DOLAR

32,5876$% 0.28

EURO

34,7717% -0.05

GRAM ALTIN

2.494,69%0,43

ÇEYREK ALTIN

4.263,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2027587฿%1.47514

a
  • Kamu Haber
  • Yaşam
  • Son Döneme Damga Vuran Başarılı İnsanlar Ne Yapıyor da Başarıyor?

Son Döneme Damga Vuran Başarılı İnsanlar Ne Yapıyor da Başarıyor?

Yokluktan gelen Jeff Bezos, Jack Ma, Elon Musk nasıl başarıya ulaştı? Başaran İnsanların Ortak Özellikleri Ne?

Dünyada herkes tarafından sevilen ve imrenilen başarılı insanlar var. Bu insanlar toplumların gözünde hata yapmayan ve çok beğenilen kişiler. Peki bu insanlar ne yapıyor da bu kadar çok beğeniliyorlar. Bu yazımızda çok beğendiğimiz ve başarılı olarak nitelendirdiğimiz insanların ortak özelliklerini inceleyeceğiz. Tırnak içerisinde isim vermeden başarılı insanlar kimler diye soracağız ve sorularımızın cevaplarını arayacağız.

Öncelikle bu insanların çoğunda olan bazı ortak özellikler olduğunu söyleyelim. Özellikle herkes tarafından kolayca yapılabilecek ve sıradan şeyleri yapmak bu insanları başarıya itiyor. Belki siz de kendiniz denediğinizde, özendiğiniz ve hayran olduğunuz o insan kadar başarılı olamayacaksınız. Ancak kendinize, gerçekten de örnek aldığınız o insanlar kadar sıkı çalıştınız mı diye de sormak isteyebilirsiniz. Hadi gelin başarılı insanlar ve onların 7 ortak özelliğine birlikte bakalım.

1-Hatalardan Ders Çıkarırlar

Çoğumuz hayatımız boyunca sınavlara girdik ve hatalar yaptık, hatta zayıf notlar aldık ve üzüldük. Peki aramızdan kaç kişi üzüldüğü için sevindi ya da üzüldüğü için üzülmedi. Bu size biraz karışık geliyor olabilir. Ancak burada üzülmemekten kastımız yaptığımız minik hataların farkına varmak yani onlardan ders çıkarmak. Çünkü dünyaca ünlü başarılı insanlar kendi hayatlarında sürekli hata yaparlar. Fakat yaptıkları bu hatalar için oturup karalar bağlamak yerine, nerede hata yaptıklarını düşünürler. O hataya neyin sebep olduğunu bulmaya çalışır ve bir sonraki planlarında bu eksiklerini kapatmaya çalışırlar.

İnsan olmamızın gereği olarak hepimiz hata yapmaya mecburuz. Hatasız insan olmaz nihayetinde. Fakat burada önemli olan şey yaptığımız hatalardan ilerdeki hedeflerimiz ve yapacaklarımız için ders çıkarmak olmalıdır. Çünkü hatalarımızdan ders çıkarmazsak o hatayı tekrar etme olasılığımız artacaktır. Bu durum da bizi hiç istemediğimiz başarısızlık denen başlığa götürür. Unutmayın bazen arkaya bakıp yola devam etmek daha iyidir.

2- Başarılı İnsanlar Kısa Vadeli Planlar Yaparlar

Herkesin bir hayali vardır, yoksa da olmalıdır. Fakat önemli olan bu hayallerimizin ve planlarımızın ölçeğidir. 20’li yaşlarda bir genç olarak hayaliniz emekli olduğunuz da güzel bir sahil kasabasına yerleşmek olabilir. Fakat bu hayaliniz muhtemelen gerçekleşmeyecektir. Çünkü başarılı bir insan olup hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız kısa vadeli hayaller kurmalısınız.

Kendinizi uzun vadeli hayaller kurarak motive edemezsiniz. Çünkü o hayaliniz size çok uzak geleceği için bir süre sonra onu gerçekleştirmek istemeyeceksiniz. Ama kısa vadeli hayaller kurarsanız muhtemelen bu sizi daha çok motive edecektir. Yani kendinize belirli bir zaman aralığında planınızı gerçekleştirme şartı koşmalısınız. Çünkü bu şart koşma durumu hem sizi zorlayacak hem de sizi motive edecektir.

