DOLAR

33,9913$% -0.1

EURO

37,4860% -0.12

GRAM ALTIN

2.743,20%-0,34

ÇEYREK ALTIN

4.550,00%-0,20

BİST100

9.426,78%-2,05

BİTCOİN

1908530฿%-1.56487

a
  • Kamu Haber
  • Gündem
  • MEB ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

MEB ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri İş Birliği Protokolü imzalandı. İşte detaylar...

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri İş Birliği Protokolü imzalandı.

MEB ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı İş Birliği Protokolü İmzaladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri İş Birliği Protokolü imzalandı. Milli Kütüphane konferans salonunda düzenlenen imza törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, bakanlık bürokratları ve eğitimciler katıldı.

Tanıtım filmi gösteriminin ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen çalışmalara bir yenisini ekliyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile farklı alanlarda yürüttükleri ortak çalışmalara dikkat çeken ve kültür ile eğitim konusunu birbirinden ayırmadıklarını vurgulayan Mehmet Nuri Ersoy, “Eğitim ve kültür arasındaki ilişki ne kadar güçlenirse, kültür ve sanat eğitim öğretim hayatımızın içine ne kadar daha fazla nüfuz ederse inanıyorum ki eğitim kalitesi de o kadar yükselecektir.” dedi.

MEB ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

MEB ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

15 Bin Uluslararası Öğrenci Türkiye’de Eğitim Görüyor

Her yıl Türkiye’deki okullardan mezun olan Türkiye burslusu gençlerin dünyanın dört bir yanında Türkiye’nin gönüllü elçisi olduğunu ifade eden Mehmet Nuri Ersoy, 2012’de 42 bin başvuru alan Türkiye burslarının 2022’de 172 ülkeden 165 bin başvuru aldığını söyledi.

Halihazırda 15 bin uluslararası öğrencinin Türkiye’de eğitim gördüğü bilgisini paylaşan Ersoy, öğrencilerin büyük bir kısmının mezuniyetlerinin ardından Türkiye ile ticari, ekonomik, kültürel bağlarını bir şekilde sürdürdüklerini aktardı.

Soydaş ve akraba topluluklar coğrafyasında bulunan ülkelerin ekonomik ve sosyal sektörlerin iş gücü taleplerini mesleki ve teknik eğitimle karşılamak, uluslararası standartlara uygun mesleki yeterliliğe sahip iş gücü yetiştirmek amacıyla ortak bir çalışmayı hayata geçirdiklerini bildiren Ersoy,

“Kardeş topluluklardan belirlenecek gençlerimizin Türkiye’deki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yerleştirilmesi ve desteklenmesi planlanmakta olup Ankara, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Konya ve Ordu’daki okullarımızda bu öğrencilerin eğitim almalarını sağlayacağız.” açıklamasını yaptı.

Bugüne kadar sabırla ve inançla el attıkları her alanda emeklerinin karşılığını aldıklarını görmenin büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten Ersoy,

“İnanıyorum ki Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerden gelip eğitim alan gençlerimiz mezun olduktan sonra kendi ülkelerine gittiklerinde Türk hoşgörüsünü ve kültürünü en iyi şekilde anlatacak ve bizim ülke olarak gösterdiğimiz kadirşinaslığı asla unutmayacaklardır. Bu gençler, gelecekte İstanbul’un, Ankara’nın, Bursa’nın uzatacağı eli Bosna’da, Üsküp’te, Tiran’da, Prizren’de tutacak olanlardır.” ifadelerini kullandı.

İş Gücü Piyasasının İhtiyaç Duyduğu İnsan Kaynağıyla İlgili Hiçbir Sıkıntı Kalmayacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de törende yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mesleki ve teknik eğitim liseleri konusunda iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Özer, akademik becerileri güçlü bir gençliğin yanı sıra Türkiye’nin değerleri, kültürü, irfanı ve hikmetini içselleştirmiş, dünyaya insanlık adına farklı şeyler söyleyebilecek kapasitede bir gençlik yetiştirmek istediklerini söyledi.

“Turizm alanındaki insan kaynağı ihtiyacını gidermek için attığımız adımlar her geçen yıl büyüyerek yeni kapsama dahil edilen okullarla zenginleşti. Artık İngilizce ve Rusça hazırlık sınıflarının olduğu, uluslararası turizm alanında eğitim veren ve süreçleri birlikte yönettiğimiz okullarımız var” diye konuşan Özer, bu çalışmaların meyvelerini kısa sürede vereceğini ve iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağıyla ilgili hiçbir sıkıntı kalmayacağını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan her iş birliğinin kısa sürede meyve verdiğini belirten Özer, “Artık Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tüm ekibi ve kadrolarıyla birlikte güzel sanatlar liselerimizi yeniden şekillendiriyoruz.” dedi.

Özer, mesleki eğitimde Türkiye’nin yeni bir hikaye yazdığını ve artık akademik açıdan başarılı öğrencilerin mesleki eğitimi tercih etmeye başladığını vurgulayarak, şu sözlerle konuştu:

“1999’daki katsayı uygulamasının mesleki eğitmede yol açtığı en büyük travma akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaşmasıydı. Bu akış tersine çevrildi. Mesleki eğitimdeki üretim kapasitesi 6-7 kat arttı. 200 milyon lira bandından yıllık 1 milyar 162 milyon bandına geldi. Bu yıl 1,5 milyar liralık gelire ulaşmayı hedefliyoruz. Şu anda bunun üçte birine ulaştık. İnanıyorum ki 2 milyar liranın üzerine de çıkacak.”

Mesleki eğitimin artık inovatif çalışmalar ve yurt dışına ihracat yaptığına dikkat çeken Özer, mesleki eğitim merkezlerinde de ciddi bir dönüşüm başladığını dile getirdi. Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından tüm Türkiye’de 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının bugün 505 bine ulaştığını ifade eden Özer, şu değerlendirmeleri yaptı:

1999’daki katsayı uygulamasından önce mesleki eğitim merkezlerinde çırak sayısı 249 bin 774. Artık mesleki eğitim o katsayı uygulamasının travmasını atlattığı gibi önceki durumundan çok daha iyi bir noktaya geldi. Katsayı uygulamasının mesleki eğitimde yol açtığı hasar tedavi edildiği gibi artık dimdik ayakta, ülkenin geleceğine umut veren bir eğitim türüne dönüşmüştür.

Bugün buna yeni bir taç ilave ediyoruz. Artık mesleki eğitim uluslararası arenaya taşınıyor. 6 ilimizde 7 Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuruyoruz. Gönül coğrafyamızdaki gençler bu okullarda eğitim alabilecekler, aynı zamanda yumuşak güç olarak kamu diplomasisinde ülkemize uzun vadede önemli katkılar sağlayacaklar.”

Konuşmaların ardından Ersoy ve Özer, iş birliği protokolüne imza attı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2022 Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.