DOLAR

32,8725$% 0.06

EURO

35,6726% -0.06

GRAM ALTIN

2.548,14%0,13

ÇEYREK ALTIN

4.176,00%-0,52

BİST100

11.033,79%-0,50

BİTCOİN

2180787฿%-1.26363

a

2022 Yılı Evde Bakım Maaşı Belli Oldu !

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilerle birlikte evde bakım maaşına yapılan zam oranı belli oldu. Bu verilerle birlikte evde bakım maaşı alanlarında yeni maaşları belirlenmiş oldu. İşte detaylar...

2022 yılı engelli ve hasta evde bakım maaşı ne kadar oldu ? Başvuru şartları ve evrakları neler ?

Devlet, evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara maaş desteği sağlamaktadır. Evinde yüzde 40 raporu olan engelli yakınına ya da yaşlısına bakana aylık maaş bağlanır. Bu ödemeler aylık olarak yapılmaktadır. Engelli ve hastalara evde bakım maaşı artışı yılda bir kez gerçekleşmektedir.

Devlet evde özel bir bakıma muhtaç olan engelli, hasta ve yaşlı bakıma muhtaç vatandaşların kişisel ihtiyaçlarının karşılanması için belirli miktarda bir maaş ödemesi yapmaktadır. Evde bakım maaşının artışı devlet memurları zammına, gelir kriteri de asgari ücrete endekslidir. En son 2021 Yılı Temmuz ayında evde bakım maaşına zam gelmişti. 2022 yılının Ocak ayı itibari ile evde bakım maaşlarına yeniden zam geldi. Bu zamlara enflasyon farkı da eklenecektir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bir hizmet olan evde bakım maaşı belirli şartları sağlayan engellilere ödenen maaştır. 2022 engelli maaşı maddi sıkıntısı olan, kimsesiz, özürlü veya özürlü yakını, bakıcısı, evde yaşlı veya hasta yakını olan yaşlılara da ödenir. Engelli maaşlarına zam oranı asgari ücret üzerinden değişiklik göstermekte ve hesaplanmaktadır.

Hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakını olan ve bakımını üstlenen kişilere verilen evde bakım maaşı için bazı şartların olması gerekmektedir. Engelliye bakan kişinin evde bakım maaşı alabilmesi için hanede kişi başına düşer gelir miktarının asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekmektedir.

2022 Yılı Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu ?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilerle birlikte evde bakım maaşına yapılan zam miktarı da belli oldu. TÜİK’in açıkladığı veriler memur ve memur emeklilerinin 2022’nin ilk 6 ayında alacakları zam miktarını belirledi. Bu verilerle birlikte evde bakım maaşı alanlarında yeni maaşları ortaya çıktı.  2021 yılı itibari ile 1,797 TL evde bakım maaşı alanlar 2022 yılında 2.292 TL evde bakım maaşı alacaklar.

Ek Zam Yapılacak Mı ?

Bugün kabine toplantısı sonrası emeklilere ve memurlara yapılacak ek zam miktarının da belli olması bekleniyor. Emekliye ve memura refah payı adı altında yüzde 3 zam yapılması ön görülüyor. Bu zam evde bakım maaşına da yansıyacak.

2022 Yılı Evde Bakım Maaşı Belli Oldu !

2022 Yılı Evde Bakım Maaşı Belli Oldu !

Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir ?

Evde bakım maaşı/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

Engelli kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek gibi ihtiyaçları yardım almadan yapamayacak seviyede olması gerekiyor.

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun diğer bir hesapla Ocak 2019 itibariyle 1219 TL olarak belirlenen gelir kriterini bir örnekle açıklayacak olursak 4 kişilik bir aileye ayda 4.876 TL’nin altında bir gelir varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabilir.bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir.

(Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Engelli ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.

Devlet Hastanelerinden alınan ağır engelli olduğunu gösterir sağlık kurulu raporu veya fotokopisi.

Engelliye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.

Engelliye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge.

Engellinin vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.

Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı

Başvurunun Sonuçlanması Ne Kadar Sürer ?

Başvurunun SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşmasını takiben, engelli ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, engelliyi ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar.

Bakım raporunun hazırlanması sürecinde, acil durumlar haricinde, yukarıdaki belgelerin SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaşması ile başvuru sahibinin oturduğu yer dikkate alınarak işlem sıralaması yapılır. Başvurunun sonuçlanması, normal süreçte 3-6 aylık bir vakit aldığı belirtilmektedir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Süper Lig’de 2021-2022 Sezonunun İkinci Yarısı Ne Zaman Başlayacak ?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.