17,9469$% -0.04
18,3109€% -0.04
1.031,95%0,08
1.689,00%0,00
2.795,06%1,62
428234฿%2.61538
29 Haziran 2022 Çarşamba
3600 Ek Gösterge Maaş Sorununu Çözer Mi?
Borç Kalan Mirası Ödemek Zorunda Mısınız?
İnternet Alışverişinizde Her Üründe İade Hakkınız Var Mı?
Memur Alımı Usulsüz ve Liyakatsiz Mi Yapılıyor?
Kamu Hizmetlerinden Eşit Yararlanma Hakkı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplandı! Komisyon Çalışmaları Yarın Sonuçlanacak
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı. İşçi, işveren ve hükümet tarafının masaya oturduğu toplantıda yeni asgari ücret belli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,”Komisyon çalışmaları yarın sonuçlanacak” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir. Bunu yapmak zorundayız. Bugün başlattığımız komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Türkiye imkanlara sahip bir ülkedir. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en iyi araç asgari ücreti yeniden belirlemektir. 6.5 milyona yakın bir kesimi oluşturuyor. Onlarla sınırlı değil, onların üstünde maaş alanlarda da pozitif etki yapacaktır” diye konuştu.
asgari ücret tespit komisyonu toplandı! komisyon çalışmaları yarın sonuçlanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları şu şekilde:
“Türkiye geçtiğimiz Aralık ayı sonunda tarihi bir Asgari Ücret sözleşmesine imza atmış bulunuyordu. Bundan tüm toplum memnun olmuştu. Asgari ücret başkanın da vurguladığı gibi sadece asgari ücretle değil toplumsal etkileri olan bir ücret birimidir.
Asgari ücretin üstünde çalışanlar da ücretlerini yukarı doğru çekmek zorunda hissettiği hiyerarşik yapı var. İşverenler bu düzenlemeyi yapmak zorundadırlar. Bugün pandemiden sonra büyük bir sorunla karşılaştık. Dünya büyük bir sorunla karşı karşıya. Emtia, ulaştırma zincirlerinin kopması şeklinde biçimlendi. Bunun Türkiye’ye yansımaları daha fazla oldu.
50 milyar Dolar enerji kaynaklarına ayrılan para bu sene 100 milyar doları geçmiş durumdadır. Nasıl büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu 50 milyar dolarlık fark üzerinden görmek mümkün. Dövizdeki dalgalanmanın ekonomideki negatif etkisini baz aldığımızda enflasyonun gerçek sebeplerini görmemiz mümkün. Herkesin bileceği gibi enerji kaynaklarının düzenlenmesi kendi irademizle yapmamız mümkün değil. Petrol 40 dolardan 120 doların üzerine çıktığı dönemden geçtik.
Türkiye’nin yakaladığı 7.3’lük büyüme Türkiye’nin üretim gücünün arttığının göstergesidir. Büyümenin iç talebe doğru değil, ihracata dayalı bir büyüme olmasıdır. Bu üretimdeki gücümüz Türkiye’nin gelecekte bu sorunları aşmasına dönük sağlıklı bir pencere içerisinden bakılmasının kaynaklarını göstermektedir. Enflasyon var ama biz enflasyonu üreterek, ihracat yaparak aşacağız. Döviz üreterek aşacağız.
Çalışanlar enflasyon karşısında kendi gelirlerini değiştiremediği için sosyal devlet devreye girmelidir. Çalışanlarımızı, emekçilerimizi koruyacak sosyal devlet tedbirlerini devreye sokmak mecburiyetindeyiz. Hep asgari ücretin normal sürede toplanması gerektiğini söylemiştim.
Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en iyi araç asgari ücreti yeniden belirlemektir. 6.5 milyona yakın bir kesimi oluşturuyor. Onlarla sınırlı değil, onların üstünde maaş alanlarda da pozitif etki yapacaktır.
Türkiye’nin ilk 1000 içerisindeki örgütlü işyeri sayısı yüzde 13-14’tür, bu çok ciddi sorundur. Türkiye’nin emekçilerinin örgütlenmediği zaman ücretler asgari ücret düzeyine sıkışıp kalmaktadır. Bunun için örgütlenmenin önünü açmamız lazım.
Sendikalaşmayla ilgili engellemeleri kaldıracak çalışmaları yapıyoruz. Yasal engelleri, gerekçeleri öne süren işletmelerin negatif tavrını aşacağız. Bütün Türkiye’nin bilmesi lazım, Çalışma Bakanlığıyız, çalışanlarımızı korumak zorundayız. Örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan zihniyeti yıkmamız lazım. Bugün başlattığımız çalışmaların yarın sonuçlanacağını umut ediyorum.”
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın açıklamaları şu şekilde:
“Uzun yıllar sonra ilk defa haziran ayı sonlarına doğru asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıyoruz. Son 5 aydır enflasyonda olan yüksek artış özellikle gıdada olan yüksek artıştan kaynaklanan bir durum. Asgari ücrette Ocak’ta güzel zam yaptık ama gıdadaki enflasyonla eridi.
