DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

BİST100

9.693,46%1,77

BİTCOİN

2120076฿%2.436

a

3600 Ek Gösterge Maaş Sorununu Çözer Mi?

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 3600 Ek Gösterge Sorunu Çözümü için 2022 Sonunu Hedef olarak gösterdi. Sorun Memurun Maaşını etkiler mi Problemlerini Çözer mi? Gelin Birlikte Bakalım...

Birkaç haftadır etrafta ek gösterge haberleri dolanıyor. Haberler dolanıyor ancak maalesef aktif bir durum değil yani tasarı halinde ve üzerinde çalışmalar yapılıyor. Abartıldığı kadar maaş sorunlarını çözer mi tartışılır. Ancak bildiğim bir şey var ki bir durumun ya da olgunun haber yapılması ne kadar çok ise o durumdan genelde bir şey çıkmıyor. Umarım zaman içinde bu düşüncede olduğum için utanırım ve kamu görevlilerinin maaşlarında hakkı ile iyileştirmeye gidildiğini görmüş olurum.

Peki, ek gösterge ile maaşlar iyileştirilebilir mi? Hangi memurların maaşı ek gösterge ile artar? Ek gösterge emeklilik aylıklarını ve emekli ikramiyelerini etkiler mi? Her birinin tek tek incelenmesi gereken aslına bakılırsa yüzlerce soru var.

3600 Ek Gösterge Nedir?

Ek gösterme aslında memurların maaşlarının hesaplanmasında yararlanılan sistem ve puan durumudur. Memurlarda mesleki anlamda maaşta ilerleme kademe ve derece ilerlemesi şeklinde devam eder. Aldığınız her terfide ya da hizmet yılınızı doldurdukça puan haneniz yükselmeye başlar. Ek göstergenizde bulunan puan aylık alacağınız maaşın katsayı ile ortaya çıkar.

Gösterge puanı 3000’lerde olan bir kamu görevlisi ile puanı 3600’lerde olan bir memurun maaş hesaplamasında tabi oldukları bu puan şablonları kullanılıyor. 3000’lerde iken emekli olduğunuzda daha düşük maaş aldığınız için daha az da emeklilik ikramiyesi almış oluyorsunuz. 3600’lerde ise puanınız bu durum maaşınıza ve emekli maaşınıza da yansır daha fazla emekli ikramiyesi almış olursunuz. Yalnız ek gösterge memur maaşları hesaplanırken kullanılan kriterlerden sadece biridir. Memur maaşlarının hesaplanmasında kullanılan birden çok kriter vardır.

3600 Ek Göstergeden Hangi Kamu Görevlileri Faydalanabilir?

Bu sistemin kime yarayacağı aslında benimde en çok merak ettiğim konulardan biridir. Biraz araştırdım. Açıkçası gördüğüm manzara beni çok duygusal ve ekonomik anlamda tatmin etmedi. Neden derseniz öncelikle kimlerin yararlandığını görelim daha sonra üzerinde konuşulur.

Genel sekreter, teknik daire başkanı, daire başkanı, genel sekreter yardımcısı, hukuk müşaviri, fakülte sekreteri, işletme müdürü kısacası başbakanlık ve bakanlık bünyesinde çalışan bazı kadrolar 3600 ek gösterge listesinde olan kişilerden bazılarıdır. 1. derecede olan uzman tabip, tabip, diş hekimi, uzman veteriner hekim, hekim, eczacı, biyolog, tıpta uzmanlık belgesi alanlar veya bu dallarda uzmanlık unvanını doktora aşamasında kazanmış kişiler 3600 ek gösterge listelerinde olabilirler.

Ancak saydığım bu kişilerin 1. dereceden memur olmaları zorunludur. Bunlara ek olarak da hemşirelerin de aynı şekilde ek göstergeden yararlanabilme ihtimalleri gündemdeki yerini koruyor. Ayrıca 3000’lerde puanı olan 1. Sınıf öğretmen ve diğer personeller, avukatlık hizmetleri sınıfında bulunanlar, din hizmetleri sınıflarında bulunanlar ve polisler ek gösterge kapsamında olacak meslek gruplarıdır.

Bunlara ek olarak 3600 puana yükselen bir memur otomatik olarak emekli aylığını ve emekli ikramiyesini de yüksek alacağı için iyileştirme ikramiyelerde de sağlanmış olacak. Diğer bir iddia ise emekli memur maaşlarının artacağı yönünde ancak geriye dönük gösterge yükseltmesi nasıl yapılacak pek bir bilgim yok. Bana göre geriye dönük gösterge iyileştirme yapılmaya çalışılıp hukuksuz işlem yapılmasından ise memur maaşlarına direkt olarak bu durumun zam olarak yansıması daha mantıklı geliyor. Zaten emekli aylığı hesaplanırken aldığınız son maaşa göre aylık hesaplaması yapılacağı için kendiliğinden emekli ikramiyeleri de artacaktır.

