23,3860$% 1.18
25,2104€% 0.35
1.473,63%0,88
2.402,00%1,19
5.626,49%1,31
603103฿%-2.57683
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü”yle meslek liselerinde eğitim gören yaklaşık 25 bin kişinin turizm sektöründe otellerde istihdam edilmesi hedefleniyor.
İçerik
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Mesleki eğitim merkezi uygulamamızı, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile turizm sektörüne de yaygınlaştırıyoruz ve İstanbul’da ilk pilot uygulamasını bu protokolü imzalayarak gerçekleştireceğiz. Artık İstanbul’da ayrı binalarda mesleki eğitim merkezi olmayacak. Otellerde mesleki eğitim merkezini kuruyoruz” dedi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen imza töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şu sözlerle konuştu,
“Hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak hem de istihdama katkı sağlamak amacıyla iki bakanlık olarak böyle bir çalışmayı başlattık. Bugün imzaladığımız protokol kapsamında, turizm sektörünün talepleri doğrultusunda mesleki eğitim merkezlerine ilişkin öğretim programlarının ve eğitim materyallerinin yenilenmesi sağlanacaktır.
Böylece il milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen okullar ile seçilen oteller, işbirliği içerisinde çalışacak, sevgili öğrencilerimiz iş yerlerinde mesleki eğitimlerini sürdürecek ve özellikle turizm sektöründe mesleki eğitim merkezi programları uygulamalarının yaygınlaştırılması ile otel çalışanlarının eğitim-öğretime katılımlarının arttırılması sağlanacaktır.” ifadeleri kullandı.
Bakan Özer : Otellere mesleki eğitim merkezleri kuruyoruz
Müfredat değişikliğiyle artık MEB’e bağlı turizm meslek liselerinde okuyan öğrencilerin 3 farklı yabancı dil öğrenmelerinin sağlandığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İngilizce ve Rusça mecburi dil oldu. Fransızca, Çince, Arapça ve Almanca‘dan herhangi bir tanesi de üçüncü dil olarak seçmeli ders oldu. İleride öğrenciler turizm yapmayacaksa bile kariyeri açısından dil öğrenmeleri çok önemli bir şey.
İkinci nokta da uygulamalı bir şekilde sektörün ihtiyaç duyduğu tarihlerde yani 15 Nisan – 15 Ekim tarihleri arasında öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte uygulamalı stajlarını otellerde yapıyorlar.
Yani öğrenci okula adımını attığı an protokolle ilişkilendirilmiş otel zinciriyle birlikte eğitim görmeye başlıyor. Yaz stajlarını 4 yıl sezon boyunca ilgili otelde alıyor ve bütün departman müdürleriyle tanışıyor. Otel de kendi yetiştirdiği öğrenciyi eğitimin sonunda zaten işe almak istiyor.” dedi.
Mesleki eğitimdeki en kritik adımlardan birinin paradigma değişikliği olduğunu ifade eden Özer, şöyle konuştu:
“O paradigma değişikliği şu. Daha önce işverenler ile sektör temsilcileri mesleki eğitim mezunlarının kendilerine gelmelerini beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı olarak artık sektör temsilcilerine dedik ki, ‘Mesleki eğitimi birlikte yenileyelim. Müfredatı birlikte güncelleyelim. Öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimini, stajlarını birlikte planlayalım.
Mesleki eğitim için çok kritik olan ve öğretmenlerimizin güncel bilgileri, teknolojileri takip etmesine imkan veren işbaşı ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte dizayn edelim. Aynı zamandan sektördeki uzmanlar okullarımıza gelsinler ders versinler.
Başarılı öğrencilere burs verelim. En önemlisi öğrenciler mezun olduktan sonra da sektörün tüm temsilcileri, eğitim süreçlerini bildiği için istihdamda onlara öncelik verirler.” dedi.
Bu alandaki ilk ve en kapsamlı adımı Kültür ve Turizm Bakanlığıyla attıklarını, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde turizm alanındaki programlarda Bakanlığın sektör temsilcileriyle talep ettiği çerçevede ciddi bir müfredat değişikliği yaptıklarını belirten Özer, ilk defa mesleki ve teknik Anadolu liselerinde İngilizce, Rusça ve seçmeli bir dil olmak üzere 3 dilde eğitim verildiğini söyledi.
Bakan Özer, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda otellerle yapılan alt anlaşmalar çerçevesinde öğrencilerin 9. sınıftan itibaren ücret almaya başladıklarına değinerek, bir taraftan istihdama öncelik sağlanırken diğer taraftan öğrencilerin lisede okurken ceplerine para girmesi ve kendi ihtiyaçlarını giderebilir hale gelmesinin, mesleki eğitimin ayağa kalkmasında önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.
Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığıyla başlattıkları mesleki ve teknik alan üzerindeki tek kanatlı iş birliğinin ikinci kanadını taktıklarını dile getiren Özer, mesleki eğitim merkezlerinin geleneksel kalfalık, çıraklık, ustalık eğitiminin yapıldığı yer olduğunu söyledi.
Mesleki eğitim merkezlerinin önemine dikkati çeken Özer, “Öğrenciler, haftada bir gün okula gidiyorlar. Diğer günlerin tamamında işletme ve beceri eğitimi alıyorlar. Dolayısıyla sektör temsilcilerinin doğrudan eğitim sürecinde yer aldığı bir eğitim türünü oluşturuyor.
3308 sayılı mesleki eğitim kanunu çerçevesinde de 4 yıl boyunca buradaki öğrenciler asgari ücretin en az üçte biri kadar da ücret alıyorlar. Aynı zamanda devlet tarafından iş kazalarına ve meslek hastalılarına karşı da sigortalanıyorlar.” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki mezunlarının istihdam oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu aktararak, şunları anlattı:
“Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanların eğitim aldıkları alanlarda istihdam oranı yüzde 88’ler civarında. Yüksek bir istihdam oranına sahip. Çünkü sektörle birlikte süreç yönetiliyor. Sektör 4 yıl emek verdiği, mesleki gelişimini birebir takip ettiği bir öğrenciyi mezun olduğu zaman da istihdam etmek istiyor.
Mesleki eğitim merkezindeki öğrencilerin mezun olduklarında, işletmede beceri eğitimi aldıkları firmalarda, işletmelerde istihdam oranı ise yüzde 75. Yani mesleki eğitim merkezinden mezun olanların dörtte üçü 4 yıl boyunca eğitim aldıkları yerde istihdam edilmeye devam ediliyor.” dedi.
2022 Resmi Tatil Takvimi Belli Oldu ! Tatiller Ne Zaman ?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Ücretli Öğretmen Sayısında Ciddi Artış
Türk Eğitim Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
İş Bankasından Öğretmenlere 0 Faiz 70 Bin TL Kredi Fırsatı!
Memurların Enflasyon Farkı Aylık Olarak Yansıtılacak mı?
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Uzman Öğretmenlik Ve Başöğretmenlik Sınavında Muaf Olacak Kişiler Kimler?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınav Takvimi Belli Oldu!
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.