34,2452$% 0.28
37,6376€% -0.37
2.921,73%0,22
4.978,00%0,00
9.109,34%2,37
2130639฿%2.22204
Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi Meclis’e sunuldu. Milli Eğitim Şûrası’nın ardından gündeme gelen ve tartışma konusu olan kanunun içeriği ne ?
Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifin Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndaki görüşmeleri de başladı. Öğretmenlik mesleğini aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve baş öğretmen gibi “kariyer basamaklarına” ayıracak teklife yönelik Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) ciddi tepki göstermişti.
Öğretmenlik mesleğinin asli sorunlarına çözüm olmayacağını ifade eden sendikalar, statü farkları ile öğretmenler arasındaki eşitsizliğin ve rekabetin artacağını söylüyor. Sendikalar dün sosyal medya üzerinden teklifin geri çekilmesi talebiyle bir kampanya yaptılar.
Öğretmenlik mesleği, Türkiye’de en çok tercih edilen ilk 10 meslek arasında yer alıyor. Büyük vaatlerle yola çıkan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda tek söz sahibi hükümet oldu. Öğretmenler ve meslek örgütleri, kanunun hazırlanma aşamasına dahil edilmedi.
Örgün eğitimde görev alan öğretmen sayısı 1 milyon 112 bin 305. Öğretmenlerin 950 bin 90’ı resmi okullarda, 162 bin 215’i özel okullarda görev yapmakta. Kanun ise öğretmenlerin tümü için değil, sadece resmi kurumlarda ve sadece öğretmenlik yapanlara yönelik kısmı içeriyor. Yani yönetim kadrosunda bulunan öğretmenler ve özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler için herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen atamalarıyla ilgili bir konuşmasında “Her yıl 40 bin kişi mezun oluyor, ortalama 15 bin kişi emekli oluyor.” demişti. Bu hesaba göre kanundan yaralanamayacak binlerce öğretmen olacak.
Öğretmenler, mezun olduktan sonra atanmak için KPSS’ye girmek zorunda kalmakta. Bu yetmiyor bir de mülakata tabi tutuluyorlar. Şimdi ise meslek hayatları boyunca devam edecek başka bir eğitim ve sınav ile kariyer onları bekliyor.
Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek.
Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek.
Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek.
Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası verilecek.
Mezun olduktan sonra kadrolu öğretmen olmak isteyenler hem memuriyet için gerekli şartları yani sınavları hem de aday sınavını geçmek zorunda. Aday olduktan sonra aday olma niteliği taşımadığı anlaşılan ya da yapılması gerekenleri yapamayan adaylar, 3 yıl meslekten men edilecek. Sınavı geçenler atanacak, sınavı geçemeyenler atanamayacak.
Yıllarca KPSS ile boğuşan öğretmenler 1-2 yıl arasında değişen adaylık eğitimi ve sınavını da geçmek zorundalar. Atananlar ise eğitimlere devam edecek ve 10 yılda bir tekrar sınava tabi tutulacaklar. Yüksek lisans ve doktora yapanlar ise sınavdan muaf olacak.
Aday öğretmenlerden atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na mazeretsiz olarak katılmayanlarla bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların, görevine son verilecek ve bunlar 3 yıl süreyle öğretmenlik mesleğinden men edilecek.
Böyle bir sistemde eğitim fakültesi mezunu olacak kişiler, yüksek lisans ve doktora eğitimi kariyerlerinin ilk 5 yılında peş peşe tamamladığında ne olacak? 180-240 saatlik eğitimleri alacaklar mı? Kanunda bununla ilgili bir ayrıntı da yer almıyor. Memuriyet sınavından geçmek için yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamak isteyen tam 40 bin mezun olacak.
Akademik kariyer yapmak isteyenlerin kontenjan bulmakta zorlanacağı da ortada. Kontenjanları zaten kapasiteyi zorlayan yüksek lisans ve doktora programları dolup taşacak.
Uzaktan ücretli olarak, sınavsız yapılan yüksek lisans programlarına doktora programlarının da eklenmesi öngörülüyor. “Piyasası” giderek büyüyen paralı tez ve makale yazımı “sektöründe” de patlama bekleniyor. Böyle bir ortamda eğitim niteliğinden bahsetmek ise imkansız hale gelir.
Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
Aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. Her biri bir sınıfı idare ederken ebeveynlerin seçimi uzman öğretmen varken öğretmen, başöğretmen varken de uzman öğretmen ya da öğretmen olmayacak. Her velinin çocuğunu kıdemi yüksek olan öğretmene vermek isteyeceği ve bu yolla da öğretmenler arasındaki eşitsizliğin daha da büyüyebileceği öngörülüyor.
Gollü Maçta Kazanan Yok ! Rizespor 2-2 Beşiktaş
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.