DOLAR

32,5091$% -0.05

EURO

34,7706% -0.65

GRAM ALTIN

2.439,61%0,16

ÇEYREK ALTIN

4.049,00%0,05

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2074949฿%-1.25432

a

Yaşam Beklentisi Pek Çok Ülkede Düşüşe Geçti

Pandemi sürecinde ülkelerde yaşam süresi ve kaliteli yaşam oranları yerle bir oldu. Uzmanlar yakın gelecekte bu süreç sonucu olası psikolojik bir çığın altında kalabileceğimiz endişesindeler.

Yaşam beklentisi, bilim insanlarının yaptığı araştırma ile 1930’lu yıllara kadar gerileme ile karşılaştı. Peki bu ne anlama geliyor?

İnsanlar doğar, gelişir ve bir zaman sonra ölür. Her ülkede farklı yaşam süreleri hakim olabiliyor. Bazı ülkelerde 30-40 yıllık bir ömür yer alırken bazı ülkelerde 70-80 yıllık ömürler görülebiliyor. Olayın aslına baktığımızda bu durumun sağlık, hijyen ve tıbbi bir durum olduğu saptanıyor. Örneğin Afrika ülkelerinde daha düşük yaşam süresi görülürken diğer ülkelerde yaşam süresi daha yüksek olabiliyor.

Yapılan çalışmalara göre en yüksek yaşam süresi yaş olarak 85’e yaklaşan Japonya olurken Türkiye 79’a yaklaşmış durumda. En düşük yaşam süresine sahip ülke ise 50 civarında olan Lesotho olarak görülüyor. Tabloyu incelediğimizde gelişmiş ülkelerde yaşam süresinin daha uzun olduğu tespit edilirken geri kalmış veya sağlık açısından yeterli imkan sağlamayan ülkelerde daha düşük yaşam süresi mevcut.

Yaşam Beklentisi Salgın Sebebiyle Düştü

Her geçen yıl daha da yükselen yaşam süresi ve ömür beklentisi, insanlar için önemli bir değer taşıyor. Çünkü insanlar hayatlarını buna göre ayarlayıp hayatını yaşayabiliyor ve bu şekilde kendini geliştirebiliyor. Her ne kadar bir insanın ne zaman öleceği belli olmasa dahi günümüzde ortalama yaş ve ülkelerin yaşam beklentisi incelenen bir durum olmakta.

Koronavirüs salgını ile birlikte insanlık büyük bir gerileme yaşadı. 2019 yılının sonlarına doğru Çin’de görülen salgın sonrasında diğer ülkelere yayılmaya başladı. Ülkemizde Mart ayında görülen Covid 19 Çin’den sonra İran ve İtalya’da etkili olmaya başladı. Sonrasında Brezilya’da etkisini arttıran salgın kısa sürede Amerika Birleşik Devletleri’nde merkez üssü haline geldi. Günümüzde ABD halen salgını en güçlü yaşayan ülkeler arasında yer alıyor.

Pandemi süreci ile birlikte insanların yaşam beklentisinde de bir miktar düşüş yaşandı. Yaşanan bu düşüş ciddi bir gerilemeye yol açtı. Uzmanlar, yaptığı yeni bir araştırmada çarpıcı sonuçlardan söz etti. 29 ülke üzerinde yapılan araştırmanın raporuna göre insanların yaşam beklentisinde düşüş gerçekleşti. Açıklanan raporda yaşam beklentisinin en çok düştüğü ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Litvanya bulunuyor. 2019’a göre 2,2 yıl düşüş yaşayan ABD’de en çok erkeklerin yaşam beklentisi geriledi. Litvanya’da ise en büyük düşüş 1,7 yıl olarak erkeklerde yer aldı. Ülkelerin genelini incelediğimizde erkeklerin kadınlara göre daha çok düşüş yaşadığı tespit edildi. Yayınlanan raporda dikkat çeken bir diğer detay yaşam beklentisinin Almanya’daki Berlin Duvarı’nın yıkılışı sırasındaki kaybı dahi geride bıraktı.

Yaşam beklentisi ile ilgili yapılan bir diğer açıklamada İspanya, İngiltere ve Belçika gibi ülkelerdeki yaşam süresinin en son İkinci Dünya Savaşı sırasında bu kadar düşüş yaşadığı görüldüğü belirtildi. Yani yaşam beklentisi bazı ülkelerde 1930’lu yıllara kadar düşmüş durumda. 22 ülkede yarım yılın üzerinde kayıp olduğunu belirten bir uzman, bunun ciddi bir fark olduğunu ifade etti.

Yaşam Beklentisi

11 ülkede erkeklerin ve 8 ülkede kadınların 1 yılın üzerinde kayıp yaşadığını söyleyen uzman bir isim, bu ülkelerin 1 yıllık artış sağlamasının yaklaşık 6 yıl sürdüğünü açıkladı. Koronavirüs sebebiyle ciddi bir düşüş yaşayan birçok ülkede yaşam beklentisinin gerilediği raporda yer alıyor.

Rapor ile ilgili yapılan bir diğer açıklamada İngiltere’de son 40 yılda bir ilkin yaşandığı dile getirildi. Yapılan açıklamaya göre koronavirüs salgınının etkisiyle yaşam beklentisinin 40 yıl sonra ilk kez düşüşe geçtiğini söylendi. Erkeklerin yaşam beklentisinin 79,3 yıla düştüğünü açıklayan uzman isim, İskoçya için bu sayısının 76,8 olduğunu belirtti.

Salgında Son Durum

Yaşam beklentisi her ne kadar düşüşe geçse de bu durumun ilerleyen dönemlerde tekrardan yükselmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra merak edilen bir diğer konu da koronavirüs salgınında son durum. Ülkemizde salgında son durumun ne olduğu vatandaşlar tarafından merak edilen bir konu oldu. Paylaşılan son verilere göre 353.324 kişi test yaptırırken bu testlerin 27.188’i pozitif vaka ile sonuçlandı. Vefat sayıları ise 206 olarak açıklanırken 25.160 hasta iyileşenler arasında yerini aldı.

Şunu da belirtmek gerekiyor ki vefat sayıları bir önceki güne göre daha düşük seviyede yer alıyor. Ayrıca vaka sayılarında da bir miktar yükseliş mevcut. Vaka sayısının test sayısına oranı %7,69 olarak belirtiliyor. Bununla birlikte tek doz aşı yapanların sayısı 53.5 milyon olurken iki doz aşı yapanların sayısı 43.8 milyon, üç doz aşı olanların sayısı ise 10.2 milyon olarak belirtiliyor. Toplam doz miktarı 108.3 milyon olarak karşımıza çıkıyor. İlk doz aşılanma oranı %86,28 olarak yer alırken iki doz aşılanma oranı %70,59 olarak tabloda yerini almış durumda.

Paylaşılan son verilerde Osmaniye’nin düşük riskli iller arasına girip %75,4’e ulaştığı görülüyor. Bu akşam paylaşılacak olan haritada %74,8 olan Giresun’un düşük riskli iller arasına girmesi bekleniyor. Ayrıca Aydın ve Zonguldak Giresun’dan sonra düşük riskli il seviyesine en yakın 2 şehir olmakta.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yaşam Beklentisi Pek Çok Ülkede Düşüşe Geçti

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.