DOLAR

32,5704$% 0.22

EURO

34,9548% -0.11

GRAM ALTIN

2.443,86%0,33

ÇEYREK ALTIN

4.064,00%0,32

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2093967฿%-0.05602

a
  • Kamu Haber
  • Gündem
  • Küresel Çip Krizinde Yeni Gelişme! Otomobil Fiyatlarında Büyük Etki! *2021

Küresel Çip Krizinde Yeni Gelişme! Otomobil Fiyatlarında Büyük Etki! *2021

Küresel çip krizinde yeni gelişme! Son dakika haberlerine göre coronavirus salgını çip krizini de büyük ölçüde etkiledi.

Küresel çip krizinde yeni gelişme! Coronavirus salgınının 2020 yılında yaşanılan etkileri 2021 yılında da hissediliyor. Çip krizi; otomotiv, teknoloji sektörlerini olumsuz yönde etkiliyor. Üstelik bu kriz birçok şirketi milyarlarca dolar zarara uğratmış durumda. Akıllı telefonlardan bilgisayarlara kadar bu krizden etkilenmeyen ürün neredeyse yok. Konu hakkında yorum yapan uzmanlar farklı pazarlar içerisinde yer alan yüksek talebe karşı hazırlıksız yakalandığını söylüyor.

Yapılan son dakika haberlerinin ardından konu tüketicinin durumunu da etkilemektedir. Kısa vadede tüketicilerin olumsuz yönde etkilendiği düşünülüyor. Dijital çağın petrolü olarak adlandırılan hatta yaşamımızın her alanında yer alan çiplerle ilgili haberin detayları sayfamızda!

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz:

Küresel Çip Krizinde Yeni Gelişme!

Küresel Çip Krizinde Yeni Gelişme!

Küresel çip krizinde yeni gelişme! Pandemi nedeniyle büyümeye devam eden çip kirizi; teknoloji ve otomotiv sektörünü çok büyük ölçüde vurdu.

Küresel çip krizinde yeni gelişme! Yaşanılan krizin küresel bir problem haline dönüştüğü görülmektedir. Bundan dolayı dünya devi şirketler ardı ardına açıklamalar yapmak zorunda kaldı. Güney Kore merkezli teknolojinin devleri arasında yer alan Samsung, geçtiğimiz günlerde televizyon başta olmak üzere birçok alette etkisi olduğunu söyledi.

Teknoloji devleri arasında yer alan LG firmasından da çip krizi durumunun iç açıcı olmadığı söylendi. Samsung ve LG firmasının ardından diğer teknoloji şirketleri de açıklama yaptılar. Fransız & İtalyan çip üreticisi STMicroelectronics firması Volkswagen ve Apple gibi dev şirketlerin üretim beklentilerinin düşüreceğini ileriye sürdü. Firmanın açıklamalarına göre de bu kriz 2023 yılının ilk yarısına kadar sürecek.

2018 yılından bu yana STMicroelectronics CEO koltuğunda oturan Jean Marc Chery şu açıklamaları yaptı: “2022 yılında durum kademeli olarak iyileşebilir. Fakat 2023 yılının ilk yarısından önce normal duruma dönüş mümkün gözükmüyor.”

Küresel Çip Krizi 2023 Yılına Kadar Sürebilir!

Küresel çip krizi 2023 yılına kadar sürebilir! Yaşanılan kriz etkisini kısa sürede göstermeye başlayacak. Fakat uzmanların açıklamalarına göre çip krizi 2023 yılına kadar sürebilir.

Küresel çip krizi 2023 yılına kadar sürebilir! Kısa vadede bizi nelerin beklediğini açıklayan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Tugar Mersin açıklamada bulundu. Yaptığı açıklamalarda genel olarak pandemiye bağlı olarak tedarik sorunlarının krize büyük etki yapacağını vurguladı. Tugay Mersin, sözlerine özellikle otomobil piyasasında büyük etkilenme olacak şeklinde devam etti. 

