27,4701$% 0.56
29,1326€% 0.31
1.649,40%0,44
2.745,00%0,18
8.218,74%0,06
742701฿%2.61866
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ile üretici fiyatları endeksi (ÜFE) verilerini yarın saat 10.00’da açıklayacak. Vatandaşın ve piyasaların gözü yarın TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamlarına çevrildi. Tahminler yıllık enflasyonun yüzde 50’ye yaklaşacağını gösterirken bazı tahminler de yüzde 50’nin üzerinde. İşte enflasyon oranına ilişkin tüm tahminler…
Aralık tüketici enflasyonu yıllık yüzde 36,08, aylık yüzde 13,58 artış gösterdi. Bu rakamlara göre bazı tahminler ocak ayı enflasyonunun yıllık bazda yüzde 50’yi aşacağı şeklinde. Öncü tahminler enflasyondaki artışın yüzde 50’ye yaklaşacağını gösterirken enflasyonun açıklanması öncesi TÜİK Başkanı’nın görevden alınması çok dikkat çekici bir gelişme oldu.
Piyasanın ve vatandaşın gözü açıklanacak enflasyon rakamlarındayken TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer’in enflasyon açıklanacağı hafta görevden alınması bu dönemde en çok dikkat çeken olay oldu. Hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındı.
Analizlere göre, artan enerji maliyetleri ve vergi zamları ile 2021 yılı sonunda yaşanan finansal dalgalanmanın maliyetlere ek yükler getirmesi enflasyondaki artışın sürmesinde baş sebep olacak. Geçtiğimiz yıl Merkez Bankası’nın toplamda 500 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 14’e çekmesi sonrası Türk lirası yıl içinde tam yüzde 44 değer kaybetmişti. Bu değer kaybı pek çok üreticinin maliyetlerinde fahiş artışlara sebep oldu.
Ayrıca 2022 Ocak ayında değişik abone grupları için elektrik tarifelerinde yüzde 52 ile yüzde 125 arasında, doğalgazda ise yüzde 15 ile 50 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Bunlara ek olarak akaryakıt fiyatlarına da sürekli zam gelmeye devam ediyor. Asgari ücret yüzde 50 oranında arttırılırken sigara ve alkol grubundan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de yüzde 47 artırıldı.
Enflasyonun öncü verileri olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 13,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,91 arttı. Bu orana göre, İstanbul’da 2002 yılından bu yana en yüksek yıllık enflasyon oranına ulaşıldı.
Bir başka öncü veri olan Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasındaki sonuçlar da tüketici fiyatlarındaki artışı gözler önüne serdi. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre rekor bir artışla yüzde 25,75 arttı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı ise yüzde 54,96 oldu.
Enflasyon Oranı Yarın Açıklanacak! İşte Tahminler…
Reuters anketine göre, enflasyonun son 20 yılın zirvesine yükselmesi bekleniyor. TL’nin yaşadığı değer kayıpları, asgari ücret zammı ve artan enerji fiyatları ile birlikte TÜFE’nin ocak ayında yüzde 46,68’e yükselmesi bekleniyor.
Reuters’ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ocak ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 40 ila yüzde 52,19 arasında çıktı. TÜFE en son Nisan 2002 döneminde yüzde 52,7 artış göstermişti Aylık enflasyonun ise yüzde 9,80 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken tahminler yüzde 6.9 ila yüzde 13.72 arasında yer aldı. Reuters anketinde 2022 yılsonu enflasyon tahmin oranı ise yüzde 35 oldu. Tahminler yüzde 27,60 ila yüzde 42 arasında idi.
Foreks ise ocak ayı enflasyonu tahmini için 19 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, TÜFE’de Ocak ayı ortalama tahmin yüzde 9,86 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 46,95, ortalama yüzde 47,01 olarak gerçekleşti.
TÜFE’de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 13,72 ve yüzde 6,52 şeklinde olurken, yıllık tahminler aynı sıralama ile yüzde 52,19 ve yüzde 42,56 oldu.