Sabit gelir, dar gelirli, emekli ve çalışanlar en büyük sıkıntıyı çeken kesimler. Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum.”
TİSK Başkanı Burak Akkol’un açıklamaları şu şekilde:
“Sık gündeme gelen Emtia, enerji fiyatları dünyada ve ülkemizde kolay olmayan belirsiz dönemlerden geçiyoruz. Asgari Ücret yıllık belirleniyor ama güçlü mutabakatla ara bir Zam ihtiyacında mutabık olduk. Buraya severek isteyerek geldik. Vatandaşlarımızın taleplerinin karşılanması için buradayız. Yanı başımızda bir savaş var. Vatandaşlarımızı etkiliyor, işi sahiplerini ve şirketleri de etkiliyor. Dengeli bir asgari ücret tespiti yapılması konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da, bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış yine sürmektedir” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Koca “Önümüzdeki aylarda maske geri mi dönecek” sorusu yöneltilmesi üzerine, hastalığın artık grip gibi seyrettiğini fakat ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlarda Covid-19’un risk oluşturmaya yine devam ettiğini dile getirdi.
maskeler geri mi geliyor? fahrettin koca açıkladı!
Risk grubunda olanların kişisel tedbirlere dikkat etmelerinin önem arz ettiğine dikkat çeken Bakan Koca, “grip öneminde” olan hastalığın toplumsal anlamda endişe sebebi olmaktan çıktığını söyledi. Bakan Koca ayrıca, “Vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olsa da, bunun tam tersine, hastane yükündeki azalış yine sürmektedir. Kötü günler geride kaldı. Benzerlerini gelecekte aramak yanlıştır. Herkes müsterih olsun.” ifadelerini kullandı.
Geçen hafta hekimlerle yaptığı toplantıdaki açıklamalarına yönelik olarak yöneltilen, “Hekimlik mesleğinin icrası dünyada hangi bakımdan zorlaşıyor” sorusuna Sağlık Bakanı Fahretin Koca şu şekilde cevap verdi:
“Tüm dünyada tıp, Malpraktis davaları sebebiyle sigorta şirketleri ve avukatlar arasında sıkışmış durumda. Bu nedenle tüm dünyada, giderek hekimler mesleğini yapamaz hale gelmekte. ABD dâhil, konuya duyarlı ülkelerin hiçbiri bu sorunu çözemediler.
Oralarda sigorta şirketlerine prim ödenmesi üzerinden bir yöntem geliştirildi. Biz ise Türkiye olarak, dünyanın yapamadığını yaptık. Yeni çıkarılan Malpraktis yasası son derece önemli. Malpraktis davasından doğan tazminatı devlet üstleniyor. Ne hastamız ne hekim mağdur oluyor.
Kasıt olmadığı müddetçe tazminatın hekime rücu edilmediği bir düzenlemeyle sorunu bitirdik. Bu sorun yüzünden, Türk hekimlerinin uygulamadaki başarılarının da tehlikeye girmeye başlayacağı bir dönem gelmekteydi. Eğer bu yasa çıkmamış olsaydı süreçte bizi bekleyen sonuç buydu. Hekim ve hasta açısından adil bir düzenleme yapıldı.”
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, temmuz ayının ilk haftası sigaraya zam geleceğini ve zam oranının yüzde 15 ile 20 aralığında olacağını açıkladı.
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sigara fiyatlarına zam geleceğini açıkladı. Temmuz ayının ilk haftası sigaranın zamlanacağını belirten Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zam miktarının da yüzde 15 ile 20 aralığında olacağını söyledi.
temmuz ayında sigaralara zam gelecek!
Haziran ayının ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan kararname ile duyurulan ÖTV düzenlemesinin ardından TÜRKTAB A.Ş (TT) grubu bünyesindeki sigara fiyatlarına geçtiğimiz günlerde zam gelmişti.
Yıl içinde gelen zamlarla en ucuzu 20 TL’yi aşan sigara fiyatları dolar kuru ve motorin fiyatlarındaki yükselişle birlikte yeniden zamlanıyor. Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sigara fiyatlarına zam geleceğini duyurdu. Tarih veren Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zam oranının en az yüzde 15-20 arasında olacağını açıkladı.
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, “Temmuz ayının ilk haftası sigaraya zam gelebileceği yönünde fısıltılar var. Ancak, henüz net değil. Hafta sonu netleşir. Biliyorsunuz motorin fiyatları çok yükseldi. Dolar kuru da yerinde durmuyor. Kur artışı devam ediyor. Bu çerçevede temmuz ayının ilk haftası zam gelebileceği yönünde bir beklentimiz var. Sigaraya yüzde 15 ile 20 aralığında bir artış söz konusu olabilir” dedi.
Öğretmen ataması ne zaman yapılacak? MEB Öğretmen atama takvimi 2022 ve kontenjanları belli oldu mu?