Tugay Mersin: “2021 yılından başından itibaren elektronik aksamaların sebebi beyin rolünde yer alan çip üretimindeki sıkıntı. Üstelik yılın sonuna gelmemize rağmen benzer endişeler hala sürmeye devam ediyor. Fakat üreticilerin geçmiş yıllar içerisinde edinmiş oldukları tecrübeler nedeniyle büyük etki yaratmadan çözülebilir. Beklentilerimize göre yalnızca bazı markaların bazı modelleri için geçici bulunurluk problemi yaşanacaktır.” dedi.

Sözlerine yaşanılan krizin 2023 yılına kadar devam edeceğini söyleyen Tugay Mersin, 2023 yılına kadar sorunun giderek azalan şekilde hallolacağını ekledi.

Küresel Çip Krizi Ekim Ayında Biraz Düzelebilir

Küresel çip krizi ekim ayında biraz düzelebilir. Sorunun çözümü ile ilgili yaptığı açıklamalarda Tugay Mersin: iyimserliği koruyoruz dedi.

Küresel çip krizi ekim ayında biraz düzelebilir. Tugay Mersin, iyimserliği koruyoruz şeklinde açıklama yaptıktan sonra sözlerine: “Özellikle bu yılın ilk 6 ayı için 1 milyon tane çip için seyir düzenlendi. Fakat 2-3 ay için yaşanan üretim sıkıntıları ve diğer hammadde sıkıntıları araç bulmak zor hale geldi.” şeklinde devam etti.

Uzmanlara göre sonbahar aylarında bir düzelme bekleniyor. Tugay Mersin de bu konu hakkında şu şekilde konuştu: “Biz üretim tarafında değiliz fakat üreticilerle sürekli olarak irtibat halindeyiz. Konuştuğumuz üreticilerden bazıları Eylül sonu ve Ekim başı için krizin biraz düzeleceğini düşünüyor. Bizim düşündüğümüz rakamlar 800.000 – 850.000 bandında bitmesi yönünde.”

Krizin pazar büyüklüğünü de olumsuz yönde etkilemiş durumda. Konunun bizzat takipçisi olan Tugay Mersin bu konuda da şu şekilde konuştu: “Türkiye’de araç satışları ekonomiyle alakalı bir durumda değildir. Araç sayısına göre bir pazar oluşuyor.”

Çip Talepleri %21 Arttı! Küresel Çip Krizi Kapıda…

Çip Talepleri %21 Arttı! Küresel Çip Krizi Kapıda...

Sektördeki talebin oldukça arttığını Yongatek Genel Müdürü Ali Baran vurguladı. 

Ali Baran yaptığı açıklamalarda: “Çip sektöründeki talep teknolojinin gelişmesi ile birlikte zaten muhteşem bir artış içerisindeydi. Çip sektöründe yapılan marketin araştırmasına göre dünyada 2019 yılı için üretilen çip sayısına x dersek 2023 yılı için beklenti 3x.” dedi.

Ali Baran açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Çip marketin araştırmasını en iyi destekleyen açıklama en büyük çip üreticilerinden gelmiş durumda. Dünyanın en büyük çip üretim şirketi olan TSMC üretim sayılarının giderek artmasından bu durum rahat bir şekilde anlaşılır. Şirketin verileri incelendiği zaman 2021 yılında, 2022 yılına göre %21’lik bir çip artışı söz konusu. Üstelik 2021 yılında pandemiden etkilenmeyi de işin içine katmalıyız.”

Çiplere olan talebin daha da arttığı belli. Özellikle de 5G, otomotiv, loT ve uydu haberleşmesi sektörlerinde yaşanan gelişmeler bu artışı destekler nitelikte.

Bu yazıyı da okumak isteyebilirsiniz

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Software Defined Network Nedir? SDN Nedir? Nasıl Kullanılır? *2021

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.