkın bir eşitsizlik durumu yarattığını savunuyor. EMADDER üyeleri eşitsizliğin yarattığı mağduriyeti gidermenin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sistemi ile kademeli bir entegrasyon programına başlanması gerektiğini düşünüyor.

emmader başkanı

Emadder Başkanı Mihriban Uğurlu Açıklamalar Yaptı!

EYT yasasının resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesi ardından 8 Eylül 1999 tarihi sonrası işe başlayan ve SGK sistemi içinde yer alan vatandaşların uğradığı mağduriyetin sebep olduğu haksızlıklara dikkat çekiliyor.

EMADDER Nedir?

1999 yılı 8 Eylül tarihinden sonra sigortalı olarak işe giren vatandaşlar, mağduriyetlerin önüne geçmek ve gerekli mercilere uygulanabilir alternatif bir uygulama olan Kademeli Emeklilik Sistemini anlatmak amacı güderek Emeklilikte Adalet Derneği‘ni (EMADDER) kurdu.

emadder amacı nedir

Emadder Nedir?

Emeklilik konusundaki haksızlıkların ve yanlış uygulamaların giderilmesi konusunu ana parolası edinen dernek zamanla birçok üye kazanarak bakanlıklar ve milletvekilleriyle görüşmelere başladı.

EMADDER Amacı Nedir?

EMADDER’i kuruluş amacı, hedefleri ve

  • Emeklilikte Adalet Derneği olarak bilinen EMADDER, 8 Eylül 1999 tarihinden sonraki işe başlayan vatandaşlar için kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür.
  • EMADDER’in temel amacı, Kademeli Emeklilik Sistemi aracılığıyla bu vatandaşların mahrum kalacağı hakları duyurabilmek ve ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm çalışanlar için adil bir düzenleme için destek sağlamayı hedeflemektir.
  • EMADDER, faaliyetlerini yasal ve hukuki çerçeve içinde yürüterek, haklı davalarını kamuoyuna duyurmayı ve ilgili bakanlıklar ile milletvekilleri ile görüşmeler gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.
  • Emeklilik hakkına sahip olamayan bu bireyler arasında ortaya çıkan adaletsizlik ve mağduriyeti önlemek için yoğun çaba sarf ederler. Dernek üyeleri, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortasız işlerde, stajyerliklerde, askerlik görevi ya da eğitim nedeniyle emekli olma hakkından mahrum kaldıklarını ve sigorta kayıtlarının 8 Eylül 1999 tarihinden sonra yapıldığını ifade ederken Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) koşullarında emekli olmayı istemediklerini belirtiyorlar.
  • Kadınların 20 yıl, erkeklerin ise 17 yıl gibi uzun bir süre boyunca emeklilik yaşını beklemek zorunda oldukları bu durumun kademeli olarak düzeltilmesini ve adaletin sağlanmasını talep etmektedirler.
Emadder Prim Önerisi

Emadder Prim Önerisini Açıkladı!

EMMADER Talepleri Nedir?

Başkan Uğurlu, haklarını adım adım almaya kararlı olduklarını ve taleplerini açıkladı.

  • Erken emekliliği savunmadıklarını belirtirken, daha adil ve hakkaniyetli bir yaklaşımla kademeli olarak emekli olma hakkını savunduklarını vurguladı.
  • EYT’nin yaş sınırının 43 olduğu durumda, 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi. Buna göre, 2000 yılında işe başlayanlar 44 yaşında, 2001 yılında işe başlayanlar 45 yaşında, ve 2002 yılında işe başlayanlar 46 yaşında emekli olmalılar. Bu şekilde kademeli bir geçişin adil bir çözüm olduğunu ifade etti.
  • Başkan Uğurlu, Kademeli Emeklilik Sistemi’nin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) için bir yük oluşturmayacağını vurgulayarak, adaletsizlikle mücadele ettiklerini söyledi. Sistemin, herkesin hakkını almasını sağlayarak SGK’ya aşırı bir yük getirmediğini belirtti.
  • 1999-2008 yılları arasında 3,5-4 milyon kişinin bu durumdan etkilendiğini ifade etti. Kademeli bir geçişin her yıl ortalama 350 bin kişiyi sisteme dahil ettiğini ve böylece SGK’nın ek bütçe oluşturmasına gerek kalmadığını açıkladı. Başkan Uğurlu, EYT yasası öncesinde bu kişilerin de bir kademeye sahip olduğunu ancak bu kademenin kaldırıldığını ve bu nedenle adaletsizlik yaşandığını belirtti.
  • Başkan Uğurlu, oluşturulan mağduriyetin işyerlerindeki çalışma huzurunu bozduğuna dikkat çekerek, EYT’liler ve EYT’sizler arasında bir tür savaşın yaşandığını ifade etti. Aynı işi yaptıkları halde, sadece bir tarih nedeniyle farklı muamele gördüklerini söyledi. Bazı kişiler aynı işi yaparken emekli maaşı alırken, diğerleri sadece tek maaşla çalışmak zorunda olduklarını belirtti. Emekli olanların yaşam standartlarının yükseldiğini ve çocuklarına daha iyi eğitim fırsatları sunduklarını dile getirdi.
  • Bu durumun ciddi bir ayrımcılık olduğunu ve işyerlerinde çalışma barışını bozduğunu ifade etti. Başkan Uğurlu, bazı iş yerlerinin EYT’lileri işten çıkardığını ancak çoğu özel sektörün 4A sigortalılarını çalıştırmaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun EYT’li bireyler için ciddi bir sıkıntı yarattığını çünkü kimse işe gitmek ve bu koşullarda çalışmak istemediğini söyledi.
  • Ayrıca, psikolojik olarak 9 Eylül 1999 sonrası giriş yapanların zor bir süreç yaşadığını dile getirdi.
  • EYT koşullarında emekli olmak istemediklerini vurgulayarak, kadınlarda 20, erkeklerde 17 yıl gibi uzun bir süre boyunca geç emeklilik uçurumunun kademeli olarak düzeltilmesini ve adaletin sağlanmasını talep ediyorlar.
  • EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, aynı yaşta ve fazla prim gününe sahip olmalarına rağmen emekli olamadıklarını ifade ediyor ve bu durumun anayasanın eşitlik ilkesiyle çeliştiğini, büyük bir adaletsizliğin meydana geldiğini belirtiyor.
  • Ayrıca, uzun süre çalışan vatandaşların cezalandırıldığını işaret ederek, primlerin artmasıyla mağduriyetin daha da arttığını dile getiriyor. Prim günlerinin çoğalmasıyla emekli maaşlarının düşmesine neden olduğunu açıklıyor.
  • Aylık bağlama oranının en düşük olduğu seviyeye 17 yıl çalıştıktan sonra ulaşacaklarını ifade ederek, bir tarafta düşük primle emekli olanların bulunduğunu, diğer tarafta ise daha fazla prim ödeyenlerin 17-20 yıl sonra emekli olacaklarının söylendiğini belirtiyor. Bu durumun anayasa tarafından kabul edilemez bir eşitsizlik yarattığını ve vicdanlara sığmayan bir durum olduğunu ifade ediyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)

Sıradaki haber:

Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.