34,3054$% 0.31
37,5445€% -0.07
2.925,56%1,27
4.957,00%0,97
8.876,22%-0,98
2149596฿%3.10658
Cumartesi günleri yıllık izin sayılacak! Yargıtay’ın aldığı yeni karar milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiriyor.
Cumartesi günleri yıllık izin sayılacak! Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin aldığı karara göre cumartesi günü yıllık izin olarak sayılacak. Emsal karara ek olarak özel sektör işçilerinin yıllık izin süreleri içerisinde yalnızca pazar günleri düşürülmeyecek.
Cumartesi gününün yıllık izin süresinden sayılıp sayılmayacağı yıllardır tartışılmakta. Yargıtay bu tartışmaya kararı verdi. Fabrikada çalışan bir işçi, iş mahkemesine başvurarak cumartesi gününün akdi tatil olarak düzenlendiğini belirtti. İş Kanunu içerisinde yer alan bilgilere göre de yıllık izin süresinden sayılmayacak günler içerisinde hafta tatili günlerinin bulunduğunu öne sürdü. İşçi savunmasında Toplu İş Sözleşmesi kapsamında cumartesi gününün de hafta tatili olduğunu belirtti. Yıllık izin süresinden düşürülmesinin mümkün olmadığını ekledi.
Davacının yasal çalışma süresinin haftalık 5 gün olmasını savunması bir şey ifade etmedi. Yargıtayın bu konuda kararı cumartesi günlerinin de çalışma günlerine dahil olması şeklinde. Cumartesi günü izin yapanlar yıllık izne dahil edilmiş sayılacaklar.
Cumartesi günlerinin yıllık izin sayılmasıyla ilgili dava İş Mahkemesine gönderilmişti. İş mahkemesinde çözülmeyen olaya Yargıtay el attı.
Dava edilen işveren 2429 sayılı yasaya göre ulusal bayram, genel tatil günleri ve hafta tatili günlerinin düzenlendiğini belirtti. Yasa içerisinde hafta tatilinin pazar günü olduğunu belirten işveren, iş kanununda yer alan maddelere göre düzenleme yaptı. Yasaya göre haftanın 6 günü çalışan bir işçiye haftanın yedinci günü 24 saatlik izin verilmektedir. Bu izin de hafta tatili olarak geçmektedir.
Sendika ile yapılan toplu iş sözleşmesi içerisinde de haftalık çalışma süresinin 6 gün için 45 saat olduğu belirtildi. Vardiyalı çalışma olmaması durumunda hafta içi 9 saat çalışma yapılabileceği belirtildi. Ayrıca vardiyalı bir çalışma programı yoksa cumartesi günü de işçilerin dinlendirilmesi gerektiği öne sürüldü.
Sonuç olarak vardiyalı çalışma olan işyerlerinde işçilerin haftalık çalışma günleri 6 gün ve haftalık 45 saat olarak belirlenmiş durumda.
Yargıtayda çözülen cumartesi günlerinin yıllık izin sayılması davasını İş Mahkemesi kabul etti.
Olay dava edilen işverenin kararı istinafa götürmesiyle başladı. Bunun sonucunda Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını yerinde buldu. Davalı işverenin kararı temyiz edildiğinde ise devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girmiş oldu.
Yargıtay kararında ise cumartesi gününün de iş günü olduğuna dikkat çekildi. Akdi tatil günü olarak cumartesi günlerinin yıllık izin süresine eklenemeyeceği vurgulandı. Cumartesi günleri akdi tatil günü olarak işçi çalışmadığında hafta tatili olarak değerlendirilmeyecek ibaresi eklendi.
Davanın çözümlenmesinde Yargıtay 9. Hukuk Mahkemesi önemli rol oynadı. Yargıtay kararı yapılan açıklama ile birlikte İş Mahkemesine gönderildi.
Yargıtay’ın bu konudaki kararı ise şu şekilde:
“Cumartesi gününün tatil olması hafta tatili olarak kararlaştırılabilir. Toplu ve bireysel iş sözleşmeleri içerisinde cumartesi – pazar günleri hafta tatili olarak belirlendi ise her iki gün de yıllık izinden sayılmamaktadır. Fakat sözleşme içerisinde böyle bir madde yoksa yıllık izin kullanma dönemi içerisindeki cumartesi – pazar günleri yıllık izin süresinden düşülmektedir. İşveren yerlerin bazılarında hafta tatili cumartesi veya pazar olarak değişmektedir. Bu değişime göre de cumartesi günü hafta tatili yapan birisinin pazar günü işe gitmemesi yıllık izinden düşülmektedir.”
Ülkemizde konulan kurallara göre çalışma süresi 45 saattir. Vardiyalı çalışma sisteminin dışında 5 gün 9 saat çalışılmaktadır. Bu günler Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma olarak belirtilmiştir.
Cumartesi gününün yıllık izin sayılması kararı ile ilgili gelişmeler Yargıtay’ın yaptığı açıklamalar ile birlikte sonuç buldu.
“Cumartesi günü işçiler dinlendirilir, pazar günü hafta tatilidir.” düzenlemesi İş Hukuku içerisinde yer almaktadır. İş Hukuku’nun başka bir maddesinde ise “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan Ulusal Bayramlar ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” ifadesi yer almaktadır.
Sonuç olarak ülkemizde konulan kurallara göre çalışma süresi 45 saattir. Vardiyalı çalışma sisteminin dışında 5 gün 9 saat çalışılmaktadır. Bu günler Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma olarak belirtilmiştir. Vardiyalı çalışma durumunda ise işçilerin cumartesi günleri izin yapmaları işletmeye bağlıdır. Eğer toplam çalışma süresi 45 saati doldurmuyor veya geçmiyorsa cumartesi günleri de çalışılabilir.
Cumartesi Günleri Yıllık İzin Sayılacak, Yargıtay Kararı 2021
Kamu İşçisi ve Taşeron Maaşları Kaç TL Oldu? Ocak 2024
2024 EKPSS Ne zaman? EKPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye Yazma Eserler Kurumu 11 Sözleşmeli Personel İlanı Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi 347 Personel Alımı Yapıyor
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Maltepe Üniversitesi 34 Öğretim Üyesi Alımı Yapıyor 2023
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Bedelli Askerlik Celp Dönemleri ve Sevk Tarihleri 2024
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2000 Yeni Personel Alımı Yapacak. GSB 2024 Son Dakika!
Milli Savunma Bakanlığı 146 Yeni Büro Personeli Arıyor! 2023
Memur Zam Oranı Belirlendi. İşte Kesinleşen Rakamlar!
Mazeret İzni Dilekçesi Nedir? Nasıl Olmalıdır? Örnekleri – Mazeret İzni Dilekçesi Kaç Gündür? 2023
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.