DOLAR

31,9826$% -0.18

EURO

34,6764% -0.78

GRAM ALTIN

2.227,39%-0,67

ÇEYREK ALTIN

4.029,00%-1,12

BİST100

9.111,50%-0,32

BİTCOİN

2062796฿%-1.55502

a

2022 Asgari Ücreti Belli Oldu !

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin 4 bin 253,4 TL olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırıldığını açıkladı. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin 4 bin 253,4 TL olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asgari Ücret artışının son 50 yılın en yüksek rakamı olan yüzde 50 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırıldığını ve böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış olacaklarını söyledi.

Asgari Ücret 4253 TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin 4 bin 253 TL olacağını açıkladı. Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırıldığını ve bu şekilde işverenlere 450 TL’lik fayda sağlanacağını duyurdu. Gelir Vergisi 423.75, Damga Vergisi 30.36 TL tutuyor. 7 ile 9 milyon asgari ücretli olduğu var sayılırsa 30 ila 40 milyar liralık bir gelir vergisi ve damga vergisinden feragat edileceği hesaplanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsilcileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan satırlar şöyle:

“Bilindiği gibi bir sonraki yılın asgari ücreti her yılın aralık ayında çalışan ve işveren kesiminin iştirakiyle belirlenmekte. Bugün gerçekleştirilen 4. toplantıyla nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4000 liranın üstünde olması gerektiği konusunda bakanlığa görüş bildirdi. Gerek işçi ve gerek işveren kesimini temsilen taraflar özveriyle bu süreci yönettiler.”

2022 Asgari Ücreti Belli Oldu !

2022 Asgari Ücreti Belli Oldu !

Asgari Ücretten Alınan Gelir ve Damga Vergisi Kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Yeni asgari ücret net 4253 Tl’dir. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Asgari Ücret artışı son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücret çalışan ve işverenlere hayırlı olsun. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Şu anda bazı sıkıntılar var, bu sıkıntıları da en kısa zamanda aşacağız.

Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat belirsizliğine en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırıyoruz. Böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış oluyoruz.

Asgari ücrette tarihi artış yaparken işveren üzerindeki maliyetini de 450 lira aşağı çekmiş oluyoruz. Hükümet olarak asgari ücreti fevkalade yüksek bir oranda artırarak çalışanlarımızın, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğunu gösterdik. İstihdamda asgari ücretin yol açtığı maddi külfetten kaynaklanabilecek muhtemel azalışlarında önüne geçtiğimize inanıyoruz.

Kimsenin, işveren ve çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemesi, bunun istismarını yapmaması gerek. Yani, ‘yok geçmişte dolar şuydu ve doların o olduğu dönemden, hesabı dolar üzerinden yaparak şu anda da asgari ücreti tespit etmek gerekir’ gibi yaklaşımlar bir defa bu ülkenin şu andaki çalışan-işveren, bu noktadaki istismarından başka bir şey değildir.

Bunlara sormak lazım, sizin geçmişinizde acaba siz, Türk lirasının olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları? Ya da avro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları? Bu tür spekülatörlüğe gerek yok.

Bizim paramız bellidir, o da Türk lirasıdır. Biz, Türk liramızı yedirmeyeceğiz. Şu anda bazı sıkıntılar var, bu sıkıntıları da evelallah en kısa zamanda aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Yeni ekonomi programımızda önceliğimizi istihdamın korunmasına ve geliştirilmesine verdiğimizi her fırsatta altını çizerek tekrar söylüyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz istihdam merkezli destek politikaları sayesinde hamdolsun bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Bizim paramız Türk Lirası’dır. Türk Lirası’nı yedirmeyeceğiz. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini ne faiz ve kur spekülatörleri ne yeminli iç ve dıştaki Türkiye düşmanları ne de bir avuç aç gözlü muhteris belirleyebilir. Bu ülkenin geleceğini 84 milyon hep birlikte biz belirleyeceğiz.

Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında hep birlikte mücadele edecek, hep birlikte ter dökecek, hep birlikte fedakârlık yapacak ve nihayet hep birlikte hedeflerimize ulaşacağız. Tüm ülkeler ne yapacağını bilemez şekilde yalpalarken biz hedeflerimize kilitlenmiş olarak ilerliyorsak zafere yakınız demektir. Asgari ücreti bu anlayışla belirledik.”

Vedat Bilgin : Sosyal Barışı Korumak Çok Önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin söz aldı. Vedat Bilgin basın toplantısında şunları söyledi: ”Asgari ücretle ilgili çalışmaları tamamladık ve komisyon kararı verdi. Asgari ücret ülkemiz açısından çok önemli. Sadece onlarla sınırlı değil.

Temel ücret durumuna geldi. Ekonomik kalkınmanın meydana getirdiği sarsıntı ve sorunların sosyal politikalarla inşa etmek ve dayanışmayı güçlendirmek çok önemli. Sosyal politikalarla dayanışmayı ve sosyal barışı korumak çok önemlidir. Asgari ücret de bu işlevleri yerine getiren bir araçtır.”

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da “Devletimiz en iyisini yapabilmek için çalışıyor. Bizim bakış açımız da çok net. Çalışan olmadan işveren olmaz” diye konuştu.

Türk – İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise “Zorlu ve iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Yaptığımız çalışmanın emekçileri tatmin edeceğini düşünüyorum” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İşte Merkez Bankası’nın Faiz Kararı !

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.