DOLAR

32,3458$% 0.25

EURO

35,0958% -0.18

GRAM ALTIN

2.307,70%1,34

ÇEYREK ALTIN

3.972,00%0,17

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2285521฿%2.77549

a

2021/2022 KPSS Yerleştirme Süreci Başladı

2021/2 KPSS yerleştirme süreci başladı. Başlayan süreç ile birlikte memur adayları yakın zamanda tercih yapabilecek ve istediği yeri seçebiliyor olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, daha önce yayınladığı takvimde 2021/2 tercih ve yerleştirme işlemleri ile ilgili bilgiler paylaşmıştı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre tercih işlemleri 22 Aralık 2021 itibariyle gerçekleşiyor olacak.

2021/2 KPSS Yerleştirme Süreci Aktif Oldu

KPSS, ülkemizde zaman zaman düzenlenen ve memur alımı yapılması için uygulanan bir sınav olmakta. Bu sınav ile birlikte bu zamana kadar pek çok memur adayı tercih yaptıktan sonra atanarak kamu personeli olmaya hak kazandı. 2021/1 KPSS tercih işlemleri tamamlanmışken şimdi de 2021/2 KPSS tercih işlemleri merak ediliyor.

2021/1 KPSS tercih işlemleri ile birlikte 70.000 aday başvuru yaparken 1.027 yeni kişi kamu çalışanı olmuştu ve belirli pozisyonlara yerleştirilmişti. 2021/2 yerleştirme sürecini bekleyen memur adayları için vakit yaklaşıyor. 22 Aralık 2021 ile 29 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 2021/2 KPSS tercih işlemleri için kamu personeli adayları şimdiden heyecan içerisinde. Daha önce KPSS sınavına giren adaylar yeni tercihler için gün sayıyor.

KPSS Hakkında Bilgi

2021/2 KPSS yerleştirme süreci ile birlikte memur adayları memur olmak için tercih yapmaya hazırlanırken KPSS hakkında bilgi almak isteyen olabilir. Bu başlık altında KPSS’den söz edip KPSS’nin tarihine giriyor olacağız. KPSS, Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak karşımıza çıkıyor. Bu sınavın amacı, kamuda personel alımının daha adil bir şekilde yapılmasını sağlamak. Günümüzde bazı memurlar girdiği KPSS sınavı ile birlikte göreve atanmış bulunuyor.

Ülkemizde bazı devlet kurumlarının personel alımının sağlanması için yapılan KPSS, ilk defa 2002 yılında bu adıyla karşımıza çıkmış olsa da aslında geçmiş yıllarda da uygulanıyordu. 1999 yılında Kamu Personeli Yasası’nın güncellenmesi ile birlikte Devlet Memurluğu Sınavı ismiyle uygulanan bu sınav, sonrasında düzenlenerek Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı ismini almaya başladı. Bazı değişiklikler yaşayan bu sınavda 120 puan türü ve 4 farklı oturum bulunuyordu. Bu sınav yalnızca kamuda masa başı iş yapanlar için değil aynı zamanda öğretmenler ve sözleşmeli personeller için de önemli bir sınav olmaktaydı.

2021/2 KPSS Yerleştirme

Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı yalnızca bir defa uygulanan bir sınav oldu. 2001 yılında uygulanan bu sınav, bir daha uygulanmadı çünkü sonrasında KPSS isminde yeni bir sınav geliştirildi. Günümüzde halen geçerliliğini koruyan bu sınav, 2002 yılından beri kamu personeli olmak isteyenler için yer alıyor. KPSS, 2 farklı türde ve 3 farklı grupta karşımıza çıkıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre şekillenen bu sınav, KPSS-A ve KPSS-B olarak yer almakta.

KPSS-A ve KPSS-B Sınavları

KPSS-A, ilk defa kamu görevlisi olacak kişiler için yapılan bir sınav olarak karşımıza çıkıyor. Bu sınav ile beraber ilk defa bu sınavı yaşayacak olan memurlar, hem bu anı denemiş oluyor hem de farklı dallarda memurluğa hak kazanabiliyor.

2021/2 KPSS yerleştirme haberinin yanı sıra KPSS-B sınavı hakkında da bilgi almak gerekiyor. KPSS-B, kamu personeli adaylarının devlet kadrolarına yerleştirilmesini sağlamak için yapılan bir sınav olarak karşımıza çıkıyor. Lise, önlisans ve lisans mezunları KPSS-B sınavına katılabiliyor. 2 yılda bir yapılan KPSS-B sınavı için başvurular Nisan ve Mayıs ayında gerçekleştiriliyor. Bu sınavlar ile birlikte devlet kadrosuna yeni memurlar katılıyor.

KPSS-B sınavı ile birlikte adaylar tarih, vatandaşlık, genel kültür, coğrafya, matematik ve Türkçe gibi pek çok konuda sınanıyor. Zaman zaman güncel konulara da yer verilen bu sınavda ilginç sorularla karşılaşmak mümkün.

2 yılda bir yapılan KPSS-B sınavının yanı sıra her yıl yapılan öğretmen ve alan mezunları için sınav yapılıyor. Örneğin mezun olan bir öğretmen atama için öncelikle KPSS sınavına giriyor, sonrasında atama bekliyor. Sistem genel olarak bu şekilde işliyor.

2021/2 KPSS yerleştirme sürecinin yanı sıra KPSS ile ilgili bilinmesi gereken olaylardan birisi kopya skandalı oldu. 2010 KPSS-A sınavında 350 adayın 120 net yapması şüpheli bir durum oluşturdu. Yapılan araştırmalar sonucunda 8 ilde 36 kişi gözaltına alınırken dava ile ilgili herhangi bir sonuç henüz paylaşılmadı.

KPSS, yalnızca sağlıklı insanların girdiği bir sınav değil aynı zamanda engelli insanların da girebildiği bir sınav olarak karşımıza çıkıyor. EKPSS adında sınava giriş yapan memur adayları, kendilerine uygun bir ortamda sınav sorularını çözebiliyor. Yardımcı olması için bu adaylara 30 dakika ek süre sağlanıyor.

Memur Maaşları

KPSS sınavının yanı sıra memur maaşları da merak edilen bir konu haline geldi. Pek çok kişi memur maaşlarını merak ederken bazıları hangi kamu personelinin ne kadar maaş aldığını merak edebiliyor. 2021 yılında yapılan memur zammı ile birlikte en düşük memur maaşı 4.789 lira olurken en yüksek memur maaşı 15.643 lira olarak karşımıza çıkıyor. Memur maaşları derecesine göre değişiklik gösterebiliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Pomem Sözlü Mülakat Sonuçları 2021

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.