3-Harekete Geçerler

Herkesin bildiği gibi artık bir sanal bağımlılık çağındayız. Alışverişlerimizi internetten yapıyoruz, arkadaşlarımızla internetten görüşüyoruz ve kafalarımızı bir türlü telefonlarımızdaki oyunlardan alamıyoruz. Yani hem hayatı kaçırıyoruz hem de en kıymetli olan şeyimizi boşa harcıyoruz. Yani zamanımızı. Aslında bütün bu anlattıklarım aynı zamanda hayatımızı hızlandıran ve kolaylaştıran şeyler. Fakat aynı zamanda da bunlar yüzünden bir çoğumuz harekete geçmiyor ve yerinde sayıyor.

Harekete geçmek aslında kültürel bir davranış türü diyebiliriz. Harekete geçmek için bilinç ve farkındalık düzeyinizin yüksek olması gerekiyor. Ayrıca kendinize de yatırım yapmış olmanız gerekiyor. Çünkü insanlar harekete geçmek için temelde bir hareket beklerler. Fakat siz kendinizden eminseniz ve farkındalığınız fazlaysa yerinizde oturmaktan rahatsız olup harekete geçersiniz. Unutmayın ki başarılı insanlar yatakları içerisinde hayal kuranlar değil harekete geçip çok çalışan insanlardır.

4- Her Gün Düzenli Bir Şekilde Spor/Egzersiz Yaparlar

Bir çoğumuz günlük hayatın koşturmacası içerisinde vücuduna bakmayı unutuyor. Belki çok hareket etmenizi gerektiren bir işiniz olabilir ancak bu yine de spor yaptığınız anlamına gelmez. Spor yapmak tamamıyla bilinçli olması gereken bir süreçtir. Her aldığınız nefesin, yaptığınız her hareketin farkında olmanızı gerektiren bir etkinliktir.

Başarılı olmak için beyninizin daha iyi çalışması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak vücudunuz sağlıklı olmadıkça bu maalesef doğru değildir. Vücudunuzun sağlıklı olması içinde bilinçli derecede spor yapmanız gerekmektedir. Başarılı insanlar aldıkları doğru kararları zihinlerinin açık olmasına bağlarlar. Fakat zihinlerinin açık olmasını da vücutlarının sağlıklı olmasına bağlarlar. Bu durumda spor/egzersiz yapmak zihnimizi açacağı için size daha sağlıklı bir karar alma sürecinde yardımcı olacaktır. Bu aldığınız kararlar da doğru kararlar olunca sizde, ulaşmak istediğiniz başarıya bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Unutmayın sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

5-Mükemmel Olmaya Çalışmazlar

Herkes yaptığı işi en iyi biçimde yapmak isteyebilir. Bu çok güzel bir durumdur. Ancak burada mükemmel olma isteğini ayırmamız lazım. Çünkü bu durum bazen sizi harekete geçmekten alıkoyabilir.

Örnek olarak eğer anadiliniz Türkçe ise, İngilizce konuşmaya çalıştığınız zamanları hatırlayın. Çoğu insan iyi konuşamadığını düşündüğü için konuşmak istemez ya da gerçekten konuşamaz. Halbuki bir defa mükemmel olma şartını bırakıp konuşmayı denediğinizde kelimeler adeta dökülür dudaklarınızdan. İşte tam da bu yüzden başarılı insanlar yapacakları işte mükemmel olmak için çıkmazlar yola. Başlamak onlar için mükemmel olmaktan daha önemlidir. Çünkü onlar işin başında asla mükemmel olamayacaklarını bilirler. Ancak ilerledikçe biz onların mükemmelleştiklerini görürüz. Unutmayın bir işe başlamadan o işi başaramazsınız.

6-Başarılı İnsanlar Kendilerini Sürekli Geliştirirler

Diğer başlıklarda da bahsettiğimiz gibi şu anda teknoloji çağında yaşıyoruz. Artık insanların bir iki tıkla isteyip de ulaşamadığı bilgi neredeyse yok. Fakat bu bilgilerin ne kadarını biliyoruz ya da bunları ne kadar kullanabiliyoruz.