360 ek gösterge son durum

360 Ek Gösterge Ödemelerinde Son Durum Nedir?

Şuan çalışma halinde olan bu sisteme kimlerin ekleneceği ya da kimlerin sistemden çıkarılacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Tam olarak kuruldan geçtikten sonra ayrıntılı bilgi vermek daha mantıklı olacaktır. Çünkü bu çalışma için 2022 tarihi veriliyor.

3600 Ek Gösterge Maaşlarda İstenilen İyileştirmeyi Yapar Mı?

Böyle bir adım atılması güzel ve takdir edilmesi gereken bir durum ama o zamana kadar kim öle kim kala. Yani emeklilik kısmının düşünülmesi güzel ama tabloya baktığım zaman memuriyette hizmet yılını bayağı bir aşan kişilere bu avantaj sağlanıyor. En üstte gördüğüm daire başkanı, genel sekreter var unvanlar arasında, bu kişiler zaten düşük maaş almıyor. Bu meslekler memur statüsünün en üst meslekleri ve maaşları diğer memuriyetlere oranla gayet iyi durumda, burada problem olan meslekte 5 yılını geçirmiş insanların geçinememesi ve düşük maaş almasıdır.

Ek Gösterge Dışında Başka İyileştirme Mümkün Mü?

Yukarıda bahsettiğim şartları taşımayan meslekte 5 yıllık olan sağlık görevlilerinden birini düşünün. Bu insanlar saatlerce süren ameliyatlara giriyorlar ve saatlerce çalışma sonucu ameliyatlardan aldıkları para sadece 70 TL civarı. Şimdi diyebilirsiniz 8 bin TL civarında maaş alıyorlar. Millet yatıp gezip eğlenirken sabahlara kadar oturup ders çalışmış. Adam mesleğine gençliğini vermiş baktığında 8 bin TL değil 18 bin TL alsa yeridir. Ama bizde maalesef hiçbir iş yapmayan insanlar yüksek rakamları aldığı için doktorların ya da diğer sağlık görevlilerinin aldığı 3 kuruş rahatsız ediyor. Gelelim neredeyse hiç konuşulmayan diğer sağlık görevlilerine yani hemşire, laborant, ebe, sağlık teknikerleri ve daha niceleri…

Bu meslek grubundakiler biraz daha üvey evlat muamelesi görüyor ancak çok zor ve takdir edilesi işler yapıyorlar. Bu kişilerin aldıkları ücretler de gerçekten bir kamu görevlisi maaşına göre oldukça düşük. 20 TL’yi bile bulmayan destek veriliyor ve daha sonra sağlık çalışanlarına destek veriliyor deniliyor. Hastanede hizmetli kadrosunda bulunan temizlik görevlisine taşeron firma bile daha fazla ek ücret veriyor. Meslekleri küçümsemek değil burada kast ettiğim, pratikte iki görevli de olmasa sistem ilerlemez. Ancak okuyan biri yıllarını ve ailesinin emeğini bu iş yolunda harcıyor.

İnsanlar gırtlaklarından kısarak çocuklarını okutuyorlar ne için, asgari ücretin bir tık üstünü almak için. Bakıldığında aynı problem öğretmenlerde de var ama şuan en çok desteklenmesi gereken sağlık çalışanlarıdır. Maddi ve manevi çöküntü içinde olan sağlık çalışanlarına ek gösterge dahi beklenmeden iyileştirme yapılması önemlidir.

Önceden çocuklar okumayınca torna tesviyeye vereceğim bunu okumuyor derlerdi. Şimdi bakın torna tesviyede çalışan kişiler 4500 TL civarı maaş alıyor. Küçüklükten bu işe başladığınızı düşünseniz alacağınız para daha da artıyor. Bunu okumanın artık kötü olduğunu belirtmek için söylemiyorum. Birilerinin duyulmayan artık bu sesi duyması gerekiyor.

Maaşlarda hizmet yılı ile orantılı iyileştirme yapılması mümkün ancak buna ek birkaç kriterde getirilerek maaşlarda daha fazla iyileştirme yapılması gerekir. Yemeğini ara verdiği 8 saatlik ameliyatta kanlı elleri ile yiyen sağlık çalışanları, saatlerce ders vermesine rağmen eksik ücret alan öğretmen, canını tehlikeye atarak hizmet eden asker, polis gibi mesleklerin iyileştirilmelerine dikkat edilmelidir.

Başka bir yazıda polis ve askerlerin maaşları ve başka sıkıntılarına da ayrıca değineceğim. Nasıl daha iyi şartlarda çalışabilirler? Ölüm durumunda alınan meblağların yeterli olup olmaması ya da güvenlikleri için neler yapılmalı? gibi konularda ayrıca yazacağım.

Tüm kamu görevlilerine emeğinin karşılığını aldığını güzel bir yıl diliyorum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

3600 Ek Gösterge Sorunu Tarihe Karışıyor, Yapılan Toplantıda Sonuç Çıktı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.