Bloomberg anketinde ise medyan beklenti ocak ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 9,4, yıllık ise yüzde 45,5 seviyesinde artması yönünde oldu. 25 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen ankette ocak ayı enflasyonu için en düşük beklenti aylık yüzde 5,8, en yüksek beklenti ise yüzde 13,72 olarak kaydedildi. Ankette “Yıl içinde zirve hangi ay ve hangi seviyede görülür?” sorusuna yanıt veren 20 kurumun beklentisi yüzde 55 oldu.
Bu soruya karşılık olarak en düşük zirve tahmini yüzde 45, en yüksek zirve tahmini ise yüzde 62,2 seviyesinde oldu. Katılımcılara enflasyonda zirvenin ne zaman görüleceğine dair sorulan soruya çoğunluk Mayıs ayı cevabını verdi. Yıl sonu enflasyon tahmini ise 21 kurumun katılımıyla yüzde 32,85 seviyesinde oldu. Yıl sonu enflasyon tahmini için en düşük tahmin yüzde 22, en yüksek tahmin ise yüzde 37 oldu.
Gedik Yatırım tarafından yayınlanan bültene göre yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 46,70 seviyesine çıkacağı tahmin ediliren, HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy tarafından yayımlanan yatırım bülteninde ocakta yıllık enflasyonun yüzde 48,7’ye ulaşacağı yönünde tahminde bulundu.
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise Reuters’a yaptığı değerlendirmede politika faizinin arttırılmayacağı varsayımıyla önümüzdeki dönemde enflasyon seviyesinin reel faizi eksi bölgeye itmeye devam edeceğini söyledi. Enver Erkan “Enflasyonun yıl içinde yüzde 50’yi aşacağını öngörüyoruz. Şubat ve Mart ayında yüksek gerçekleşen enflasyonun ardından zirve noktasının Mayıs ayında olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan Önemli Açıklamalar !
TÜRKAK Ortalama 25 Bin TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor 2023
Adli Sicil Kaydı Olan Memur veya Kamu Görevlisi Olabilir Mi?
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
PAEM 1000 Komiser Yardımcısı Alımı Sınav Takvimi Belli Oldu!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin İşçi Alımı İle İlgili Göreve Başlama Duyurusu Yayınladı!
Sağlık Bakanlığı 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Personeli Ve 10 Bin İşçi Alımı Yapacak !
Kamu’ya 419 Gazi, Şehit Yakını Ve Gazi Yakınının Ataması Yapıldı!
İşte 28. Dönem POMEM Mülakatında Adayların Dikkat Etmesi Gerekenler !
Enflasyon Rakamları Açıklandı Memurlar İçin Enflasyon Farkı Oluştu…
Adalet Bakanlığı 2022 Bilirkişilik Başvuru İlanı Yayımladı
Son Dakika: Memur ve Memur Emeklilerine Yapılacak Zam Belli Oldu!
Memur ve Memur Emeklisinin 2023 Toplu Sözleşme Süreci Başlıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4/B Sözleşmeli 127 Personel Alım İlanı 2023
Dokuz Eylül Üniversitesi 70 Öğretim Üyesi Alımı 2023
Sahil Güvenlik Komutanlığı 2023 Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
İş Bankasından Öğretmenlere 0 Faiz 70 Bin TL Kredi Fırsatı!
Memurların Enflasyon Farkı Aylık Olarak Yansıtılacak mı?
Yök 9 Üniversite İçin Rektör Adaylığı Başvuru İlanı Açtı
2022 Polis Tayinleri Açıklandı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Özlük Hakları İle İlgili Konuştu: Bu Ay Meclise Gelir
Kamu Görevlileri Sendika Üyesi Olabilir Mi? Görev Yeri Değişikliği Yapılabilir Mi?
Banka İcra Takibi Nedir? İcralık olan Borç Ödenmezse Ne Olur?
Adli Sicil Kaydı Nedir? Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır?
Emniyet Teşkilatına Bölge Sistemi Getirildi! Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı!
Yargıtay’dan İş Arama İzni Ücreti İle İlgili Emsal Karar
Memur Alımında Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar
Bakan Gül : İlk 100 Bine Girenler Hukuk Fakültesini Tercih Edebilicek
Vergi Yapılandırma ve Ödeme Süresi 1 Ay Uzatıldı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için gizlilik şartları, çerez politikası ve kullanım şartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.