$%
€%
%
%
%
523996฿%-3.38802
CHP tarafından yapılan açıklamaya göre Erasmus programı bütçe sıkıntısı sebebiyle son zamanlarda ciddi bir şekilde kısıtlanmaya gitti.
Erasmus, Türkiye’deki gençlerin yabancı ülkelerdeki kültürleri deneyimlemesini ve o ülkeleri gezmesini sağlayan bir program olarak karşımıza çıkıyor. Devlet, gençlere sunduğu bu imkan sayesinde gençlerin yabancı ülkelerde eğitim alıp eğitimi tamamlandıktan sonra Türkiye’ye dönmesini sağlıyor. Bu sayede öğrenciler hem yeni yerler görmüş oluyor hem de farklı bir deneyim ile karşılaşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, yaptığı açıklamada üniversiteler için uygulanan Erasmus programının bütçe yetersizliği sebebiyle daha az desteklendiğini belirtti.
İçerik
Öğrenciler için büyük faydalar sağlayan Erasmus programının kısıtladığına dair CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen bazı açıklamalara yer verdi. Açıklamasında Erasmus konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öğrencilere destek verdiğini söyleyen Gökçen, bu programa katılan öğrenciler için üniversitenin bütçe yetersizliği sebebiyle hibe desteğini 2,5 ay olarak sunduğunu açıkladı. Sorunun yalnızca İstanbul Teknik Üniversitesi ile sınırlı olmadığını ifade eden Gökçen, bazı üniversitelerde de bu durumun yaşandığını belirtti.
Erasmus programı ile beraber Türkiye’deki öğrencilerin dünyayı tanımasını ve oradaki kültürleri öğrenmesini sağladığını söyleyen Gökçe Gökçen, bu program ile birlikte öğrencilerin yurt dışındaki akranları ile aynı deneyimi yaşayabilmesini mümkün kıldığını belirtiyor. Alım gücünün düştüğü bu dönemde daha fazla hibe desteğinin öğrencilere verilmesi gerektiğini belirten Gökçen, bunun yerine hibe desteğinin azaltılmasını doğru bulmadığını söylüyor.
Alınan bu kararın Türkiye’nin gençlerini dünyadan uzaklaştırdığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, bu programın önemine vurgu yaptı. CHP’nin iktidara geldiğinde hibe desteğinin daha da yükseltileceği ve ekonomik koşullara en uygun şekilde belirleneceğini söyleyen Gökçen, bununla birlikte yurt dışına çıkan gençlerden pasaport çıkarma işlemi ve yurt dışına çıkış harcı ücretlerinin de alınmayacağını vurguladı. Alacakları bu kararı başkalarını memnun etmek için değil yurttaşların hak ettiği hak ve özgürlükleri sağlamak amacıyla yapacaklarını açıklayan Gökçen, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı ile birlikte hibe kesintilerinin yaşanmayacağı, bunun yerine hibenin ekonomik koşullara göre belirleneceği söyleniyor.
Erasmus veya bir diğer ismiyle öğrenci değişim programı, aslına baktığımızda Avrupa tarafında oluşturulan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Erasmus’un açılımı European Region Action Scheme for the Mobility of University Students yani Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği için Avrupa Topluluğu Eylem Programı olarak yer alıyor. Bu program, bazı ülkelerdeki öğrencilerin belirlenen ülkelere gidip orada belirli sürede eğitim almasını ve çevresini keşfetmesini sağlayan bir sisteme sahip. Programın en önemli amacı gencin yeni yerler keşfedip kültürler öğrenmesi ve eğitim alması.
Erasmus programı, 1986 yılında öğrenci hareketlilik programı adıyla giriş yaptı. Yedişer yıllık dönemlerde bu programı sürdüren kurumlar, 2014 yılı ile birlikte Erasmus+ olarak anılmaya başlandı. Programa katılmak isteyen kullanıcılar pek çok ülkeden birini tercih ederek o ülkede eğitim almaya ve o ülkenin kültürünü yaşamaya başlayabiliyor. Bu ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç yer alıyor. AB dışı ülkeler arasında Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan ve Türkiye Erasmus programına dahil ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Kısacası programa katılmak için iki farklı grup bulunuyor. Bunlardan birisi AB üyesi ülkeler iken diğeri AB dışı ülkeler olarak belirtiliyor.
Erasmus programı başvurusu yapmak isteyen öğrenciler bulunabiliyor. Bunun için her üniversitenin farklı şartları olabilir. Bir üniversitenin belirlediği şartlara göre en az lisans derecesine sahip bir bölümde okumak gerekiyor. Hazırlık sınıfı hariç üniversitenin birinci yılını tamamlayan bir öğrencinin genel not ortalaması eğer 2,20’nin üzerinde bulunuyor ise bu başvuruyu yapmak mümkün oluyor.
Erasmus başvurusu yaptıktan sonra İngilizce Yeterlilik Sınavı yapılır. Bu sınava katılmak isteyen öğrencinin B1 düzeyine sahip ulusal veya uluslararası bir dil yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Öğrenci, bu belgeye sahip ise sınava katılabiliyor ve yeterli puanı aldığında ve genel olarak Erasmus puanı 60’ın üzerine çıktığında olumlu bir sonuç alabiliyor.
Erasmus ile birlikte öğrenci pek çok belgeye sahip olmalı. Bu belgeler arasında üniversite tercih dilekçesi, kimlik fotokopisi, sağlık bilgileri formu, yurtdışı eğitim sağlık sigortası, transkript, yabancı dil sınavı sonuç belgesi, vize fotokopisi ve öğrenim anlaşması gibi çeşitli belgeler yer alıyor. Bunun yanı sıra varış sertifikası, katılım sertifikası, geri bildirim formu ve ayrılış sertifikası gibi belgeler de gerekli olabilecek belgeler arasında yer alıyor.
Erasmus programı başvurusu yapmak isteyen bir üniversite öğrencisinin yapması gerektiği şey üniversitenin Erasmus Ofisi departmanına başvuru yapması. Her üniversitede bunun yeri ve isminde farklılık olabileceği gibi öğrenci bu konuyu araştırmalı ve başvuru odasının nerede olduğunu öğrenmeli.
Üretici Fiyatlar Sebebiyle Zor Durumda, Aracıya Tepkili
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Ücretli Öğretmen Sayısında Ciddi Artış
Türk Eğitim Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
İş Bankasından Öğretmenlere 0 Faiz 70 Bin TL Kredi Fırsatı!
Memurların Enflasyon Farkı Aylık Olarak Yansıtılacak mı?
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Uzman Öğretmenlik Ve Başöğretmenlik Sınavında Muaf Olacak Kişiler Kimler?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav Takvimi Belli Oldu!
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.