Kulislerden edinilen bilgiye göre; Eylül ayında öğretmen atamaları yapılacak ve göreve başlanacak.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şu açıklamayı yaptı:
“500 bin öğretmen varken ve bu öğretmenlerin yüzde 40’ı kadınken, bugün bu oran arttı, kadın öğretmen sayısı da arttı, yüzde 59. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltamadığınız zaman kalite düşer.
Eğitim sistemindeki öğretmenlerin yüzde 75’ini son 19 yılda atadık. Öğretmenlerimiz müsterih olsunlar, öğretmen atamaları devam edecek. Atamaların yüzde 50’sini İstanbul’a vereceğiz. Atanacak öğretmenlerin yüzde 50’si İstanbul’a atanacak. İstanbul’a ağırlık verdik.
Öğretmen ataması olacak. Atama takvimini tüm hazırlıklar bittiğinde sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. 2022-23 öğretim yılına atanacak öğretmenleri yetiştireceğiz.”
öğretmen ataması ne zaman yapılacak?
2022 KPSS atama takvimi henüz açıklanmadı. Öğretmen ataması takvimini, hazırlıklar bittiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağını belirten Mahmut Özer, “2022-2023 eğitim-öğretim yılına bu atanacak öğretmenleri yetiştireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Atama takvimi ile beraber kadro ve branş dağılımı da belli olacak. Ocak ayında yapılan 15 bin öğretmen atamasında an fazla atama 2 bin 175 kişiyle sınıf öğretmenliği alanında oldu. Bin 755 kontenjan özel eğitim öğretmenliği, bin 302 kontenjan da okul öncesi öğretmenliğine ayrıldı. Öğretmenlik için atamaya esas teşkil eden 110 alandan her biri için de kontenjan belirlendi.
20. Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararlarının uygulanan eğitim politikalarıyla hayata geçirilmesine yönelik ikinci rapor yayımlandı.
20. Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararlarının uygulanan eğitim politikalarıyla hayata geçirilmesine dair ikinci rapor yayımlandı.
1-3 Aralık 2021 tarihlerinde toplanan 20. Milli Eğitim Şurası’nda “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği”, “Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi” ve “Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi” temaları ele alınmış, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in başkanlık ettiği Genel Kurul’a getirilen 124 maddenin 107’si oy birliği, 17’si ise oy çokluğu ile kabul edilmişti.
Genel Kurul’a gelen 4 önerinin ise 2’si oy çokluğu, 2’si oy birliği ile kabul edilmişti. Böylece büyük bir çoğunluğu oy birliği ile kabul edilen 128 tavsiye kararı belirlenmişti.
20. milli eğitim şurası kararlarının uygulanmasına dair i̇kinci rapor yayımlandı
Şura kararlarına yönelik uygulamaların takip edileceği sözünü verdiğini dile getiren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şu sözlerle konuştu:
“Yedi yıl aradan sonra topladığımız 20. Milli Eğitim Şurası’nda ortaya çıkan görüş birliği çok önemliydi. Şura kararlarının takipçisi olacağımızı belirtmiştim. Hesap verebilirlik ilkemiz kapsamında geldiğimiz noktayı periyodik olarak kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Bu çalışmalar, sıklıkla tartışma konusu olan şura kararlarının uygulanmasına dair önemli bir takip mekanizması olarak iş görüyor. İlk raporu, 6 Mart 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaştık. Bu raporda hem Bakanlık tarafından attığımız adımları detaylı bir şekilde açıklamış ve bu adımların şura tavsiye kararları ile tutarlılığını incelemiştik.
3 Aralık 2021 ile 3 Mart 2022 arasındaki üç aylık döneme odaklanan çalışmada attığımız adımların 57 farklı tavsiye kararı ile ilişkili olduğu ortaya konulmuştu. Bu adımların temel eğitimde fırsat eşitliğinde yoğunlaştığı ancak her üç temaya yaygınlaştığı belirtilmişti”
Bugün açıklanan ikinci çalışmada ise 3 Mart ile 3 Haziran 2022 arasındaki ikinci üç aylık dönemde izlenen politikaların şura tavsiye kararları ile uyumunun değerlendirdiğini dile getiren Bakan Mahmut Özer sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Öne çıkan ilk sonuç, ilk üç aylık dönemde atılan ve tavsiye kararlarıyla ilişkili adımların sonuçlarının daha görünür hale gelmesiydi. İlk üç ayda atılan adımların sağladığı somut sonuçlarda önemli iyileşmeler görüldü. Bu aynı zamanda ilk üç ayda başlatılan çalışmaların ikinci üç ayda daha da derinleştiği, Türkiye sathına daha fazla yayıldığı ve sahada karşılık gördüğünü gösterdi.
Diğer taraftan uyumlu adımların atıldığı tavsiye kararı sayısı da 57’den 62’ye çıktı. Böylece ikinci üç aylık dönemde atılan adımların tavsiye kararlarının ortaya koyduğu mutabakat zemini ile uyumu arttı.
MEB’in politika adımları ile tavsiye kararları arasındaki uyumun zamanla artması, eğitim politikalarında ortak görüşlerin dikkate alındığını gösterdi. Çalışmayı benzer periyotlarla sürdürerek kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.