Başarılı diye nitelendirdiğimiz insanların diğer bir özellikleri de kendilerini sürekli geliştirmeleridir. Mutlaka dün yaptıkları şeyin daha iyisini bugün yapmaya çalışırlar. Fakat bu şey diye tabir ettiğimiz kavram sadece bir iş olmak zorunda değil. Bu şey kavramı; kişisel beceriler, özellikler vb. gibi konular da olabilir. Fakat bu tarz konuları kendi hayatımıza katmak o kadar da kolay değildir. Netice de değişim kolay bir şey değildir.

Kendinizi geliştirmek ya da yeni bir şeyler öğrenmek istediğinizde beyninizi zorlamalısınız. Öğrenirken rahatsız hissetmelisiniz, zorlanmalısınız. Ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz. Burada kendini geliştirmek kavramı özellikle; ikinci bir dil öğrenmek, yeni bir kitap okumak, yaşadığınız yeri değiştirmek vb. gibi şeyler olabilir. Hatta belki de bir müzik aleti çalmak isteyebilirsiniz. Bütün bunları yaptığınız ilk zamanlar kendinizi rahatsız hissedersiniz. Fakat zaman geçtikçe içinde bulunduğunuz duruma daha çok alışırsınız.

Başarılı insanlar da kendilerini bunlar gibi zor bir duruma sokarlar. Hem de bunu çoğu zaman bilerek ve isteyerek yaparlar. İşte tamda bu yüzden biz bu insanlara başarılı deriz.

7- İletişim Becerileri Yüksektir

Hepimizi, insan olmaktan gelen ve bizi diğer canlılardan ayıran en önemli şey belki de iletişim becerilerimizdir. Çünkü insan, diğer insanların ne düşündüğünü hatta diğer hayvanların ne düşündüğünü düşünebilen tek canlıdır. Bu yüzden biz kedimiz ya da köpeklerimizle empati yaparken onlar bizimle yapamaz. Bu durumdan farklı olarak yine bir başkasını dinlerken aynı zamanda onun fikirlerine karşı fikir oluşturma işlemi de yine insana özgüdür.

Doğada birçok hayvan ses çıkarır ve kendi türleri ile iletişim kurmaya çalışır. Fakat aynı zamanda bunu yaparken vücutlarını da kullanırlar. Ama insan için böyle bir zorunluluk yoktur. Biz sadece gözlerimizle bile karşımızdakine çok anlaşılır mesajlar verebiliriz. Bu da bizim beynimizin diğer türlere göre daha çok geliştiğini gösteren bir durumdur.

İletişim dendiğinde sadece konuşmak ve beden hareketleri anlaşılmamalıdır. Çünkü karşımızdaki kişiyi anlamamız için öncelikle onu dinlemeliyiz. Başarılı insanlar iletişim becerileri yüksek insanlardır. Hatta çoğu tam bir dinleme ustasıdır. Sizi, fikirlerinizi belirtirken rahatsız etmeden ama size saygı duyduğunu da belli ederek dinlerler. Bu davranış da onlara dinlediklerini iyi öğrenmeyi ve onlardan analizler yapmayı sağlar. İşte bu yüzden iletişim becerilerini geliştirmek sizi başarıya yaklaştıran bir başka formüldür.

Bütün bu özelliklere bakıldığında başarılı insan olmanın formülü çok kolaymış gibi gözüküyor olabilir. Fakat, eğer bunları uygulamayı denerseniz ne kadar zorlanacağını hayal bile edemezsiniz. Bu yüzden başarılı insanlar çoğunluğa değil, azınlığa özgüdür. Çünkü bu özellikleri kazanmak gerçekten doğru adımlar atmaktan geçer. Unutmayın başarınızın önündeki tek engel sizsiniz. Siz yeter ki isteyin ve harekete geçin, işte o zaman gerçek başarıya ulaşacaksınız.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yaşam Beklentisi Pek Çok Ülkede Düşüşe Geçti

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.