33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
2.809,88%0,81
4.610,00%0,88
9.685,49%1,73
2042972฿%-0.28621
Enerji fiyatları Avrupa’da ciddi şekilde artışa geçmiş durumda. Avrupa’nın pek çok yerinde artan doğal gaz ve elektrik fiyatları gündeme düştü.
Her ne kadar ülkemizde enerji ve doğal gaz fiyatlarında artış yaşansa da bu yükseliş yalnızca ülkemizde değil diğer ülkelerde de görülüyor. Yabancı ülkede yaşanan enerji ve doğal gaz fiyat artışı ülkemize göre biraz daha yüksek. Bunun yanı sıra doğal gaz fiyatları incelendiğinde son 1 yıl içerisinde 3 kat arttığı görülüyor. Şimdiden insanlar kışın nasıl geçeceğini merak ederken Avrupa Merkez Bankası konu hakkında bir açıklama paylaştı.
Doğal gaz fiyatlarında artış yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 2 dolar seviyelerinde olan doğal gaz bu yıl 7 dolara yaklaşmış durumda. Son 1 aylık dönemi incelediğimizde doğal gazın fiyatının 1 ay önce 4,25 dolar olduğu görülüyor. Bu seviyeden sonra her geçen gün yükselişe geçen doğal gaz kademeli bir şekilde değerini korumayı başardı. Bir süre sonra 5,55 dolara ulaşan doğal gaz fiyatı bu seviyeden sonra düşüş eğilimine girdi. Birkaç gün boyunca düşüş trendini sürdüren doğal gaz 4,73 seviyesine kadar gerileme ile karşılaştı.
Doğal gaz fiyatlarının uçuşa geçtiği nokta bundan sonraki kısım oldu. Bir hafta önce 5 dolar olan doğal gaz ilerleyen zamanlarda önce 5,50 doları aştı ardından 6 doları geçti. Çok hızlı bir şekilde yükselişe geçen doğal gaz vadeli işlemleri kısa sürede 6,28 dolara kadar ulaşarak bu seviyelerde bir süre dolaştı. İlerleyen zamanlarda düşüş eğilimine geçen doğal gaz fiyatları 5,39 dolara kadar gerilemiş olsa da eski seviyesine göre daha yüksek bir konumda bulunuyor. Bugün doğal gazın 5,54 lira civarında olduğunu belirtelim. Doğal gaz fiyatlarının artması enerji fiyatları konusunda da etkili olabiliyor. Çünkü bazı bölgelerde doğal gazdan enerji üretimi yapılıyor.
Enerji fiyatlarındaki artış ile birlikte İngiltere’de yaklaşık 3 kat artış yaşanırken Almanya’da 2,5 kat civarı bir fiyat artışı görüldü. İspanya’da 3 kata yakın artış görülürken Polonya’da 2 kata yakın artış meydana geldi. Türkiye’de ise 2 kata yakın bir artış görülüyor. Doğal gaz artışını incelediğimizde İngiltere’deki fiyat artışının 3 kata yakın olduğu görülürken Almanya’da 3 kat civarı bir artış meydana gelmiş durumda. Türkiye’deki artış 2 katın altında bulunuyor.
Enerji ve doğal gaz fiyatlarının artmasının pek çok sebebi bulunabiliyor. Bu sebeplerden birisi arz ve talep dengesini sağlamaya çalışmak. Son zamanlarda küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle birlikte sıcak havalardaki artış enerji tüketiminin yükselmesine sebep oldu. Enerji tüketiminin artışa geçmesiyle beraber arz ve talep dengesizliği oluştu. Talep bir anda yükselişe geçince arz düşük seviyede kaldı. Talebin artmasıyla birlikte enerji fiyatlarında da artış yaşanmaya başladı. Kısacası fiyat artışının sebebinin enerji talebindeki yoğun artış olduğu söyleniyor.
Enerji fiyatlarındaki düşüş pek çok kişi tarafından beklenen bir durum olsa da enerji fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda kesin bir şey denilemez. Yazın klimaların çalışmasıyla birlikte artan enerji talebi, kışın düşeceği için kışa doğru enerji ve doğal gaz fiyatlarında gerileme imkanı bulunuyor. Bunun yanı sıra fosil yakıtlar ve doğal gaz kullanımının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye geçiş yapılıp karbon salınımının en aza indirilmesi de enerji fiyatlarının düşürülmesi konusunda etkili olacak bir yöntem. Bu konuda çalışmalar sürdüğü için gelecekte enerji üretiminin büyük bir kısmının bu şekilde olması bekleniyor. Bu da fiyatları etkileyecek bir olay.
Enerji fiyatları ile ilgili Avrupa Merkez Bankası’ndan bazı açıklamalar geldi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yaptığı açıklamada euro bölgesindeki ekonominin toparlanma noktasında olduğunu belirtti. Yıl sonuna kadar toparlanmanın salgın öncesi seviyelere ulaşacağından söz eden Lagarde, ekonomik toparlanmanın en önemli sebeplerinden birisinin aşılama kampanyaları olduğunu açıkladı.
Artan enerji fiyatlarına da değinen Lagarde, yaşanan bu durumun 2022 yılının ilk yarısında düzeleceğini umduğunu belirtirken bir diğer belirsizliğin yeni bir salgın dalgası ile karşı karşıya kalınabileceğini söylüyor. Enflasyonun artışına da değinen Lagarde, bunun geçici bir durum olduğunu ve firmaların tekrardan toparlanmaya başladıklarından dolayı böyle bir durumun gerçekleştiğini belirtti.
Ülkemizde enerji fiyatları ve bunun yanı sıra doğal gaz fiyatları ile ilgili bazı değişiklikler yaşanmış durumda. Geçtiğimiz yıl birkaç kez fiyat artışı yaşanan ülkemizde bu yıl bazı aylarda enerji ve doğal gaz fiyatlarında artış ile karşılaşıldı. Yakın zamanda yeni bir artışın yapıldığı Türkiye’de 2021 yılının sonuna kadar bir zam beklentisi daha bulunuyor. Zammın ne kadar olacağı veya ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir bilgi verilemez fakat zamlar genellikle ay başında yapılıyor.
Kiraların Hızla Arttığı Berlin’de Kamulaştırma Referandumu
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.